Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Илиев: Уповаваме се на традицията, за да ставаме още по-добри

| обновено на 01.09.19 в 16:38
5
Снимка: Община Видин


Грамота за постигнати високи резултати през настоящата година получиха спортистите и треньорите от спортен клуб по кану-каяк "Ванто-Видин". Кметът на общината Огнян Ценков връчи отличието на треньора Стефан Илиев в присъствието на състезателите на отбора. 

Изпращаме изключителна година и продължаваме в правилната посока, коментира пред Радио ВИДИН Илиев.

"Оценявам годината повече от положително. От две години сме започнали обновяване на отбора. Видяхте тук, че 90 % бяха само деца. Те участваха на държавния шампионат, който е важен за надграждане. Ние там бяхме на трето място при децатa и момчетатa и момичетатa. Вървим в правилна посока. След шампионата събрахме нови над 25 деца. Трудно е в нашия спорт - с потеглянето, с тръгването, с влизането в лодката. Ние сме на течащата вода на Дунава. По-трудно е обучението, но няма да се откажем, особено когато виждаме, че има предпоставки за още по-голямо израстване. Както казваме ние, материалът е качествен. Все повече талантливи деца искат да са в този спорт".

Кану-каякът е спорт с 60-годишна традиция във Видин и въпреки демографската криза, има достатъчно деца, които тренират на гребната база, отчитат още от "Ванто-Видин". Наложи се дори да върнем деца през летните месеци, отбеляза Стефан Илиев. Подрастващите преминават и през обучение по плуване.

"Върнахме група деца тогава, защото беше в периода на подготовка на индивидуалния шампионат. Просто се съсредоточихме върху работата с онези, които щяха да пътуват за Пловдив. След 6 август дойдоха два пъти повече. Докато водата е топла, докато времето е горещо, ние ще правим това, което правим - гребем, учим се. Когато паднеш, трябва да се изправиш - така е с нашите състезатели, все още се учат, задобряват. Дали сме си срок докрая на септември да ги научим да гребат. През пролетта ще излязат, точно 2-3 месеца преди първото първенство, да са уверени, да са спокойни. Ясно е, че малките няма да са на нивото на батковците и какичките, но винаги се почва отнякъде. Плуването е неразделна част от нашата подготовка. Когато дойде дете при нас, ние му задаваме въпроса, умееш ли да плуваш? В Дунава почваме със спасителни ризки, няма как иначе".

Състезателите на "Ванто-Видин" отново се представиха на ниво на Държавния отборен шампионат в Пловдив. Видинските гребци заеха трето място в класирането при старша възраст, децата, момчета и момичета в конкуренцията на 17 отбора от цялата страна. Пред малките видински спортни надежди се наредиха единствено домакините от "Тракия" и "Асеновец". 24 медала спечелиха видинските спортисти и от Държавния индивидуален шампионат по кану-каяк, който продължи четири дни на гребния канал в Пловдив. Условията, в които тренираме, ни изградиха като клуб с характер, продължи треньорът от "Ванто".

"При малките имаме изграден много добър отбор от момичета. Грабнъкът, скелетът, е изграден. Но това са 17-18 човека, които теглят всички останали. За да си конкурентен на голям шампионат, трябва да отидеш с между 9-12 състезатели във всяка дисциплина. Нашата школа от създаването и винаги е наблягала на масовия спорт. Няма как да изкараш един състезател от двама. От 30 ще го направиш. Ние искаме на първия шампионат през 2020 г. да участваме с основния състав, а новите да се включат също. Когато отидем в Пловдив и децата видят канала, казват си "уоу". Сравнете условията в един модерен канал и реката? Все едно сме извънземни. Тренираме в бърза вода. Там треньорите не влизат във водата. Това ни направи истински. Децата са истински. Опитваме се, въпреки суровите условия. Спортът гради навици, здраве, дисциплина. А когато изградиш тези качества именно в Дунав, значи ще успееш да летиш, да следваш мечтите си".

Какъв е потенциалът на исторически силната видинска школа по кану-каяк в момента? Отговор от Стефан Илиев.

"Разговарял съм на среща с министър Кралев, тогава му казах, че спортните училища в България са амортизиран проект. Те трябва да изчезнат. Давам пример: нашият клуб с 50 деца се класира между първите 3-4-5. А зад нас? Доста от спортните училища. Нашият начин на мислене и на развитие на децата е по-градивен. Спортните училища не дават развитие. Ако ще има спортно училище, то трябва успоредно да обучава на специалности. Когато завършиш училището и приключиш със спорта, да можеш да приложиш наученото, т.е да си подсигуриш живота на семейството. В Румъния в спортно училище учат капитан на кораб, боцман и моряк. Накрая подаваш CV някъде и си готов. Нашето бъдеще е ръка за ръка с Общината, с местната управа и най-вече с училищата. Няма училище, от което да се оплачем. Следваме крачка по крачка философията на школата, работим целенасочено, следим децата и сме запознати с техния потенциал. Винаги казвам, че трябва да сме между първите три. С 45 деца участваме ли, значи сме отпред".

