Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донорството е втори шанс за живот

Памела Пекова, на която е извършена първата у нас чернодробна трансплантация
Снимка: Радио Видин


Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган, казват от Българския червен кръст, който е партньор на Министерството на здравеопазването в кампанията "Да!За живот!“. В рамките на инициативата доброволци разпространяват "донорски карти“, чието попълване показва волята на притежателя. Това е тема, по която в семействата не се говори, казва  Юлия Кръстева от специалист в Българския младежки червен кръст във Враца:

"Ние разпространяваме донорските карти, даваме информация. Доброволците са обучени от специалисти на РЗИ-Враца. Най-важното послание е, че органното донорство може да спаси живот. Необходимо е да се говори за него. Решаващата дума след необратимия процес имат близките, затова смятаме че е тема, по която трябва да се говори в семейството".

От 28 държави-членки на Европейския съюз България е на последно място по брой трансплантирани хора на милион население, сочи статистиката. Едномесечната кампанията в подкрепа на донорството ще продължи до пети декември

Първата трансплантация на черен дроб у нас в извършена преди 15 години в университетската болница "Лозенец“. Памела Пекова от град Кула тогава е  само на седем месеца. Неин донор е баща ѝ. Днес Памела е ученичка и за операцията ѝ напомня само белега:. 

"Аз съм в 9 клас, интересувам се от спортни танци. Уча руски, английски. Нямам любим предмет, но съм ученолюбива. Все още не знам какво искам да правя в бъдеще, но харесвам фризьорството. Белегът ще остане за цял живот. От малка майка ми ми разказваше за това, което се е случило. Срещала съм се с лекарите, които направиха трансплантацията".


Повече по темата ще чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00

Предизвикателствата при изграждането на система за възобновяема енергия до 30 kW

Въпреки че процедурата за производството на възобновяема енергия до 20 kW за собствено потребление е улеснена, има редица условия, които гражданите трябва да имат предвид при планирането. Процедурата за инсталации до 30 kW, също представлява интерес за еднофамилни, многофамилни сгради и малки обекти, особено с възможността за изкупуване на..

публикувано на 20.06.24 в 15:57

Врачанска двойка ще се венчае по стар български обичай

Млада двойка от Враца ще се венчае по стара българска традиция, пресъздавайки автентичната Северняшка сватба. Теодора Тодорова и Михаел Йорданов ще си кажат заветното "да" на 30 юни във Врачанския Балкан. Самата сватба ще е част от програмата на Националния фолклорен събор "Леденика" и ще се проведе в едноименната местност. Бъдещите младоженци са..

публикувано на 20.06.24 в 15:50

Група по колоездене е сформирана в училището в село Ковачица

Група по колоездене е сформирана в Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Ковачица , община Лом. Огнян Владимиров е ръководител на групата, учител по физическо възпитание и информационни технологии.  Групата по интереси се казва "Колоездене за бъдещето" и се реализира в периода от февруари до средата на юни.  "В групата по списък..

публикувано на 20.06.24 в 15:45

Нови патрулки срещу нарушителите на пътя в Северозапада

Нови полицейски автомобили влизат в борбата срещу пътните нарушители у нас. Някои от патрулките вече са на терен в областите от Северозапада - Видин, Враца и Монтана, други предстои да бъдат доставени. Автомобилите са закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР. Някои са оборудвани с ПОС терминали, което позволява на..

публикувано на 20.06.24 в 14:00

Изкуството на Яна: Страстта, която оживява в ръчно рисувани изделия

Наскоро ви разказахме за едно семейство, което прави най-различни ръчно изработени изделия. Срещнахме ви с Диана Минкова , която изработва шевици, които вкарва като елемент в различни накити и не само, но на нейния щанд могат да се открият и творбите на нейната по-голяма дъщеря Яна, която всъщност е човекът, който подтиква майка си, по-малката..

публикувано на 20.06.24 в 12:00

Деца подариха кукерски маски на читалището в Горни Вадин

Кукерски маски, изработени от учениците от VI-и "б" клас от ОУ "Христо Ботев" в Козлодуй, получи като дарение читалището във врачанското село Горни Вадин. Това е поредното дарение за културната институция, каза за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят Мая Димитрова . Тя   допълни, че с получените изработки на децата обогатяват и допълват..

публикувано на 20.06.24 в 10:30