Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу Закона за социалните услуги във Видин

Снимка: Национална Група - Родители Обединени за Децата, ‎НАЦИОНАЛНА ГРУПА - РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА

Видин се включва в националния протест, който цели отмяна на Закона за социалните услуги и измененията, направени в 28 български закона. Протестът е организиран от национално сдружение "Родители обединени за децата" /РОД/ и неправителствената организация "Свобода за всеки" и ще се проведе утре - 9 ноември на площад Бдинци.

Опасенията на българските родители са, че влизащите в сила от 1-ви януари 2020 година закони ще позволят на дирекциите да навлизат в личното им пространство и с приемането на този закон извеждането на дете може да стане по сигнал, включително и анонимен, коментираха Мадлен Стефанова и адвокатът Виктор Костов- организатор на протеста във Видин: .

"Това е закон, който нарушава човешките права. Ние сме говорили и преди, но това което мога да споделя на, първо място е, че се противопоставят интересите на родители и деца, като детето се поставя, като носител на права, а родителите са третирани едва ли не като някаква заплаха за тях самите, като разбира се кой е този, който поема правата на детето, понеже детето не може само да упражнява правата си, това са социалните служби. Искаме закона да се отмени изцяло, от гледна точка на правата на родителите. Дирекциите се предполага, че искат да помогнат, но те не го правят. Когато хората не знаят, те лесно могат да бъдат смазани, затова всички е необходимо да дойдат, подкрепата е важна заради нашата свобода."

Мадлен Стефанова е майка на три деца: "Аз като майка съм против Закона за социалните услуги, против това да се намесват в семейството ми и приканвам всички да дойдат, да се информират и да разберат какъв е проблема."

Виктор Костов посочи, че преди два дни представители на ПП "Атака" са обявили, че внасят законопроект за отмяна на Закона за социалните услуги. Той заяви, че по този начин се дава възможност на чуждестранни НПО и търговци да оперират без лиценз на територията на страната за определено време, което може да се окаже продължително.

Промените в Закона коментира за Радио ВИДИН директорът на "Социално подпомагане"- Видин Маргарита Маркова: 

"Този закон е доста обемен и той включва много съществуващи регламенти, които бяха досега разхвърляни в Закона за социалното подпомагане. Защо децата ще ползват социални услуги? Ами социална услуга може да заяви всяко едно дете, което е над 14 години и това всъщност е новото в закона. Ще ви дам пример:, при нас идва дете, което казва, не издържам вече, пратете ме в приемно семейство... Какво според вас е преживяло това дете, за да дойде и да ни каже това. В последствие се оказа, че детето е малтретирано, обръщано надолу с главата и така нататък. Ние не отнемаме деца, за да се стигне до такова отнемане, се прави едно задълбочено проучване. Това, което виждам, че се акцентира е, че съседа подава анонимен сигнал, че детето реве и ние, виждаш ли ти, отиваме и вземаме детето. Това не е така, ние не целим това... Много ми се иска призива на този протест да е "Граждани, бъдете истински родители, мислете за децата си, тогава ние ще бъдем най-доволни."

Освен Видин, в координираните протестни действия ще се включат градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Кърджали. Протестът е насрочен за 13 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39