Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от природо-математическата гимназия във Видин отбелязаха патронния си празник

Говориха за екзарх Антим I като патрон и вдъхновител

7
Снимка: Генади Вельов

За 28 път от Профилираната природо-математическата гимназия във Видин, която носи името на първия български екзарх Антим, почетоха като празник на училището 16 февруари. На тази дата през 1872 година Антим, който преди това е видински митрополит, е избран за екзарх. Тъй като тази година денят е почивен, честването беше в навечерието му. 

Събитията за училището започнаха от мавзолея на екзарх Антим I край митрополията във Видин, където новоприетите ученици от пети и осми клас поднесоха венци и цветя.

"Изпълнихме една от нашите традиции по отбелязване на нашия патрон", каза педагогическият съветник Ивайло Милушев.

Честването продължи в залата на Симфониетата във Видин, където се проведе ученическо състезание на тема "Екзарх Антим I - патрон и вдъхновител". В началото с приветствие към учениците се обърна директорът на училището Румяна Петрова:

"Да носиш името на толкова свят човек е огромна гордост. Да следваш пътя на неговото добротворство е изключително предизвикателство и отговорност. Като възпитаници на видинската математическа гимназия, избрала името на този стожер на родолюбието и държавността, бъдете горди като хора, които трябва да се учат и да следват неговото дело на благотворство и добротворство! Бъдете отговорни! Учете се усърдно! Носете отговорност за вашите постъпки и дела, но най-вече със своя успех прославяйте името на това училище, името на своя град!"

Обръщение към учениците по повод патронния празник отправи и митрополит Даниил. 

"Гимназията празнува личността на своя патрон, а критерий за стойността на човешката личност ни е дал Господ Иисус Христос с думите: "По плодовете им ще ги познаете, а плодовете, които една личност принася и на Бога, и на обществото, това са добродетелите"- отбеляза митрополит Даниил, който присъства на събитието.

Насочи вниманието към във времето, в което е живял екзарх Антим, когато е имало много църковни деятели, общественици, държавници, но общонародното признание, почит и любов са се насочили към малцина от тях, към тези като него, които са проявили истинска любов.  Сред добродетелите на екзарх Антим митрополит Даниил открои неговата искрената, дълбока, всеотдайна и осмислена вяра в Бога. Добави, че във всяко едно дело, което му е възлагано, е проявявал добросъвестност и отговорност пред Бога и пред хората, а това го е изградило като последователен, отговорен и родолюбив християнин и българин.

По повод патронния празник на училището ученици доказаха познанията си живота и делото на патрона на своето училище.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31