Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Купуваме некачествен шоколад


Най-разпространените шоколади в търговската мрежа у нас съдържат повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло, сочи проучване на асоциация "Активни потребители". Само две от тестваните марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз, според което трябва да има над 35 % обща какаова маса, каза Богомил Николов, директор на неправителствената организация.

"Шоколадът си остава популярен продукт по празниците, особено обичан от деца. Ние анализирахме съдържанието на 27 марки - разбира се, в по-ниската ценова категория. Не сме разглеждали бутикови артикули, струващи по 6-7 лева. Главната тенденция е към намаляване съдържанието на какао и влагане на много захар. Децата са поставени в риск по този начин. Виждаме, че статистиката относно наднорменото тегло и затлъстяването става все по-стряскаща".

Останалите 25 марки могат да се считат за млечен продукт. Изводите на асоциацията са само и единствено от информацията, предоставена от производителите върху опаковките на шоколадите. Анализът показва високо съдържание на въглехидрати. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

"Наблюдава се тенденция за индустриалната храна - тази, произвеждаща се промишлено. Смятаме, че големият дефицит в България е липсата на занаятчийските храни. Белгия е прословута със своя шоколад - там има стотици малки работилници, правещи подобен шоколад. В България подобно производство няма за купища стоки, не единствено за шоколада. Важно е да има развитие на фермерски пазари, на малки занаятчийски стоки и храни. При тях пряката връзка между производител/потребител способства за високо качество. Какаото е най-скъпата съставка, затова производителите ограничават ползването и. Същото е с майонеза и лютеница, например. Тенденцията обаче е глобална. Аз разделям храната на промишлена и занаятчийска. Пазарът ни заслужава многообразие, но нататък всеки може да прецени какво иска да консумира. Защото в крайна сметка купуваме големи количества евтина храна, а накрая я изхвърляме".

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор. При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологични добавки. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с твърде дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазващ буквите.

"Различаваме се от Западна Европа, защото там се държи на етичната страна на производството - ясно е откъде идват съставките, спазват ли се правата и нормите. Големият проблем е, че дребният шрифт лишава потребителите от възможност за информиран избор. Как да прочетеш съдържанието и информацията? Пробвахме и с лупа".

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Цялото проучване можем да намерим тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин проведоха практиката си в Швеция

Съвсем наскоро у чениците от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се върнаха от Швеция, където проведоха триседмичната си практика. 17 ученици и трима учители бяха настанени в град Малмьо. Всички ученици са в специалност " Компютърна техника и технологии".  Симеон Герасимов е ученик в 10 В клас, споделя за своите впечатления в северната..

публикувано на 22.07.25 в 15:10

Родители избраха "Учител на годината" в Грамада

Родители от Грамада обявиха за  "Учител на годината" Красимир Петков. Той преподава в СУ "Христо Ботев",  целодневна организация на учебния ден и провежда занималня в сборна група деца от 1 до 4 клас:  "Директорката пусна анонимна анкета и родителите избраха точно мен. Може би, защото съм от Грамада и съм местен. Вече четвърта година..

публикувано на 22.07.25 в 14:05

Щастие по три: Какво е да си майка на тризнаци?

Родителството винаги е предизвикателство, но когато радостта дойде в троен размер, животът се променя още по-драстично. За да разберем дали това е така,  ще надникнем в живота на едно семейство от Северозапада, в което всичко се случва тройно - от усмивките до трудностите.   Борислава Циброва от Козлодуй  е млада майка на три..

публикувано на 22.07.25 в 13:20

Работилници по театър и рисуване- част от фестивала "Дунавски вълни"

Концерти, театрални и рисувателни работилници, хоротеки и представления са включени в програмата на  фестивала на изкуствата "Дунавски вълни“. Фестивалът ще продължи до 26 юли.   Тази година локациите са различни "Баба Вида", Библиопощата, Културен център "Жул Паскин"  и жп гарата. В парк  "Владикина бахча" а ктрисата Ирина Флорова ще..

публикувано на 22.07.25 в 13:10

Засадиха нови дръвчета пред търговския център във Видин

  С модерна визия е пространството пред търговския център във Видин. Обновяването на зелената площ в градинката започна преди година, а н аскоро бе подменен тротоарът, боядисана оградата, на мястото на старите дървета бяха засадени 17 мини дръвчета- декоративни кълбовидни шестили.  Промените предизвикаха много отзиви - и положителни, и..

публикувано на 22.07.25 в 12:25

Има ли скрито съкровище край Черепишкия манастир?

Много са преданията и легендите, свързани с историята на Черепишкия манастир - едно от най-посещаваните от туристи и поклонници места в община Мездра.  Според една от легендите има голяма, пълна със злато пещера в скалния масив срещу манастира. Входът ѝ бил под водите на река Искър и затова в нея можело да се влезе само чрез гмуркане. Преди много..

публикувано на 22.07.25 в 08:42

Николай Николов: Няма по-важно нещо от здравето

Здравето е най-важното нещо и хората трябва да се грижат за него. Това каза в "Час при зъболекаря" младият актьор Николай Николов от Белоградчик и обясни, че денталното здраве също не трябва да се пренебрегва, а напротив - на зъболекар трябва да се ходи през няколко месеца. 25-годишният талант сподели и за някои от първите си посещения в..

публикувано на 21.07.25 в 18:04