Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледата с жива елха!

Снимка: Радио Видин

Наближава Коледа. Настроението е празнично. Време е да помислим за нашите коледни елхи. Вероятно пред всички всяка година се появява дилемата какво да изберем- изкуствена или естествена елха? И ако сме за естествена- тя отсечена или жива да е? 

Не са един и двама защитниците на живото дръвче. Така е и с представителите на бургаското сдружение "Зелена Странджа", част от чиято дейност са и залесителните кампании. За четвърта година те организират кампанията "Посади и отгледай коледно дърво", която насърчава хората да си купуват живи елхи и веднага след празниците да ги засадят в градска среда. За идеята на кампанията разказва Владимир Димитров, председател на сдружение "Зелена Странджа".

"Идеята е от една страна, купувайки си елха, тя да не бъде изкуствена. Да не убиваме живи дървета, а да дадем шанс на живите елхи да продължат да съществуват и да станат големи дървета. Голяма част от живите елхи умират, което се дължи на много причини. Вече 4 години правим такива акции още в първия почивен ден от новата година, засаждаме ги на подходящо място и по този начин да осигурим по-добри шансове на дръвчетата да живеят по-дълго", сподели Владимир Димитров.


Акцията се провежда в Бургас, но това, което е полезно за всички е да знаем, кои са проблемите, които възникват, ако хората решат да си вземат жива коледна елха: 


"На първо място произхода на елхите. Желателно е те да бъдат отгледани в района, където после ще се засадят, за да не претърпяват географски шок, да нямат нужда от аклиматизация. Също така начина им на изваждане от самия разсадник, ако не са извадени правилно, с недостатъчно количество пръст или в неподходящо време. Ако не са извадени в достатъчно голям съд, после може да се отрази на прихващането. Съхранението в къщи по време на празниците също е от изключително значение- да не се държат на топло, да не се държат дълго време в стайни условия. Хората не знаят от къде да вземат жива елха, липсва достатъчно информация. Тя е по-тежка и трябва да имат транспорт. После умения къде и как да се засади. Трябва да бъде съгласувано мястото. Точно за това ние се опитваме да ги улесним и по този начин да увеличим броя на купуваните живи коледни елхи", обясни Владимир Димитров.


Подобна кампания подхвана и министерството на земеделието, и тя е за цялата страна. Вчера бе даден старт на кампанията за закупуване на живи елхички под наслов "Посади надежда". Кампанията е благотворителна, защото по пет лева от продажбата на всяка елхичка, предоставена от Държавните горски предприятия, ще бъдат дарени за каузата. Тази година кампанията ще бъде в партньорство с Фондация "Искам бебе" и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми. Продажбата на живи елхички започна днес и ще продължи до навечерието на Коледните празници - 23 декември 2019 г в 38 пункта в страната. 


В Северозападна България такива пунктове има в държавните горски стопанства в Лом, Монтана, Враца и Оряхово, като дръвчетата ще се продават в двора или пред двора на съответното стопанство. Работното време е от 9 до 18 часа, без обедна почивка, съобщиха от "Северозападно държавно предприятие".

Попитахме видинчани, сложили ли са Коледни елхи в домовете си вече и каква елха предпочитат:

"Сложили сме и вече сме украсили елхата. На изкуствена се спрях, не знам защо, предпочитания... Не съм сложила още, украсила съм целия етаж в блока, където живея. Всяка година съм слагала Коледна елха, естествено дръвче, защото ухае на Коледа, защото, когато из апартамента лъха на бор и ми навява спомени от детските години. Аз винаги взимам елха, която може да се насади и я насаждам пред блока след празниците... Нямаме деца при нас и не украсяваме... Аз вече съм сложила изкуствена елха, заради детето, защото е по-екологично чисто, не боде и мога да я използвам за повече години... Сложила съм още миналата седмица изкуствена, защото не мисля че трябва да се убиват толкова много елхички. Пробвала съм да си взема жива елха и да я засадя, но те изсъхват."


Украсяването на коледната елха е един от символите на Коледа и допринася за магията на празника. Дали елхата ще е естествено дърво или изкуствена, не е от голямо значение. Ако е естествена елхата обаче, е хубаво тя да е жива елха, а не отрязана, за да може да я засадим след празниците и по този начин да дадем своя принос срещу обезлесяването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03