Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дезинфекция на храните и кухненските площи у дома- съвети и препоръки

Снимка: Радио ВИДИН


Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана в днешно време. Така например, всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които трябва да имат контактно време минимум 60 секунди. При използването на най-обикновени дезинфекциращи препарати, то трябва да се изчака те да престоят по-дълго върху повърхността. Също избърсването е добре да става винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба, както и други полезни съвети за неща, които по принцип мислим, че знаем, сега във време на заплаха от зараза, оказва се, че трябва да ги преосмислим и да променим някои от навиците си. В помощ за това полезни съвети дава кулинарят Георги Николов от Фондация "Mate Kitchen". 

"Най-общо казано да внимават с миенето на ръце, с продуктите, които се купуват. От къде се купуват, как са опаковани? Да се внимава как ги разопаковат, как ги обработват впоследствие. След като се върнете от пазар с покупки, поставяйте продуктите в обособена зона в кухнята, дали ще е кухненски плот или маса, за да не ги смесите с вече обработени и почистени продукти. След това измивате ръцете и аз препоръчвам да започнете да обработвате първо зеленчуците и плодовете, тъй като те не са пакетирани предварително. Можете да започнете първо да речем с листните зеленчуци, защото те се нуждаят от едно хубаво първоначално изплакване и след това да ги накиснем да престоят за 1-2 часа в студена вода. Ако искате можете да добавите и малко оцет, защото киселината засилва дезинфекцията. После продължавате да речем с доматите, които трябва също да се измият и да им се откъснат дръжките. Тях също може да ги накиснете в студена вода. Ако разполагате с цитруси, там трябва да се обърне повече внимание, заради порестите кори. Препоръчвам да ги миете като обикновени съдове с препарат за миене на чинии и с гъбичка, без да прекалявате с препарата разбира се. Втривате ги, след което ги изплаквате с хладка вода  и ги отделяте в чист съд настрани."


Георги Николов съветва как да дезинфекцираме по най-елементарния начин и с подръчни средства продуктите, които внасяме в дома си и кухненските пространства и плотове. Разбрахме за плодовете и зеленчуците. Ето и съвети как да дезинфекцираме пакетираните продукти от магазина.


"Препоръчвам също с един препарат за универсално почистване, който всеки има вкъщи, или за прозорци, оцет също ще свърши работа. Всички пакетирани продукти е хубаво да се обработват. Да се пръскат с пулверизатор, след като остане препарата малко върху тях, да се избърсват с кухненска хартия, а не с кърпи за ръце или гъба за попиване, защото така всички микроорганизми остават в гъбата и после не знаем за какво ще я използваме и върху какво ще бъде допряна. Месото е много специфично, за него препоръчвам да се измива с вода обилно, но след това да се подсуши, така че да не остава водата по него, след което да се препакетира наново, в кухненско фолио или найлонова торбичка и в зависимост от това, кога е предвидено да се използва, ако е повече от 24 часа, просто да бъде замразено. В противен случай, няма как да бъдат спрени да се развиват патогените, тъй като то е жива материя. Другият вариант е, който разполага с машина за пакетиране, предполагам че не много домакинства имат такива, да бъде вакуумирано и съхранявано в хладилника, което му осигурява също един доста дълъг период на съхранение. Не препоръчвам дървени дъски за рязане, защото почистването им е по трудно. Много добре се почистват в миялна машина, ако разполагате с такава. Температурата няма да ги повреди. Пластмасовите е достатъчно да ги натъркате хубаво с абразовата част на гъбичката с повечко препарат."

Още от съветите на кулинаря Георги Николов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 06 февруари 2025 слушаме Луис Армстронг, Сифо Гумеде и Натали Кол

Фокусираме се само върху една мелодия, изпълнена от Сачмо – Skokiaan , като разказваме нейната история. На африканска вълна оставаме и джаз басиста Сифо Гумеде  - един от най-значителните джаз музиканти на Южна Африка за миналото столетие. На днешния шести февруари се навършват 75 г. от рождението на Натали Кол, която е първата..

публикувано на 06.02.25 в 09:00

Румяна Георгиева: Връзката с корените ни е неизмеримо ценна

В последно време все повече срещам примери за млади хора, които, след години живот в големите градове, намират пътя назад към корените си. Днешният случай е точно такъв - една млада двойка, която, след като прекарва известно време в столицата, решава да се върне в родния си край. Представяме ви Румяна Георгиева , на 23 години, от Белоградчик..

публикувано на 05.02.25 в 17:00

Защо Видинският панаир заприлича на сметище за строителни отпадъци

За строителни отпадъци в двора на бившето поделение, където през последните години се провежда Видинският панаир, сигнализираха слушатели. Стари тротоарни плочи и бетон изпълват пространството, където ежегодно през септември има въртележки и атракциони за малки и големи. Живеещи в района коментираха гледката така: "Есента ще правят панаира..

публикувано на 05.02.25 в 16:20

Видинският художник Богдан Александров получи национална награда

Видинският художник Богдан Александров стана лауреат на Националната награда на името на Владимир Димитров - Майстора . Сред носителите на тази награда са Златю Бояджиев, Илия Петров, Светлин Русев, Анета Дръгушану. Наградата на името на Майстора му бе връчена на 1 февруари 2025 година, когато се навършиха 143 години от рождението на големия..

публикувано на 05.02.25 в 14:50
Боряна Миткова

Видинчанка ще представи България на конкурса "Мисис Свят"

Днес ви срещаме с видинчанката, която наскоро спечели титлата "Мисис България" 2024 година. Красавицата се казва Боряна Миткова и е българката с най-много титли за красота. Боряна е на 30 години, родом от Видин. Семейна е от 13 години, има малко момченце на две години. Мъжът ѝ също е от крайдунавския град, но от около 7 години живеят в София...

публикувано на 04.02.25 в 17:05
Ясмина Витанова и Симона Георгиева бяха отличени на училищен турнир.

Видински ученици разработват бизнес идеи

Дванайсетокласничката Ясмина Витанова от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” във Видин се класира на първо място със своята бизнес идея „Система за сигурност -DRON PATRUL X“ в провелия се втори етап на училищния кръг от националното състезание „Най-добра бизнес идея“ .  На второ място се нареди Симона Георгиева от същия клас. Нейната бизнес идея..

публикувано на 04.02.25 в 15:00

Алманах "Под лъчите на слънцето" отново набира произведения

Започна набирането на литературни и художествени произведения за дванадесетия Алманах "Под лъчите на слънцето" , издаван от Конфедерация на българските писатели, клон Враца.  Сборникът включва проза, поезия, картини. В миналогодишното издание участваха 70 творци от цяла България, казва един от редакторите и съставителите му  Глория Костадинова -..

публикувано на 04.02.25 в 14:00