Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Купуваме некачествен шоколад


Най-разпространените шоколади в търговската мрежа у нас съдържат повече захар, по-малко какао и добавено палмово масло, сочи проучване на асоциация "Активни потребители". Само две от тестваните марки отговарят на изискването за шоколад на Европейския съюз, според което трябва да има над 35 % обща какаова маса, каза Богомил Николов, директор на неправителствената организация.

"Шоколадът си остава популярен продукт по празниците, особено обичан от деца. Ние анализирахме съдържанието на 27 марки - разбира се, в по-ниската ценова категория. Не сме разглеждали бутикови артикули, струващи по 6-7 лева. Главната тенденция е към намаляване съдържанието на какао и влагане на много захар. Децата са поставени в риск по този начин. Виждаме, че статистиката относно наднорменото тегло и затлъстяването става все по-стряскаща".

Останалите 25 марки могат да се считат за млечен продукт. Изводите на асоциацията са само и единствено от информацията, предоставена от производителите върху опаковките на шоколадите. Анализът показва високо съдържание на въглехидрати. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%.

"Наблюдава се тенденция за индустриалната храна - тази, произвеждаща се промишлено. Смятаме, че големият дефицит в България е липсата на занаятчийските храни. Белгия е прословута със своя шоколад - там има стотици малки работилници, правещи подобен шоколад. В България подобно производство няма за купища стоки, не единствено за шоколада. Важно е да има развитие на фермерски пазари, на малки занаятчийски стоки и храни. При тях пряката връзка между производител/потребител способства за високо качество. Какаото е най-скъпата съставка, затова производителите ограничават ползването и. Същото е с майонеза и лютеница, например. Тенденцията обаче е глобална. Аз разделям храната на промишлена и занаятчийска. Пазарът ни заслужава многообразие, но нататък всеки може да прецени какво иска да консумира. Защото в крайна сметка купуваме големи количества евтина храна, а накрая я изхвърляме".

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината. Няма нито една марка произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор. При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологични добавки. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с твърде дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазващ буквите.

"Различаваме се от Западна Европа, защото там се държи на етичната страна на производството - ясно е откъде идват съставките, спазват ли се правата и нормите. Големият проблем е, че дребният шрифт лишава потребителите от възможност за информиран избор. Как да прочетеш съдържанието и информацията? Пробвахме и с лупа".

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Цялото проучване можем да намерим тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вазата като "ухание" за дом

Вазите носят "ухание" за дом. Да, те са за цветя, но може да бъдат и приятен спомен от посетена от вас туристическа дестинация, скъп подарък или напомняне за скъп човек.  Над 100 вази от дърво, стъкло, керамика и порцелан има в колекцията си видинчанката Зоя Младенова. Като бивша учителка тя е получавала много подаръци, но най-скъпите на..

публикувано на 25.04.25 в 16:25

Отбелязваме Световния на младежите доброволци

Всяка година на 25-ти април отбелязваме Световния ден на младежите доброволци . На този ден искаме да използваме възможността да се преклоним пред енергията, вдъхновението и добротата, с които младите хора по целия свят променят средата около себе си. Това не е просто ден, а символ на желанието за действие, солидарност и отговорност...

публикувано на 25.04.25 в 16:00

"Едно" на 25 април 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които организираха от фондация "Подкрепа за реализация" през настоящия месец, както и предстоящите през прояви.  На първи април в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на шегата. Празникът не е официален, но е добил популярност в много държави,..

публикувано на 25.04.25 в 15:36

Айра и Коки - съвместното съжителество на куче и котка

Всички са чували израза "като куче и котка" - синоним на взаимна неприязън и непоносимост. От друга страна- мрежата изобилства със снимки и клипове на кучета и котета, които се гушкат едно в друго и видимо се чувстват добре заедно. Затова няма начин да разберете можете ли да отглеждате куче и котка в дома си, докато не пробвате. Според..

публикувано на 25.04.25 в 15:30

Северозападни маршрути за почивните дни

Със затоплянето на времето в почивните си дни много хора  предпочитат да се откъснат от работата и градската среда и да разпуснат, като отидат на кратка разходка извън града или пък на уикенд- пътешествие. Смяната на обстановката и разходките сред природата са сред нещата, които могат да ни отпуснат, да изчистят съзнанието ни от ежедневния стрес и..

публикувано на 25.04.25 в 11:42

Последният роман на Торлака : "Аз, ваксинаторът"

Все още се опитваме да свикнем с липсата на без време отишлия си от този свят Стоян Николов – Торлака, който някак уж на шега, а оказа се съвсем на сериозно, успя да се превърне в гласа на Северозапада. Останаха ни обаче неговите на моменти непоносими, но до един абсолютно незабравими герои, които продължават все така гръмогласно и напористо..

публикувано на 25.04.25 в 11:38

Образователна игра "Лов на видински съкровища" показва емблематични обекти във Видин

"Ти да видиш наш Видин!"- под това мото от днес стартира инициативата "Европа в моя регион".  Инициативата ще продължи до 24 май, а целта е да бъдат представени ключови места във Видин, обновени с финансова подкрепа от Европейския съюз, които променят облика на региона и го превръщат в по-добро място за живот, образование и професионално..

публикувано на 24.04.25 в 17:05