Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родова среща в Костичовци

2
Снимка: Фейсбук

В края на тази седмица село Костичовци, община Димово ще бъде домакин на родова среща. Някой беше казал, че няма по-хубаво място от дома, освен при баба. Щастливците, които са пораснали при баба на село, със сигурност ще са съгласни. А нищо не връща топлите спомени от летата на село, когато сме били безгрижни и щастливи така, както родовите срещи. Това е начин да си спомним за онези времена с аромат на прясно изпечен хляб, простор и приятели. На такива срещи оживяват грижливо пазени спомени и неусетно се връщаме в детството. Бабите ни може и да ги няма, но мястото пази спомена за тях и препраща към времето, когато селата бяха живи, дворовете поддържани, градините китни и по улиците имаше детска глъч. 
Пореден опит да махнат бурените на времето ще направят в близкото до Димово село Костичовци, разказа кметският наместник Цветан Петров:

"Това е третата поред родова среща, под името "Завръщане на село". Целта е да обърнем внимание на хората да си идват по-често в родното село и да си видят домовете"- сподели Цветан Петров.

Хората, които идват на тези срещи, са едни и същи, но напоследък се забелязват все по-често и техни наследници. Сред тях е и Даниел Спасов, водещ на предаването на Българската Национална телевизия "Иде нашенската музика":

"Подобни родови срещи са вече една традиция за Костичовци. През 2008 година направихме една такава подобна среща, която нарекохме "Среща на поколенията". Тогава имах удоволствието да поканя Николина Чакърдъкова, заедно с Неврокопския ансамбъл. Тази среща и този концерт бяха повод хората отново да се завърнат към селото и към корените си ... На 15 септември след литургията ще изпълним няколко църковни песнопения в харма "Свети Николай Чудотворец" с квартел "Светоглас", с който аз в момента работя. Целта на предстоящата среща е да не забравяме откъде сме тръгнали, да не се забравяме и по-често да се виждаме и да общуваме"- каза Даниел Спасов.

Всичко зависи от нас и от желанието ни да пазим нишката, която ни свързва с мястото, от което сме тръгнали. И докато има хора, които не забравят корените си и правят каквото трябва, за да не могат бурените на времето да обгърнат в забвение бабината къща, и пътя към нея- селото няма да изчезне. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Проф. Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Колкото по-топла е атмосферата, толкова по-обилни са валежите

Климатът не е постоянно явление. Той е непрекъснато променящо се във времето и пространството природно явление. Ние сме в период на увеличаване на температурите в глобален мащаб. В това отношение България, Балканския полуостров и Европа не правят изключение, заяви климатологът проф. Георги Рачев. "И оттук всеки си прави изводи, които са му..

публикувано на 10.10.24 в 15:59

Еколог от Мездра маркира екопътеки

Борислав Леонкев е добре познат турист, треньор по планинарство, секретар на туристическото дружество в Мездра допреди 1997 година. И сега продължава да организира преходи, а от 2021 година маркира пътеки. Иска да свърже всички селища в община Мездра. "Имам около 20 пътеки готови- просичане, маркиране и ще правя един кръг, както е Ел..

публикувано на 10.10.24 в 15:55

Нов живот за стари дървета в Крайдунавския парк във Видин

Днес говорим за добрия пример или както се казва - как от нищо можем да направим нещо. Поводът за това са две изсъхнали дървета в Крайдунавския парк на Видин , в района на Художествената галерия. Каква е тяхната история ни разказва Емилиян Евтимов , директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство": "В първото каре до..

публикувано на 10.10.24 в 14:27

Държавен архив-Видин отбелязва Деня на архивиста с изложба и почетен знак за Светлана Кръстева

"В Държавен архив Видин се осъществява подбор, комплектуване, регистриране, обработване, съхраняване и предоставяне за използване на определените за постоянно запазване документи, както и научно-методическото ръководство и контрол на организацията на работата с документите в деловодствата и учрежденските архиви, тяхното опазване и използване." Това..

публикувано на 10.10.24 в 13:30

В "Музикална зона" на 10 октомври 2024 слушаме Джузепе Верди

На 10 октомври се навършват 211 г. от рождението на италианския оперен композитор Джузепе Верди.  И до ден днешен музикално-сценичните му произведения са неизменна част от оперния репертоар, като повечето от тях се превръщат в шедьоври. Звучат арии и номера из оперите "Травиата", "Риголето", "Аида", "Набуко", "Дон Карлос", "Трубадур"...

публикувано на 10.10.24 в 09:00

Борислав Вълов – актьорът от Монтана, който покорява сцената и социалните мрежи

Днес ви срещам с Борислав Вълов , актьор и инфлуенсър от Монтана, по-известен в социалните мрежи като Ей Бо . Борислав е горд със своите корени от Северозападния край, като смята, че те са важна част от идентичността му и оказват влияние върху неговия характер. Завършил е природо-математическата гимназия в Монтана, но пътят му го отвежда..

публикувано на 09.10.24 в 17:30
Лъчезар Ошавков, художник

Документален филм разказва за родения във Видин художник Лъчезар Ошавков

Документален филм за музикалния период на големия български художник, роден във Видин и творящ в Париж, Лъчезар Ошавков , бе представен наскоро в София. Прожекцията на "Имало едно време в Париж" бе по повод завръщането на твореца в България и представянето на изложбата "70 години живопис". В документалната лента, редом с Лъчезар Ошавков,..

публикувано на 09.10.24 в 14:00