Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остани вкъщи и... рисувай

2
Снимка: Павел Митков

Кампания "Рисувай против вируса" започна художникът Павел Митков. Той излъчва ежедневни безплатни онлайн уроци, на живо в своята фейсбук страница. Така Павел, който е под карантина в ателието си, е решил да помогне на повече хора, които заради обявеното извънредно положение в страната са се изолирали доброволно или принудително в домовете си. Към инициативата има огромен интерес, какъвто художникът не е очаквал, но това го радва, защото има интересно разбиране за ситуацията, в която се намираме - според него сега е време да се обърнем към себе си и да се поспрем, да забавим темпото и да се замислим за живота, който водим. Идеята да превърне проблема във възможност се родила спонтанно разказва Павел Митков:


"Като се прибирах с последния полет от Чехия за София, който беше в неделя. Реших, че като се прибера в България няма да се предам на негативните чувства, а ще почна да правя нещо по възможностите ми. Обикновено като ни казват да седим вкъщи, за известно време то е с някакъв смисъл. Реших, че това което аз правя- да рисувам, да го споделя с всички, които се чудят какво да правят. Всеки има вкъщи молив, пастел, отделно онлайн магазините работят. Така, че това време може да мине много по- положително и много по- красиво, като човек отвори на стената си прозорец във вид на картина и да нарисува вътрешният си свят. Всеки има нужда от такъв прозорец в момента. Вчера направихме първият лайв, нарисувахме картина със 7 слънчогледа. Не очаквах да има чак такъв ефект, но дотук над 8 000 човека са го гледали, много отзиви и коментари. Говорим за много хора, които са били в настроение между 20:30 и 21.00 ч. Избрах това време, защото новините свършват по това време, тъкмо като си получил известната доза истина, да се откъснеш и да гледаш как се творят картини. Това мога, това правя, искам хората да се радват. Който какво може - нека да го прави, интернет пространството в момента е единственото място, където е безопасно да комуникираш. Аз спазвам 14 дневната карантина. Тук сме като капки от един океан. Кризата дойде, за да се осъзнае обществото, че трябва да обърнем внимание на неща, които сме забравили. Хората, които не спазват това нещо, имат проблем с егото си. Дава им се възможност да погледнат върху това нещо, като възможност. Бих казал на хората, които не им се спазва карантината, да намерят любимите си занимания и да ги правят според възможностите, които имат."


Философията на Павел Митков е интересна, позитивна и наистина може да осигури едно пъстро петно във вечерите. Видео уроците са безплатни, всяка вечер от 20.30 във фейсбук профила на Павел Митков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00