Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автографи на Йордан Радичков в уникална изложба

3
Снимка: Регионална библиотека Монтана

В края на лятото Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана посреща читателите си с обновено фоайе, в което са оформени тематични кътове за малки и големи читатели. Подредена е и постоянна витрина с творби на Йордан Радичков, която е част от инициативите за отбелязване на 90 години от рождението на писателя, каза Пенка Вацкова от библиотеката:

"Тази експозиция периодично ще обновяваме с литературата, с която разполагаме, а ние имаме всичко, което е написал Йордан Радичков. Това ще продължи цялата година. Библиотеката има и уникална изложба, такава изложба няма никой друг в България, "Автографите на Йордан Радичков". Специалистите от отдел "Краезнание" на нашата библиотека събраха автографите, които писателят е давал на наши земляци, съграждани, освен текста и придружаващите го рисунки, уникалните му подписи и всичко това е професионално оформено. Тази изложба ще бъде открита на 24 октомври, когато е датата е на 90-годишнита от рождението на Радичков."

Изложбата е създадена с подкрепата на Министерството на културата. Тя е мобилна и може да гостува в други библиотеки, културни и обществени институции в страната.

Регионалната библиотека подготвя за годишнината и голяма краеведска конференция на тема "Литературата на невероятния Северозапад", съобщи още Пенка Вацкова:

"Тя също е посветена на 90-годишнината на  Радичков и на 60 години от учредяването нашата библиотека в Монтана. Целта е да се събере и съхрани информация за многообразието на литературния живот в област Монтана и личностите, които карат Северозапада да бъде жив и днес. Всички доклади ще бъдат издадени в сборник."

На годишнината от рождението на Йордан Радичков е посветен и традиционният Маратон на четенето. Той ще продължи до края на август, когато победителите и училището с най-много четящи ученици ще бъдат отличени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Панорама на образованието 2024

Снимката на 14 май 2024 година

" Панорама на средното образование ", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин.  На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  България няма..

публикувано на 14.05.24 в 18:00

12-токласниците от Монтана избират матурата по английски

Само един дванадесетокласник от област Монтана ще се яви на матура по химия и опазване на околната среда. Най-много са желаещите за английски език. По физика за втора поредна година няма кандидати. 805 зрелостници са подали документи да се явят на матура по български език и литература в област Монтана. Спрямо миналата година броят им се запазва...

публикувано на 14.05.24 в 16:29

Мъж отвлече 19-годишно момиче във врачанско село

34 -годишен жител на Търнак е привлечен като обвиняем за отвличане, причиняване на средна телесна повреда и противозаконно лишаване от свобода на млада жена в Бяла Слатина, съобщават от прокуратурата.  Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.  Действията по разследване на образуваното досъдебно производство се водят под..

публикувано на 14.05.24 в 15:56
Победителите в в областното състезание на Младежките противопожарни отряди- „Млад огнеборец”

Учениците от СУ "Петко Рачов Славейков" с първо място в състезанието "Млад огнеборец"

Отборът на средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин спечели първо място в областното състезание на Младежките противопожарни отряди- „Млад огнеборец”.   Надпреварата се проведе на стадион "Георги Бенковски". В нея взеха участие 8 отбора от общините Видин, Кула и Белоградчик.  Директорът на Пожарната във Видин комисар Стилиян Пешев..

публикувано на 14.05.24 в 15:07

Ръст на заболелите от варицела в Монтанско

За 39 болни от варицела информират от Регионалната здравна инспекция в Монтана за миналата седмица.  Спрямо предходната се забелязва ръст със 17 случая.  Със скарлатина са двама.  Двама са регистрираните болни от коклюш миналата седмица. Това са 10 годишни момчетата близнаци. Двама са били с това заболяване и седмица по-рано.  От хигиенната инспекция..

публикувано на 14.05.24 в 14:02

"Бюро по труда" организира информационна шатра във Видин

Информационно събитие, насрочено за утрешния 15 май, организира местната дирекция "Бюро по труда" във Видин. Поводът е 34-тата годишнина от създаването на "Агенцията по заетостта". На площад "Бдинци" от 10 часа ще бъде обособена шатра пред входа на дирекцията.  Всички граждани и търсещи работа лица ще бъдат информирани за стартиране на..

публикувано на 14.05.24 в 11:47

Заловиха пиян шофьор в Дреновец

За срок до 24 часа е задържан 39-годишен от Дреновец, а причината - шофиране след употреба на алкохол, съобщават органите на реда във Видин. При проверка на лекия автобомил, който е с видинска регистрация, малко преди полунощ на 14 май, е установено, че водачът е с 1.84 промила. Мъжът дал и кръвна проба за изследване във ФСМП-Белоградчик.  По..

публикувано на 14.05.24 в 10:18