Финансите в нашия спорт трябва да се увеличат драстично, на мнение е Илиев.

Снимка"Водеща е традицията във Видин. Във всеки дом някой е гребал назад във времето. Във Видин има 5-6 спорта - 3 са индивидуални, 2-3 колективни. Това говорим с кметовете постоянно - Видин трябва да наблегне на 3-4 индивидуални спорта и 2-3 колективни. Там да съсредоточи финансите си. Ако сега говорим за 300 хиляди, то моето мнение е, че трябва да достигнем 1 милион. Тук говорим за здравето на децата, тяхната дисциплина. Децата придобиват навик, развиват се като личности". 

През есента на видинския отбор предстои участие в регатата "Никола Велев", както и такова в държавния индивидуален шампионат за мъже и жени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звездите на на мездренската лека атлетика ще бягат във Велико Търново

Велико Търново става център на българската атлетика от днес до 30 юни.  За поредна година старопрестолната българска столица Велико Търново ще приеме националните шампионати за мъже и жени, както и за момичета и момчета под 16 години.  Най-добрите бегачи в България от СК "Атлет" Мездра с треньор Йоло Николов също ще се състезават на националния..

публикувано на 28.06.24 в 12:12

Пороен дъжд провали контрола на "Ботев" Враца

Първата контрола от лятната кампания на врачанския "Ботев" бе провалена от пороен дъжд. Мачът трябваше да се изиграе вчера в Тетевен. Минути преди началото – 18 часа, обаче над планинския град се изля порой, а дъждът наводни терена, на който трябваше да играят "Ботев" и "Черно море". Поради лошите атмосферни условия съперниците решиха да не подлагат..

публикувано на 28.06.24 в 10:50

"Ботев" започва контролите срещу "Черно море"

Врачанският "Ботев" играе днес, 27 юни, първата проверка от лятната си подготовка . Противник на тима на Тодор Янчев е вицешампионът от последната кампания- "Черно море". Мачът с варненци ще се изиграе в Тетевен, където "моряците" са на подготовка.  В рачани са предвидили още 4 контроли до началото на шампионата в Първа лига.  Началото му е от 18:00..

публикувано на 27.06.24 в 10:05
Петьо Ценов, новият треньор в Академията на

"Ботев" привлече треньор

Петьо Ценов е новото попълнение при треньорите в Академията на "Ботев" Враца, съобщиха от елитния футболен клуб .  Петьо е завършил през 2022 бакалавър с профил ,"Треньор по футбол" в Националната спортна академия, както и магистър по ,"Физическо възпитание и спорт"  2024 г. Притежава UEFA ,"В" лиценз. От клуба пожелаха успех на Петьо Ценов в..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

"Монтана" направи равен с румънци

Монтана завърши 1:1 с румънския елитен тим Политехника Яш. Контролата се игра в Банско, където от вчера монтанци са на лагер. В 3-та минута с точен удар под гредата на вратата на Васил Симеонов Политехника откри резултата. В 17-та Филип Ежике изравни след асистенция от дясно на Борислав Вакадинов. Удар на Стивън Кирилов мина покрай вратата на румънците...

публикувано на 27.06.24 в 08:13

"Монтана" с първа контрола в Банско

Футболистите на Монтана ще изиграят днес първа контролна среща от лагера си в Банско. Тимът от вчера е в курортното градче. От 17 часа Монтана излиза срещу елитния румънски тим Политехника Яш. Монтанци са лагер в Банско с група от 24 играчи. Двама карат пробен период. Това са Симон Фанта, крило от дубала на ЦСКА 1948 и Иван Томов, халф от школата на..

публикувано на 26.06.24 в 15:00

Врачанин е пети на Европейското по борба

Врачанинът Калоян Иванов загуби битката за бронзовия медал на Европейското първенство по класическа борба за кадети в сръбския град Нови Сад. Състезателят на СК "Ботев 93" отстъпи на представител на Украйна. Калоян се класира на 5-о място, което е голям успех за клуба по борба в града под Околчица. Преди схватката за отличието врачанският борец се..

публикувано на 26.06.24 в 12:02