В очакване сме на Нова година, която по традиция посрещаме с отварянето на бутилка пенливо вино. Едно от най-известните е това от областта Шампан във Франция и се превръща в синоним на пенливо вино. Производството по класическа технология, каквато е френската има и у нас. При нея виното ферментира втори път в бутилката. Процесът, докато шумящата напитка достигне до пазара е дълъг, обяснява Даниела Георгиева, лаборант във винарска изба.
"Ние произвеждаме нашето шампанско по класическа технология, тоест виното ферментира втори път в бутилка. Процесът е доста дълг от самото залагане на виното в бутилката, то бива задържано в нея минимум три години. Това е времето, необходимо за протичане на процеса по класическия метод...По-различното е, че виното ферментира вътре в самата бутилка, въглеродният диоксид, който се отделя от дрождите, се разтваря във виното без да напуска бутилката, от което създава налягане вътре в бутилката от порядъка на около пет и половина-шест атмосфери.“"
Оптималната температура, при която виното трябва да ферментира и отлежава, е 12 градуса, каквито са условията в пещерата "Магурата" край Белоградчик целогодишно. Една от галериите в нея вече 50 години са ползва за отлежаване на виното:
"След като отлежи виното тези три години, се правят два процеса- ремюаж, това е вътре в бутилката има утайка, която се отстранява. Ремюяажът е точно събиране на утайката в тапата на бутилката. Последващият процес е дегоржаж, т.е отстраняване на тази утайка и тогава вече налягането в бутилката спада на около 3,5 атмосфери, което е пък и причинителят на това излитане на тапата при отваряне на бутилката."
Всичко е почти без намесата на машини, а за качественото пенливо вино определящ е и сортът грозде:
"Ние ползваме шардоне, пино гри и ризлинг. Те са в купаж, но хубаво става и само от едни сорт, от шардоне. Той е като класически. Доста добър е във вид на пенливо вино."
Пенливите вина различаваме по интензитета мехурчетата и пяната в чашата:
"При естествените пенливи вина това са малки балончета във верижки, пяната не е много голяма. При искрящите вина големината на мехурчетата е малко по-голяма."
Можем да се ориентираме и според цената. Произходът задължително е обозначен и на етикета.
Как най-добре да усетим вкуса на пенливото вино, обяснява Иво Вълов, сервитьор в заведение във Видин:
"Самото пенливо вино се сервира охладено между 4 и 8 градуса. Това нещо се постига като оставите бутилката в хладилник, не във фризер, а в хладилник за около 3-4 часа. Тогава достига този максимум нито да е по-топла, нито по-студена. Може и да оставите в купа, пълна с лед и вода. Оставяте за около 30-40 минути."
Бутилката пенливо вино на трапезата за всеки ще е според предпочитанията.
Видео: Радио Видин, разговор на Анжела Каменова с Иво Вълов
Днес отбелязваме деня за защита на личните данни, възникнал като „европейски“, тъй като идеята за отбелязването му е инициирана от Съвета на Европа. Понастоящем той се чества не само в държавите-членки на ЕС, но и в много държави извън Европа. Неговата цел е да информира хората за правата им, свързани с личната информация, както и за начините,..
Дневният център "Зорница" във Враца , който предлага комплекс от услуги за деца и младежи със специални потребности, е с нови придобивки. Психомоторна зала с интерактивен под и солна стая помагат за терапията, обясни директорът Христина Младенова . "Дневен център "Зорница" е център за деца и младежи с увреждания. Капацитетът на..
След близо четиригодишна сага, две обществени обсъждания, промяна на устройствения план на жилищен квартал „Васил Левски“ във Видин стана ясно, че временният базар до ул. "Акад. Стефан Младенов" в града ще бъде премахнат и на негово място ще се строи съвременен търговски обект. Проектът за регулация и застрояване на ж.к...
Писателката Мадлен Аспарухова ще подкрепи двойките с репродуктивни проблеми във Видин . Втората ѝ книга с разкази "Всичко, което искахме" ще бъде предложена за продажба на благотворителен базар, организиран от фондация "Искам бебе" на 11 февруари в крайдунавския град. Младата жена, която е и майка на малко момиче, обясни защо подкрепя..
Вредите и последиците от употребата на вейпове бе темата на среща в Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Участваха учениците от класа на Росен Ракаджиев, бившият председател на Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин и Александър Кънчев, бивш доброволец към Съвета. Пушенето на електронна цигара се отразява..
Днес в рубриката "Децата на фокус" ще си говорим за ерготерапията . Този термин все още не е широко разпространен и може би за доста хора е непонятен. Какво представлява ерготерапията? Това е терапия, която има за цел да подобри личната способност на човек да изпълнява ежедневните си дейности, да помогне на деца, с широк спектър от заболявания,..
Премиерата на най-новия документален филм на общественика Христо Илиев - "Духовният остров Св. Иван" ще се състои във Враца. Лентата разказва историята на о-в Свети Иван, разположен край Созопол в Черно море. Това е най-големият български остров, с богато историческо и духовно значение. Именно там екип, ръководен от проф. д.и.н. Казимир..