Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ученици от Видин посетиха винарска изба

6
Снимка: Николай Хараламбов

Ученици от Професионална гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" Видин посетиха винарска изба "Две тополи" в село Неговановци. Поводът е Световната седмица на предприемачеството, а идеята- да се запознаят с работния процес при произвеждането на божият еликсир. Технологът на избата Петър Илиев показа на учениците целия работен процес- от почистването на гроздето до бутилирането на виното. Младежите видяха машините за мачкане на грозде, контейнерите за ферментация, дървените бъчви, в които виното отлежава, лабораторията за изследване качеството на продукта и проследиха бутилиращия процес.


"Почти всички съвременни сортове грозде са възникнали на територията на днешна Грузия. Младото червено вино е хубаво да се кантира за да се убият танините. Най-добре е да отворите бутилка вино и да я изпиете на другия ден", обясни Петър Илиев.


Защо са се спрели на предприятие с производствен процес и какви са целите на урока, обясни Ели Цветанова, старши учител по икономически дейности в гимназията.

"Тъй като за нашия регион непрекъснато се говори, че нищо не се случва, и че безработицата е много голяма, ние решихме да дадем пример за това, че наистина се случва нещо. В пътуването се включиха ученици от 8, 9 и 11 клас. Те придобиха реална представа що е то предприятие, защото понякога оставаме с впечатление, че родителите са безработни или не водят децата си на местоработата им и на тях това им изглежда твърде теоретично. Условно казано минахме по пътя на виното. Децата научиха кога се бере гроздето, как се почиства и през какви процеси на обработване минава гроздето за да стане на вино, как се бутилира и съответно- това, че цялата работа е подчинена на европейски стандарти. Те проявиха интерес да отидем и на друго място, което означава, че сме събудили тяхното любопитство", каза Ели Цветанова.

Мириам Георгиева е 11 клас в гимназията, специалност "Икономика и мениджмънт". Посещението в избата е било интересно за нея, но сподели, че има бизнес идея да направи танцова школа, защото смята че младите не се движат достатъчно.

"Разбрахме как протича процеса при направата на виното, как ферментира гроздето, в какви съдове се прибират ферментиралите плодове. Показаха ни как се бутилира виното. Видяхме лабораторията, научихме какво е ферментация, ферментатор, декантиране", разказа Мириам Георгиева.

Собственикът на избата Петко Мичев е софиянец и според него регионът има стратегическо географско разположение и традиции в отглеждането на грозде и производството на вино.

"Дойдохме тук, защото това е край, който има богати традиции по отношение на вината и винопроизводството. В общия недостиг на работна ръка, който имаме в България във всички сектори, тук все още се намира кой да работи. Намираме се в един край на България, за който всички казват, че е западнал, но аз твърдя, че не е точно така. Намираме се на 3 граници. Тук е Дунава, пътищата за Европа. Района е лесно достъпен отвсякъде. Земята е уникална за отглеждането на вино тук, защото почвата е наносна. Икономически погледнато, ползвали сме европейски субсидии, но има собствено участие и то не е малко", обясни Петко Мичев.

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Модерен кабинет по роботика откриха във видинско училище

Със STEM кабинет по роботика разполага вече видинското основно училище "Епископ Софроний Врачански". За изграждането му са осигурени 252 000 лева по Националния план за възстановяване и устойчивост, каза директорът на учебното заведение Милотин Борисов.  "STEM центърът разполага изцяло с ново оборудване, различни видове роботи, които..

публикувано на 06.11.25 в 17:00

За бъдещето и ефективността на депозитната система за опаковки

Екологично сдружение "За Земята" изразява тревога, че Министерството на околната среда и водите отново отлага въвеждането на депозитната система за опаковки и предлага тя да бъде управлявана от държавно акционерно дружество. Това е поредното отлагане. През последните години имаше заявки, че тя ще заработи още от 2026 година, каза Ива..

публикувано на 06.11.25 в 15:43

Ваньо Стойков-Самон: Между поезията и строителството

Днес в "Думата имат старейшините" наш гост е Ваньо Стойков- Самон от Грамада, който е писател, спортист и 20 години е работил в строителната сфера.  Прякорът му "Самон" идва от старобългарския и означава "самият той". Ваньо израства в обикновено семейство, по думите му "много бедно и скромно". Баща му е бил касапин, а майка му се е занимавала..

публикувано на 06.11.25 в 14:00

Документалният филм "Пасажери" ще обиколи Северозапада

Северозападът става сцена на документалния филм „Пасажери“, който е носител на наградата за най-добър български документален филм на София Филм Фест - Есен 2020. Той е заснет на територията на област Видин и в Оряхово от оператора Красимир Стоичков. Режисьори са Здравко Драгнев и Цветан Драгнев, продуценти - Галина Тонева и Кирил Кирилов. В..

публикувано на 06.11.25 в 13:00

Община Мездра насърчава културната сфера

Общинският съвет в Мездра реши да бъде създаден Общински фонд "Култура" за финансиране на проекти, програми, културни прояви или инициативи в сферата на културата. Със същото решение е приет Правилник за устройството и дейността на Фонда и са определени членовете на Експертната комисия, която ще го ръководи. Целта е да бъдат насърчени..

публикувано на 06.11.25 в 12:00

В "Музикална зона" на 06 ноември 2025 слушаме Едуард Артемиев

Едуард Артемиев е композитор на филмова и електронна музика от световна величина. Експериментатор по отношение на звука, работи в лабораторията за изследвания на звуците към научноизследователския институт на Евгений Мурзин. Първият изпълнител, използвал новия фотоелектронен синтезатор на Мурзин още през 60-те години на миналото столетие. Музиката му..

публикувано на 06.11.25 в 09:00

Еврото - между надеждата и страха за българина

Еврото за българина е смес от надежда и страх.  Една теза, която звучи просто, но носи в себе си съмнения, очаквания и мечти. От години живеем с валутен борд - левът е вързан за еврото и на практика вече сме наполовина в Еврозоната. Но когато стане дума за официалното въвеждане на еврото, емоциите надделяват.  За едни това е надежда-..

публикувано на 05.11.25 в 17:25