Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборът "Тъпан бие, хоро се вие" беше открит във Флорентин

4
Снимка: Светла Бондова

За единадесети път Народно читалище „Пробуда-1925“ с. Флорентин с председател Борислав Митрашков организира фолклорен събор в края на лятото. Тази година вече бе изградена постоянна сцена със собствени средства на Община Ново село. Още 14 спонсори бяха привлекли читалищните дейци, за да посрещнат своите гости от три държави – България, Румъния и Сърбия и повече от двадесет населени места. Най-далечният български състав бе дошъл от с. Байкал, област Плевен.

Дефилето на участниците бе водено от мажоретен състав с ръководител Мадлен Радулова и Балейската духова музика.  Неговото изпълнение пред новата сцена бе прекрасно въведение в атмосферата на фестивала, което внесе нови звуци и силни емоции. 

Заедно с водещите на сцената влезе и знамето на НЧ „Пробуда-1925“ , носено от Цветелина Цветанова – многократен медалист и шампион по борба и самбо, представяла България на световни състезания, почетен гражданин на Община Ново село.  Приветствени думи казаха кметът на община Ново село г-н Георги Стоенелов и кметицата на с. Флорентин Мая Иванова. С аплодисменти бе посрещнат  екипът на читалището, организатор на събитието. Председателят му г-н Борислав Митрашков благодари на своите помощници – самодейци и читалищни дейци, както и на спонсорите – 15 организации, учреждения, фирми, земеделски производители и частни лица. 

А после започна хорото на голямата влашка сватба, на което се хванаха хора от три държави и от 12 населени места. С него отидоха до дома на булката, купиха я от близък роднина и я изнесоха на ръце, за да поведе отново сватбарите към сцената на фестивала. Максим Георгиев и Камелия Каменова бяха основните участници, които ни направиха съпричастни към влашката сватба или поне на някои основни моменти от нея.  Освен домакините в първия ден на събора се изявиха танцов състав „Гидич“ от Р. Румъния, танцов състав „Майданпек“ от Р.Сърбия, самодейни  състави от  Винарово,  Тияновци,  Косово и гр. Дунавци.

Днес фолклорният събор продължава от 17.00 ч. с изложба на вина и винарски съдове и дегустация на вино от с. Флорентин. И още танци, и още песни. От Видин и Кутово, от Расово, Монтанско и Байкал, Плевенско, от Ново село и Неговановци, от Румъния и Сърбия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05

В Монтана кацна въздушна линейка

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана. Полетът е тестов. В Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев" бе тествана новоизградената хеликоптерна площадка. „Въздушната линейка" направи тестов полет от София до Монтана, за да бъде проиграна ситуацията. Площадката се..

публикувано на 05.07.24 в 18:02

Обвиняем за домашно насилие в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура - Монтана предаде на съд обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и причиняване на телесни повреди. 56-годишен мъж е нападнал съпругата си през ноември миналата година в село Якимово , въпреки действащата ограничителна заповед. От изготвени съдебномедицински експертизи става ясно, че обвиняемият е причинил..

публикувано на 05.07.24 в 16:57

Деца участваха в арт работилница в Мездра

Арт работилница се проведе в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Заниманието беше посветено на домашните любимци, след като в понеделник беше представена детската книга на Станка Пенчева "Мили бате!... Писма на един дакел". Проявата започна с решаването на кръстословица, която включваше въпроси за различните породи..

публикувано на 05.07.24 в 16:19

С "Вълшебната флейта" продължават Летните музикални празници във Видин

Операта  "Вълшебната флейта"  от Моцарт ще бъде представена днес, 5 юли, в рамките на Летните музикални празници , които бяха открити вчера в града. Диригент ще бъде  проф. Григор Паликаров .  "Съставът, който ще я изпълни, от млади хора, всичките работили с проф. Нинова, е на едно прекрасно, европейско ниво и този шедьовър на Моцарт, тази..

публикувано на 05.07.24 в 15:46

Кметът на Малорад влезе в ареста заради наркотици

Кметът на врачанското село Малорад Иво Иванов е дал положителна проба за кокаин на теста за наркотици, който му бил направен при рутинна проверка на пътя. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов :  "Отнет е автомобилът. Лицето е задържано. характерно е, че той е поискал и е дал кръвна проба. Ще изчакаме и резултатите на кръвната проба."..

публикувано на 05.07.24 в 14:46

Археологическият комплекс в Мездра празнува рожден ден

Археологическият комплекс "Калето" в Мездра тържествено ще отбележи своята 11-годишнина днес, 5 юли.  В програмата са предвидени разнообразни артистични изненади , каза управителят на комплекса Павел Петров. "Калето" в Мездра става на 11 години и сме приготвили куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на 7000 години..

публикувано на 05.07.24 в 13:00