Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Александров, кмет на Винище: "Човек постига целите си, ако е деен и хората му вярват"

9
Снимка: Радио Видин

Дойдох от Монтана в родното село на баба ми и дядо ми и останах. Хората ме избраха за кмет, и така вече 7 мандата, започна разказа си кметът на Винище, Алексей Александров:

"Обичам това място и правя всичко по силите си за възраждането му, макар че не винаги е лесно. В началото ентусиазмът ми бе много по-голям, защото бях млад и мислех, че няма невъзможни неща. Сега леко съм се приземил, но все още мисля, че човек има ли желанието, работи ли усърдно и не изменя ли на принципите си, няма как да не успее. И така- има ли човек желание и зад себе си хора, които му вярват, постига целите си. Това за което мечтаем, обикновено става много бавно и трудно, и съм благодарен на общинския кмет Златко Живков, че ми повярва и се е ангажирал с каузи ни. Няма как да не спомена тук и най-големият ни дарител- Кирил Маринов, който е роден във Винище, а днес живее във Франкфурт. Той е човек с много голямо сърце и истински родолюбец. Напуснал е България през през 1947-ма година, но не е забравил корените си и винаги ни е помагал. За разлика от него, аз не мога да се примиря с нещата , които се случват през последните години в Северозапада и винаги съм се възхищавал на оптимизма му за бъдещето на този край. Каквито и намерения да имаме, винаги е заставал зад тях и помага.
Що се отнася до живота в селото, аз мисля, че голяма част от ежедневието на хората дори тук на село, минава в обществените институции. Затова ремонтирахме сградата на кметството, където се намира и местното читалище.  Обновената вече сграда през септември бе открита лично от кмета на Монтана Златко Живков. Ремонтът трая 3 месеца- подменен бе покривът, обновени бяха всички помещения и салонът за концерти и събрания, поставена бе и нова дограма, нов под, монтирано бе ново осветление. В сградата също така се намират здравната служба и пощата.

Аз като кмет не мога да създавам работни места. Моята задача е да създам предпоставки за разкриването им. Във Винище се гордея, че има два работещи цеха - колбасарски и дърводелски, както и един земеделски производител, които дават работа и безработицата тук клони почти към нулата...

Хората в селото ми оказват пълно съдействие при реализирането на целите. Сега ще открием и един младежки клуб, защото смятам, че младите наистина трябва да си останат в селото, защото те са бъдещето ни."

Селото е едно от малкото населени места в страната, където не само са запазили символите от социализма, но и те са редом с новите, построени в периода на демократичните промени. Такъв е случаят с т.нар. Паметник на помирението. 


"Идеята за него дойде спонтанно. Със старите кметове на селото решихме да издадем книга за селото и животът в него от миналото до днес. Направихме проучванията и решихме да изградим и един паметник на всички онези жители на Винище, които по една или друга причина са дали живота си за Родината. Така и направихме- издирихме имената на загиналите през Първата и Втората световни войни, емигрантите от селото и онези, които без значение от обществено-политическия строй са допринесли за развитието му. Така тачим паметта на предците си. Засега не съм чул някой друг кмет да е направил такъв паметник на толерантността. Ако ние всички се обединим и работим за една обща кауза, мисля че България ще стане много добро място за живеене. Да не говорим, че тогава и младите ще се върнат от чужбина, където е и дъщеря ми...

Часовниковата кула срещу паметника също е изградена по моя идея. Чудех се как да бъде запомнена датата 1 януари 2007 година, когато България стана член на Европейския съюз. Реших това да е часовник на кула, който да отчита времето на България в ЕС. Тук отново ни помогна Кирил Маринов, който много хареса идеята. Нищо , че сме в Северозападна България и ползите от членството ни в ЕС трудно се забелязват, но важното е, че се борим да ни забележат...


Какви социални услуги ползват социално- слабите жители на селото, кога и как бе възстановена старата църква, интересни факти за миналото и настоящето на Винище и съветите на Кирил Маринов за успех в живота- чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42