Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифон Павлов представя книгата "Панонски легенди" във Видин

Снимка: Радио ВИДИН


Фототипно издание на книгата "Панонски легенди" ще представи днес в Държавен архив Видин Трифон Павлов, председател на гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер“ и секретар на секретар на Народно читалище "Епископ Йосип Юрай Щросмайер - 2009" - София. Ще бъдат приети и дарения от Трифон Павлов - научна и справочна литература за библиотеката на Държавен архив - Видин. Предвидена е и прожекция на филм за Епископ Йосип Юрай Щросмайер.


Книгата е общото наименование на житията на Кирил и Методий и се предполага, че са писани от "Св. Климент Охридски". Тя е много малка, но изключително достъпна за четене, това кама в студиото на Радио ВИДИН Трифон Павлов.


"Историята на книгата е доста интересна. Тя е издадена 1942 година, а е подарена на покойната ми майка в края на 40-те години. Откакто се помня, книгата е вкъщи и реших в нейна памет да направим това преиздаване. За трети път идвам тук с цел дарение. Това, което ще направим като дарение, е юридическа и историческа литература. Това е литература за хора, които се интересуват. Без да докачам, когото и да било, не е за широк кръг от хора. Примерно това са неща, с които изследователи, историци и други биха могли да се запознаят. Защото те са издадени в изключително малък тираж по понятни причини. "

Срещата с Трифон Павлов е от 17.30 ч. в Държавен архив Видин.


Още за целта на посещението на Трифон Павлов и личността на епископ Йосип Щросмайер в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39