Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой събира старите автомобилни гуми във Видин?

5
Снимка: Радио Видин

В сезона за смяна на автомобилните гуми много граждани се питат къде могат да предадат старите, които са излезли от употреба и вече не могат да бъдат използвани по предназначение. Други намират решение, като ги оставят до контейнерите за битови отпадъци или на друго място, което са сметнали, че е подходящо за целта.


Проверка на Радио ВИДИН показа, че сервизите, които продават и монтират нови, са сред местата, определени да приемат излезлите от употреба гуми. Това обаче не се отнася за клиентите, които са закупили гумите от друго място, обясни автомобилният състезател и собственик на сервиз Ани Ванков:



"Когато човек си купува гумите от нас, ние отговаряме за старите. Когато идва с негови гуми в багажника, старите си ги взима обратно. Не знам къде трябва да ги предаде, може да иска да си ги съхранява, може да си ги предава. Ние старите гуми ги слагаме на депо, защото все още няма решение, определено място за това нещо..."



Съгласно Наредбата за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми гражданите имат възможност при закупуване на нови или при сезонна смяна на гуми, напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз, обясниха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. От институцията посочиха и още една възможност гражданите да се освободят от старите автомобилни гуми. Това са определени от кметовете конкретни общински места.


Входът на площадка за стари автомобилни гуми на ул.“Цар Иван Асен II“ №27 във Видин. Снимка: Радио Видин
След запитване, от Община Видин ни информираха, че има сключен договор с фирма за предоставяне на площадка за безвъзмездно изхвърляне на масово разпространени отпадъци - черни и цветни метали, метални опаковки, гуми, излязло от употреба електронно оборудване, негодни за употреба батерии, акумулатори и излезли от употреба моторни превозни средства. Площадката се намира ул. "Цар Иван Асен II" №27, в близост до надлеза на бул. "Панония" във Видин. Община Видин


Гражданите, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места, следва да бъдат санкционирани, като глобата е от 300 до 1000 лв., а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране - от 2 000 до 5 000 лв. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер, напомниха от общината.


От 300 до 1000 лева е глобята за изхвърляне на стари гуми на нерегламентирани места. Снимка: Радио Видин 
Пътят на старите автомобилни гуми ни отведе и до една от фирмите за преработка. Инсталацията се намира в Новоселци, но не работи от 2016 година. Собственикът й Людмил Цанов алармира, че стари гуми се изхвърлят безразборно и проблемът е изключително сериозен:



"Напоследък в цялата страна и по-специално във Видин навсякъде е затрупано с гуми - пред гумаджииниците и пред кофите за боклук, кой си е чистил мазето, кой има някакви стари гуми, по някакъв начин трябва да се отърве и ги оставя до кофата за боклук. Нормативна база има, но контролът е нулев..." 

Според бизнесмена, ако не бъдат взети мерки, проблемът с изхвърлянето на гуми на непозволени места ще се задълбочава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45