Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Славчев: Преобразуването на видинския театър дава много възможности

Снимка: Община Видин

Преобразуването на видинския драматичен театър в самостоятелно юридическо лице дава възможност за кандидатстване с проекти. Това каза директорът Дейвид Славчев по повод предложението театърът отново да бъде самостоятелен културен институт, което Общинският съвет ще гласува на утрешното си заседание.

"Ние ще бъдем второстепенен бюджетен разпоредител, общински културен институт, както всъщност повелява Законът за закрила и развитие на културата, както е бил театърът много дълги години, с изключение на последните няколко. Това е  прекрасно, защото дава много възможности на театъра, които досега той нямаше. Например да кандидатства с различни проекти в Министерството на културата, към фонд "Култура", по европейски програми. Например има програма "Мелпомена" за артисти, които могат да играят в театъра, заплатата се поема от социалното министерство", обясни Дейвид Славечв.
 
Ако извънредното положение продължи по-дълго време, актьорите от видинския театър обмислят варианти за среща с публиката в интернет пространството. Подготвят и нов спектакъл, чиято премиера ще бъде след нормализиране на обстановката.

Актрисата Вероника Ханджиева е попълнила трупата на театъра. Досега тя е играла на сцената на силистренския драматичен театър. Предстоят още назначения на млади актьори. Съкращения заради коронавируса няма да има, увери Дейвид Славчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
РЗИ-Враца

Четири са регистрираните случаи на COVID-19 във Врачанско за седмица

Четири случая на COVID-19 са регистрирани в област Враца миналата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Лекари предполагат, че пациентите с корона вирус са много повече, но няма точни данни за заболелите, защото тестването вече не е така масово. Според специалистите при новите варианти на вируса боледуването преминава много..

публикувано на 25.09.24 в 14:37
РЗИ-Монтана

Болен от ку-треска е регистриран в Монтанско

Първи случай на ку-треска регистрираха в област Монтана . Инфекциозното заболяване се среща сравнително рядко, с изключение на отделни епидемични взривове в някои райони на страната. Болният е мъж на 39 години от община Монтана. Лекуван е в инфекциозно отделение на болницата в Монтана, уточни Елена Тодорова, от Регионалната здравна инспекция..

публикувано на 25.09.24 в 14:16

Творци ще почетат Николай Хайтов в Мездра

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" в Мездра и читалищната библиотека организират вечер, посветена на 105 години от рождението на писателя Николай Хайтов . Организаторите канят всички почитатели на творчеството му да вземат участие в проявата, по време на която ще бъдат обсъдени негови произведения, ще бъдат припомнени факти от живота..

публикувано на 25.09.24 в 14:00

Села в община Мездра имат влошени показатели на водата

При някои домакинства в села с воден режим в община Мездра питейната вода е с влошени микробиологични показатели. Това показват данните от изследванията на Регионалната здравна инспекция във Враца. През миналата седмица са проверени 12 населени места в общината. Взети са проби от 14 потребители. Резултатите показват, че питейната вода в пет..

публикувано на 25.09.24 в 13:00

Четирима съдебни заседатели се търсят в Лом

В община Лом е открита процедура за определяне на четирима съдебни заседатели за Окръжния съд в Монтана, съобщават от местната управа. Изискването към кандидатите е да са дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години. Да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията и да не страдат от психически..

публикувано на 25.09.24 в 11:18

Влак блъсна жена във Враца

Влак е блъснал жена на жп линията във Враца, съобщават от полицията.  Инцидентът е станал на 24 септември, около 20:45 часа.  Към момента жената е с неустановена самоличност.  Образувано е досъдебно производство за причиняване на тежка или средна телесна повреда.

публикувано на 25.09.24 в 10:08

75-годишен шофьор влезе в ареста в Белоградчик

75-годишен от с. Черно поле , управлявал личния си лек автомобил след употреба на алкохол , е бил задържан вчера в полицейския арест за срок до 24 часа, съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Към 15.25 часа в с. Ружинци униформени спрели за проверка колата с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на водача отчела..

публикувано на 25.09.24 в 09:51