Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Купуваме некачествен шоколад


Най-разпространените шоколади в търговската мрежа у нас съдържат повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло, сочи проучване на асоциация "Активни потребители". Само две от тестваните марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз, според което трябва да има над 35 % обща какаова маса, каза Богомил Николов, директор на неправителствената организация.

"Шоколадът си остава популярен продукт по празниците, особено обичан от деца. Ние анализирахме съдържанието на 27 марки - разбира се, в по-ниската ценова категория. Не сме разглеждали бутикови артикули, струващи по 6-7 лева. Главната тенденция е към намаляване съдържанието на какао и влагане на много захар. Децата са поставени в риск по този начин. Виждаме, че статистиката относно наднорменото тегло и затлъстяването става все по-стряскаща".

Останалите 25 марки могат да се считат за млечен продукт. Изводите на асоциацията са само и единствено от информацията, предоставена от производителите върху опаковките на шоколадите. Анализът показва високо съдържание на въглехидрати. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

"Наблюдава се тенденция за индустриалната храна - тази, произвеждаща се промишлено. Смятаме, че големият дефицит в България е липсата на занаятчийските храни. Белгия е прословута със своя шоколад - там има стотици малки работилници, правещи подобен шоколад. В България подобно производство няма за купища стоки, не единствено за шоколада. Важно е да има развитие на фермерски пазари, на малки занаятчийски стоки и храни. При тях пряката връзка между производител/потребител способства за високо качество. Какаото е най-скъпата съставка, затова производителите ограничават ползването и. Същото е с майонеза и лютеница, например. Тенденцията обаче е глобална. Аз разделям храната на промишлена и занаятчийска. Пазарът ни заслужава многообразие, но нататък всеки може да прецени какво иска да консумира. Защото в крайна сметка купуваме големи количества евтина храна, а накрая я изхвърляме".

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор. При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологични добавки. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с твърде дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазващ буквите.

"Различаваме се от Западна Европа, защото там се държи на етичната страна на производството - ясно е откъде идват съставките, спазват ли се правата и нормите. Големият проблем е, че дребният шрифт лишава потребителите от възможност за информиран избор. Как да прочетеш съдържанието и информацията? Пробвахме и с лупа".

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Цялото проучване можем да намерим тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 12 октомври 2025 година

Сезон любим. Есен. Всичко се стяга за зимата. В градините всичко е прибрано. Има все още зеле, праз лук и някой тъгуващ за слънце грозд в лозето. Есен е. Земята е кална. И тя чака зимата. Всички я чакаме. Всички чакат и предаването „Неделник“ . И още как! Художници от Ботевград показват в галерия "Кутловица" в Монтана свои творби в..

публикувано на 12.10.25 в 14:11

Добра и лоша почва

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение – на светите Отци от Седмия вселенски събор , която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.  "Който има уши да..

публикувано на 12.10.25 в 08:00

Бягство от час по математика завърши с "катастрофа" в товарен влак

Четирима ученици, избягали от час по математика, пострадаха при "катастрофа" между автомобил и товарен влак. Инцидентът стана на неохраняем жп прелез в жк "Строител" във Видин. С него започна Съвместното областно учение на съставните части на Единната спасителна система при пътнотранспортни произшествия , което тази година бе на тема "Осигуряване на..

публикувано на 10.10.25 в 17:29

Хазартната зависимост не е лош навик, а сериозно психично разстройство

По данни на БАН (Българската академия на науките) между 4 и 7% от българите страдат от хазартна зависимост. 80% от тях имат и други психични страдания. Хазартната зависимост не е просто лош навик – тя е сериозно психично разстройство, признато от Световната здравна организация като форма на импулс-контролно нарушение, казват от асоциация "Само..

публикувано на 10.10.25 в 17:12

Коя е "Божана"

Един от най-интересните и може би романтични периоди в нашата история са следосвобожденските години на България. Години на търсене на идентичност и запознаване със свободата. Години на промени, в които традициите и познатото се сблъскват с новото време и всички негови предизвикателства, а българинът трябва тепърва да се учи какво е да живееш без..

публикувано на 10.10.25 в 17:10

Георги Георгиев: Младият подкастър, който не се страхува да каже истината

Днес ще ви запознаем с едно младо и свежо лице от Криводол - Георги Георгиев . В интернет пространството е известен с никнейма go6kolo6ko - име, което вече се превръща в запазена марка за свободомислие и смелост. Георги е студент по журналистика, но не чака дипломата, за да започне да прави журналистика.  Той вече има свой собствен подкаст..

публикувано на 10.10.25 в 16:30
Албена Дробачка

Албена Дробачка: Хората с по-ниски доходи са по-уязвими към психични разстройства

На 10 октомври, когато отбелязваме Световния ден на психичното здраве обръщаме внимание на хората с ментални проблеми. Те могат да се реализират успешно и да имат пълноценен живот, ако получат навременна и адекватна помощ. 1/5 от населението на света са преминали през различни степени на психични разстройства или страдат от такива и..

публикувано на 10.10.25 в 16:27