Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запознанствата- преди и сега

Снимка: Красимир Каменов

Около 20% от всички запознанства днес се случват в интернет, онлайн, сочи проучване на Станфордския университет. Процентът с всяка година се увеличава, причина за това са социалните мрежи, различните приложения за запознанства и все по-голямото им разпространение не само сред младите, но и в почти всяка възрастова група. 


Ние, които сме живели в свят без интернет и телефони, помним старомодните начини за запознанства- среща в рейса, в бара, на улицата, в магазина и въобще навсякъде, където се намираме сред други хора.


С навлизането на новия начин за запознанства, чрез онлайн комуникация, възниква и въпросът сега или преди са били по-истински и ценни тези човешки взаимоотношения. Отговор търсим с видинчани:


"С моята съпруга бяхме студенти. Живеехме на квартирата с нейният братовчед и тя идваше да го види... Сега хората чрез интернет се запознават, нас сигурно ни се струва преди време по-хубаво запознанството... Било е друго, видели сме се в парка- здравей, здрасти, сега е съвсем друго. Моето запознанство с мъжа ми беше случайно в автобуса, предложи ми да седна, тия работи вече ги няма... По интернет се запознавам, може и на кафе с приятелки, някой седне говори с нас запознаваме се. В деншно време трудно може да намериш приятел, защото се цени външния вид, а не вътрешния. Преди е било много по-истинско запознанството, по-хубаво, така ми казват нашите, баба и деди. По техните думи го твърдя, въпреки че не съм живяла по това време, а ми се иска... Може да се запознаеш с един човек дори и като чакаш на опашката някъде. Не бих искала моята внучка да да се запознава по интернет, там много хора може да злоупотребят... Като цяло се запознаваме в интернет, социалните мрежи. Може би предишните запознанства са били по-истински, но и сега има добри попадения. Примерно ние сме се запознали в социалните мрежи, сега сме семейство имаме си и детенце. Всичко е до хората, кой какво иска и търси. Сега имаш избор."


Дали сега има истински ценни запознанства, чрез интернет, това времето ще го покаже, но е факт, че все повече хора предпочитат да комуникират по този начин. Трябва да признаем, обаче, че няма по-истинско нещо от това да срещнеш на живо човек. Просто трябва да излезем, пък кой знае, докато се разхождаме най-случайно може да срещнем човека с, когото да остареем. Струва си, нали?

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58