Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дезинфекция на храните и кухненските площи у дома- съвети и препоръки

Снимка: Радио ВИДИН


Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана в днешно време. Така например, всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които трябва да имат контактно време минимум 60 секунди. При използването на най-обикновени дезинфекциращи препарати, то трябва да се изчака те да престоят по-дълго върху повърхността. Също избърсването е добре да става винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба, както и други полезни съвети за неща, които по принцип мислим, че знаем, сега във време на заплаха от зараза, оказва се, че трябва да ги преосмислим и да променим някои от навиците си. В помощ за това полезни съвети дава кулинарят Георги Николов от Фондация "Mate Kitchen". 

"Най-общо казано да внимават с миенето на ръце, с продуктите, които се купуват. От къде се купуват, как са опаковани? Да се внимава как ги разопаковат, как ги обработват впоследствие. След като се върнете от пазар с покупки, поставяйте продуктите в обособена зона в кухнята, дали ще е кухненски плот или маса, за да не ги смесите с вече обработени и почистени продукти. След това измивате ръцете и аз препоръчвам да започнете да обработвате първо зеленчуците и плодовете, тъй като те не са пакетирани предварително. Можете да започнете първо да речем с листните зеленчуци, защото те се нуждаят от едно хубаво първоначално изплакване и след това да ги накиснем да престоят за 1-2 часа в студена вода. Ако искате можете да добавите и малко оцет, защото киселината засилва дезинфекцията. После продължавате да речем с доматите, които трябва също да се измият и да им се откъснат дръжките. Тях също може да ги накиснете в студена вода. Ако разполагате с цитруси, там трябва да се обърне повече внимание, заради порестите кори. Препоръчвам да ги миете като обикновени съдове с препарат за миене на чинии и с гъбичка, без да прекалявате с препарата разбира се. Втривате ги, след което ги изплаквате с хладка вода  и ги отделяте в чист съд настрани."


Георги Николов съветва как да дезинфекцираме по най-елементарния начин и с подръчни средства продуктите, които внасяме в дома си и кухненските пространства и плотове. Разбрахме за плодовете и зеленчуците. Ето и съвети как да дезинфекцираме пакетираните продукти от магазина.


"Препоръчвам също с един препарат за универсално почистване, който всеки има вкъщи, или за прозорци, оцет също ще свърши работа. Всички пакетирани продукти е хубаво да се обработват. Да се пръскат с пулверизатор, след като остане препарата малко върху тях, да се избърсват с кухненска хартия, а не с кърпи за ръце или гъба за попиване, защото така всички микроорганизми остават в гъбата и после не знаем за какво ще я използваме и върху какво ще бъде допряна. Месото е много специфично, за него препоръчвам да се измива с вода обилно, но след това да се подсуши, така че да не остава водата по него, след което да се препакетира наново, в кухненско фолио или найлонова торбичка и в зависимост от това, кога е предвидено да се използва, ако е повече от 24 часа, просто да бъде замразено. В противен случай, няма как да бъдат спрени да се развиват патогените, тъй като то е жива материя. Другият вариант е, който разполага с машина за пакетиране, предполагам че не много домакинства имат такива, да бъде вакуумирано и съхранявано в хладилника, което му осигурява също един доста дълъг период на съхранение. Не препоръчвам дървени дъски за рязане, защото почистването им е по трудно. Много добре се почистват в миялна машина, ако разполагате с такава. Температурата няма да ги повреди. Пластмасовите е достатъчно да ги натъркате хубаво с абразовата част на гъбичката с повечко препарат."

Още от съветите на кулинаря Георги Николов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"За" и "Против" държавни магазини в пощенските клонове

Лидерът на ДПС - Ново начало Делян Пеевски предлага създаване на държавна хранителна верига в пощенските клонове с ограничена надценка до 10%. Инициативата цели да подпомогне българските производители и да осигури достъпни цени за потребителите. Планира се включването на около 100 български стоки, като финансирането ще бъде осигурено чрез..

публикувано на 10.03.25 в 17:15

Над средната за страната е заболеваемостта от рак на дебелото черво в Северозапада

Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца ще освети тази вечер сградата си в синьо, за да привлече вниманието на обществеността към тревожната статистика за заболеваемостта от рак на дебелото черво в Северозападна България. Това обясни зам. управителят по медицинските дейности на лечебното заведение д-р Румен Стефанов и оповести данни за случаите..

публикувано на 10.03.25 в 16:03
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Как да носим ретро стилове в съвременния свят - съвети и вдъхновения

Настъпи времето от месеца, когато обсъждаме различни модни въпроси. Днес ще говорим за това как да носим съвременни версии на ретро стилове . Тъй като ретро стиловете никога не излизат от мода. Винаги има нещо в тях, което ни кара да се връщаме към миналото. Но как да ги адаптираме към съвременния начин на живот, без да изглеждаме като, да..

публикувано на 10.03.25 в 14:00

"И още сто хиляди" - първата стихосбирка на актрисата Цветана Горкиева

Актрисата от Врачанския драматично-куклен театър Цветана Горкиева издаде първата си стихосбирка , която носи заглавието "И още сто хиляди" . В книгата са събрани около 90 стихотворения и един кратък разказ, който, както казва авторката, е "бонус" за читателите. За  Цветана Горкиева  писането е едно от хобитата ѝ от ранна детска възраст, като..

публикувано на 10.03.25 в 13:00
проф. Александър Чирков

"Кой е професор Чирков?"

В рубриката "Памет нашенска" припомняме за българския лекар проф.  Александър Чирков - едно от големите имена в кардиохирургията.  Признат не само у нас, но и по света заради постиженията и професионализма си в сферата на сърдечните болести. Роден е на 27 януари 1938 година в град Лом , в ромско семейство, като рожденото му име е Фарук...

публикувано на 10.03.25 в 12:15

В „Музикална зона“ слушаме Пабло Алборан

  Днес ви каня на едно нежно пътуване с испанския певец, музикант и композитор Пабло Алборан, известен със своята романтична музика и впечатляващ вокален диапазон. Роден е през 1989 г. в Малага. Първите си песни композира, когато е едва 12-годишен.  И усърдието му дава резултат – през 2011 г. Пабло получава 3 номинации за латино наградите Grammy...

публикувано на 10.03.25 в 09:00

"Неделник" от 9 март 2025 година

Всеки град и всяко село има своята история. Известна, но и потайна. В историческите книги е съхранена голяма част от тази история. Академичната. Но има и чисто човешки истории и спомени, които остават в семейството или биват споделени с най – близките. Чисто човешки истории. Спомени. Спомените си за някогашният Видин ще ни сподели коренякът..

публикувано на 09.03.25 в 13:45