Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нова година с чаша пенливо вино (видео)

4
Снимка: Радио Видин

В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.

"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"

Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:

"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5  атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."

Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:

"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."

Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:

"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."

Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.

Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:

"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."

Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.

Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фейсбук група вдъхва надежда на хиляди родители

Днес в "Минутите на редактора" ще ви разкажем за една група в социалната мрежа, която вдъхва надежда на хиляди родители на деца с увреждания. Нейното име е "Купи подарък от майка на дете с увреждане" и към момента има над 314 хиляди последователи . Групата е създадена от Ина Маринова, която също е майка на дете с увреждане. А нейната основа цел е..

публикувано на 06.03.25 в 16:05

Подменят съоръжения в Археологически комплекс "Калето" в Мездра

Реновират инфраструктурата в Археологически комплекс "Калето" в Мездра. Ремонтът включва изграждането на нови и подмяна на стари съоръжения в парковата среда, обновяване на изложбени помещения и инсталиране на диодно енергоспестяващо осветление, обясни за Радио ВИДИН Павел Петров, ръководител на комплекса. "Работим трескаво към подновяване и..

публикувано на 06.03.25 в 15:55

Графики на Жул Паскин ще бъдат дарени на Културния център във Видин

Колекция графики на Жул Паскин ще получи като дарение културният център, носещ името на световно известния художник, роден във Видин . Дарението е от адвокат Цветомир Тодоров и неговата съпруга. Освен това в центъра ще бъде създадена интерактивна експозиция, която ще разказва за живота на видинските евреи и на известния художник. Това обясни..

публикувано на 06.03.25 в 12:33

Режисьорът и скулптор Петринел Гочев представя книгата си "Маршът Компарсита"

Режисьорът от врачанския театър Петринел Гочев , свързван с хитовите постановки "Гимнастика за бременни" и "Лазарица", и нахлува и в литературата, а книгата му "Маршът Компарсита" ще бъде представен на 6 март в Yalta Art Room. Творецът, който е и известен български скулптор, твърди, че книгата му е станала хубава: „Това са три новели, които..

публикувано на 06.03.25 в 11:37

Продължава обновяването на читалището в село Синаговци

Читалище "Наука 1925" във видинското село Синаговци посреща 100 -годишнината си с обновена читалня. Помещението е с нова дограма, изциклен и лакиран паркет, обособен е детски кът и компютърна зала. Ремонтирано е с помощта на Община Видин и доброволен труд на местни жители, обясни за Радио ВИДИН кметът на селото Иван Иванов , който е   и председател..

публикувано на 06.03.25 в 10:46

В "Музикална зона" на 06 март 2025 слушаме джипси и етно джаз

В последните години все повече се засилва интересът към джаза от първата половина на миналото столетие. През 30-те години в парижките предградия възниква едно ново направление, наречено  джипси джаз . И до днес състави, независимо с какъв произход продължават да интерпретират музика, повлияна или създадена от ромските китаристи. Мануш джазът е..

публикувано на 06.03.25 в 10:00
Кандидати за подмяна на отоплителните уреди проверяват дали са одобрени по проекта.

Във Видин продължава подмяната на старите отоплителни уреди с нови

Над 3300 кандидати са одобрени по първата покана на новия проект за подмяна на старите отоплителни уреди във Видин . Общо 4 660 домакинства подадоха заявления за участие. По част от заявленията има забележки, които в едномесечен срок могат да бъдат отстранени, обясни заместник-кметът Десислава Тодорова : "Одобрени са 3364 заявления за интерес,..

публикувано на 05.03.25 в 14:32