Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал връща в Средновековието

| обновено на 24.08.19 в 13:35
Автор:
2
Снимка: Светослав Цветанов

За поредна година крепостта "Баба Вида" във Видин ще стане сцена на Средновековния фестивал "Бъдинъ". Посетителите ще могат да дегустират средновековна кухня, да видят възстановка на военни турнири, ръкопашен бой, обичаи и занаяти. Ще има и анимация за деца. Предвидени са също тренировки с дървени мечове, състезания и изработка на глинени съдове. 

Акцентът на Фестивала, който ще се проведе на днес, 24-ти и утре, 25 август, е прехода от Античност към Средновековие, каза Цецка Цокова, старши- експерт "Туризъм" в Община Видин:

Снимка"Това събитие е заело своето място в културния календар на Община Видин. През първия ден ще бъде представено едно шоу, в което ще има  танци, дуели и ще прехвърчат огнени искри. Ще предложим и дегустация на вино, разбира се виното е хубаво, а и е част от всички ритуали съпътствали развитието на българската държава, че и е част от днешното ни ежедневие. Втория ден е представяне на едно християнско кръщение. За най-малките почитатели ще има игри и забавления. Каня всички, които искат да се потопят в атмосферата да станат част от фестивала."

Фестивалът започва в събота, на входа на крепостта, от 19 часа с тържествен военен марш, последван от вечерен спектакъл на групата за исторически възстановки "Първи италийски легион". Една от целите на събитието е да се постигне образователен и емоционален ефект както за посетителите, така и за участниците, а автентичността на крепостта "Баба Вида" допълнително ще засили връзката "минало-настояще" и ще предизвика интерес към историята.

Групата изпълняваща фестивалните представления е част от сдружение "Съвет по туризъм - Свищов" с ръководител Стефан Проданов:

"Ние сме традиционен партньор на фестивала. Имаме много добър синхрон с организаторите. Наблягаме на християнството, този вид популяризиране на историята е много добър. Чувстваме се много добре в този дворец - крепост. Искам да кажа, че това място е наистина много хубаво и сме много горди, че отново ще бъдем част от него. Ние правим ролеви игри, показваме част от историята с нашите представления. Свищов и Видин са много красиви, дунавски градове и затова и обичаме да идваме тук. "

На фестивала ще гостува и група "Феникс" от град Козлодуй, която на откритата сцена в крепостта ще представи магията на огнения танц.

Входът за всички прояви е свободен.

Програмата на фестивала:
24 август /събота/
  • 19:00 ч. Откриване на фестивала с военен марш пред стените на крепостта  "Баба Вида";
  • 19:30 ч. Битки и дуели от средновековието: стрелба с лък в рова и дуели на моста на крепостта;
  • 20:00 ч. Влизане в крепостта и разглеждане и разглеждане на средновековния бит и занаяти: обработка на глина, дърворезба и др. Дегустация на дунавско вино - вътрешен двор на крепостта;
  • 21:00 - 21:30 ч. Спектакъл на сцената на летния театър: военни двубои, средновековни танци, огнено шоу;
25 август /неделя/
  • 10:00 ч. Битка за превземане на крепостта "Баба Вида" ;
  • 10:30 ч. Християнско кръщение през Средновековието;
  • 12:30 ч. Сблъсък на варварство и християнство; военни демонстрации;
  • 10:00-14:00 ч Анимации за деца /през цялото време/;
  • 15:00 ч. Закриване на фестивала с военни почести; 
Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05