"Влизането на нашата държава в ЕС означава, че сме длъжни да спазваме изискванията и законите на Съюза - това е регламент 206 от 2009 година, който забранява внос на всякакви местни и млечни продукти от страни, които са трети за ЕС. Тези продукти са забранени. Още повече за сегашната усложнена обстановка от африканската чума - имаме заповед от министъра на земеделието, храните и горите, за забрана на внос. Гражданите на всеки един ГКПП могат да се информират от плакатите и табелите. Когато излизат извън държавата, визирам Сърбия, могат да питат колегите. Вносът е забранен. Граничният контрол е фитосанитарен такъв, т.е включва забрана на внос на посип и посявъчен материал. Освен този регламент на ЕС, има и инструкция за взаимодействие, разписана между "Митници", Агенцията по храните и полицейския граничен контрол - в нея са посочени стоките, които са под контрол и забрана. Тези документи ги има на сайта на БАБХ, могат да се прочетат и в Гуугъл. Повтарям, но нищо местно или от животински произход не може да се внася. Износът не ни касае, но човек трябва да е запознат с изискванията на отсрещната държава. Общо взето - може да се изнася всичко".
Ако не ни позволяват да внесем закупено от нас месо (продукт животински), какво се случва с него и със средствата, които ние сме заплатили за продукта?
"Ако от митницата намерят такъв продукт, извикват нас от инспекцията. Ние съставяме протокол от 4 екземпляра, месото се конфискува, а документът е за преносителя, за Гранична полиция, за митницата и за нас. Описваме всичко, подпечатваме го. При конфискацията месото се посипва с хлорна вар, поставяме го във фризер, ако количествата са големи. Извикваме специализиран автомобил и след това се унищожава в ескаритаж. Конфискатът по протокола се въвежда в дневника, там слагаме и бележката от ескаритажа, доказващ унищожаване. Средствата са за сметка на този, който не е прочел достатъчно".
Има ли значение дали внасяме продукт за лична консумация или го правим за дадена търговска верига?
"Вносът на месни и млечни продукти е възможно да се осъществи, когато държавата, от която се внася, е разрешена за внос в Съюза. Трябва и предприятието да бъде одобрено - това, от което се внася. Има нужда от сертификат - както на предприятието, така и на вносителя. На пункта се дава входен документ за ЕС. Сертификатът, който е оригиналният от мястото на товарене, остава на пункта за 3 години. На шофьора се дава копие и входен документ. Гражданите са частни лица - могат да внасят само за лична консумация. Това, което е разрешено, е 2 килограма мед, толкова килограми яйца, може да бъде внесена "една цяла риба" - т.е 20 килограма. Тя трябва да е изкормена и почистена. Разрешава се до 2 килограма храни, когато има малко дете или малко животно. И, разбира се, храна, която е за лична употреба - примерно да речем някой сандвич".
Няма общи ограничения за преноса на тези продукти, ако пътувате в ЕС, тъй като всички страни от Съюза трябва да се придържат към строги общи ветеринарни норми. Ако пристигате в ЕС (в този случай 28-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) от страна, която не е сред изброените по-горе, не можете да носите със себе си месо или млечни продукти без официална ветеринарна документация.
С Регламент (ЕО) № 206/2009 на Комисията от 5 март 2009 година относно въвеждането в Общността на пратки с продукти от животински произход за лична консумация и за изменение на Регламент (ЕО) № 136/2004 (текст от значение за ЕИП) може да се запознаете тук.
Втората световна война все още е болезнен спомен през 50-те, но светът вече прави всичко по силите си да остави миналото зад гърба си. Хората искат живота си отново нормален. Бившият военен пилот Бил Дилън също. За да го постигне обаче, се налага да открие една жена, която не иска да бъде открита. А междувременно по крайбрежието на цялата Френска..
В рубриката "Професия хоби" днес ще се потопим в едно изключително преживяване - пикник, но не какъв да е, а луксозен и стилен . Тази идея напоследък набира все повече популярност по света и вече достига и до нашите красиви кътчета в Северозапада. Представете си арка, нежно украсена със зеленина и понякога озарена от нежни лампички и..
Жега е - градусите скачат, асфалтът пари, а тялото жадно, жадно, търси глътка свежест. И ако водата е най-добрият приятел в летните дни, то освежаващите напитки са нейни верни съюзници. От класическата лимонада и айряна, до по-съвременните ледени чайове, смутита и безалкохолни коктейли - изборът е голям, а ефектът - моментален: хидратация,..
Летните горещини не се отразяват зле само на нас, хората, но и на нашите четириноги приятели . Силното слънце, високите температури, нагретият асфалт - са все врагове за животните. Хидратацията, както при нас, така и при тях, е от изключително голямо значение. Особено опасно е в часовете с най-голяма жега, когато дори кратка разходка може..
Музиканти от Америка, Белгия, Словения и Гърция пристигат в балканското градче, за да се докоснат до магията на българската народна музика. Преподаватели ще им бъдат изявени български музиканти от София и Пловдив. Началото стартира в неделя вечер, 27 юли и продължава до 1 август, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер:..
1526 лв. чиста заплата е нужна на един работещ, за да води нормален живот. От тях за храна отиват над 600 лева. За семейство с едно дете пък трябват 2748 лв, показват данните за издръжка на живот на КНСБ за юни. В сравнение с миналата година издръжката на тричленно семейство е нараснала със 133 лв., а за сам човек - със 73 лв., обясни..
Към края си е жътвената кампания в област Видин. В региона жътвата на есенници започна по-рано от обичайното и в голямата си част премина под палещите лъчи на слънцето. Засушаването и застудяването през април оставиха своя отпечатък и компрометираха добивите, каза Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите: "Почти..