Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нова година с чаша пенливо вино (видео)

4
Снимка: Радио Видин

В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.

"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"

Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:

"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5  атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."

Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:

"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."

Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:

"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."

Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.

Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:

"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."

Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.

Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как да защитим личните си данни в интернет

Днес отбелязваме деня за защита на личните данни, възникнал като „европейски“, тъй като идеята за отбелязването му е инициирана от Съвета на Европа. Понастоящем той се чества не само в държавите-членки на ЕС, но и в много държави извън Европа. Неговата цел е да информира хората за правата им, свързани с личната информация, както и за начините,..

публикувано на 28.01.25 в 17:15

Дневен център "Зорница" във Враца е с нови придобивки

Дневният център "Зорница" във  Враца , който предлага комплекс от услуги за деца и младежи със специални потребности, е с нови придобивки. Психомоторна зала с интерактивен под и солна стая помагат за терапията, обясни директорът Христина Младенова . "Дневен  център "Зорница" е център за деца и младежи с увреждания. Капацитетът на..

публикувано на 28.01.25 в 16:46

Ще бъде ли премахнат временният базар до ул. "Акад. Стефан Младенов" във Видин

След близо четиригодишна сага, две обществени обсъждания, промяна на устройствения план на жилищен квартал „Васил Левски“ във Видин стана ясно, че временният базар до ул. "Акад. Стефан Младенов" в града ще бъде премахнат и на негово място ще се строи съвременен търговски обект. Проектът за регулация и застрояване на ж.к...

публикувано на 28.01.25 в 13:00

Млада авторка с подкрепа за двойките с репродуктивни проблеми от Видин

Писателката Мадлен Аспарухова ще подкрепи двойките с репродуктивни проблеми във Видин . Втората ѝ книга с разкази "Всичко, което искахме" ще бъде предложена за продажба на благотворителен базар, организиран от фондация "Искам бебе" на 11 февруари в крайдунавския град. Младата жена, която е и майка на малко момиче, обясни защо подкрепя..

публикувано на 28.01.25 в 10:10

Александър Кънчев: Информирането за вредата от вейповете може да спре опасната мода сред младите

Вредите и последиците от употребата на вейпове бе темата на среща в Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Участваха учениците от класа на Росен Ракаджиев, бившият председател на Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин и Александър Кънчев, бивш доброволец към  Съвета.  Пушенето на електронна цигара се отразява..

публикувано на 27.01.25 в 17:31

Какво е ерготерапия и защо е важна за развитието на децата?

Днес в рубриката "Децата на фокус" ще си говорим за ерготерапията . Този термин все още не е широко разпространен и може би за доста хора е непонятен. Какво представлява ерготерапията? Това е терапия, която има за цел да подобри личната способност на човек да изпълнява ежедневните си дейности, да помогне на деца, с широк спектър от заболявания,..

публикувано на 27.01.25 в 16:30

Премиера във Враца разказва за откриването на мощите на свети Йоан Кръстител в България

Премиерата на най-новия документален филм на общественика Христо Илиев -   "Духовният остров Св. Иван" ще се състои във Враца. Лентата разказва историята на о-в Свети Иван, разположен край Созопол в Черно море. Това е най-големият български остров, с богато историческо и духовно значение. Именно там екип, ръководен от проф. д.и.н. Казимир..

публикувано на 27.01.25 в 15:15