Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов инспектира "Балкански поток"

| обновено на 16.04.20 в 16:33
4
Снимка: Светослав Цветанов

По въздух и земя премиерът Бойко Борисов днес инспектира строежа на газопровода Балкански поток в частта му в Северозападна България. Той посочи, че активно се работи по разширяването на газопреносната мрежа, въпреки забавянето заради въведените противоепидемични мерки. 
Първоначално Бойко Борисов посети строежа на Компресорната станция Расово, след което инспектира полагането на тръбите край Мизия. По думите му строежът на газопровода върви добре:

"Стотици километри са разположени вече тръбите... Работи се на пълни обороти, така че вече на 300 километра тръбите вече са разтоварени. Всеки ден влакове и камиони докарват останалата част, компресорните станции, които повишават налягането вървят много добре. На много места вече сме заровили тръбите.. Около милион сме платили обезщетение на селските стопани, плащаме компенсации. Около пет милиона ще струва това за сезон. Надявам се до засаждането на есениците да сме приключили...Така че, огромни усилия се полагат, над 45 археологически паметници сме открили и римски виадукт, всичко това в Национално-историческия музей се изпраща съответно..."

Забавянето от плануваните срокове Борисов обясни с поставянето под карантина на екипите:
"Въпреки карантината, въпреки трудностите, съумяваме да докарваме и работниците от чужбина, минават 14 дни карантинен период в дадена станция, под охрана, тестваме и пращаме да работят и така въртим бригада след бригада, за да може да няма допълнително заразяване и до този момент нямаме."
Борисов отново каза че е  рано да се мисли за отмяна или за отхлабване на мерките. Той напомни че въведените противоепидемични мерки всъщност са за доброто на хората.
"Аз не съм пъдарин, аз говоря на хора, които проявяват разум. Тези, които не спазват мерките, не са избягали от мен, не са избягали от карантината, ще си заразят родителите. Всяка дума ми започва с "умоляваме". Те не са надхитрили мен или полицията. Огромната част спазват карантината, и аз мисля, че този който е от София, която е едно огнище или Смолян както се очертава, отиде при възрастните си родители, или баби и дядовци, и на неговата съвест да тежи това. Как по-човешки да го обясним. И видяхте статистиките по държави, благодарение на тези мерки, имаме най-малко заболели и най-малко умрели. Нали целта ни е да се запазим живи, после ще ускорим и икономика и селско стопанство. Ние режим не правим, стараем се много и за да е самосъзнателно, се опитваме да убедим хората, че дотук сме прави безспорно и доказано."
Във връзка с предстоящия Великден Бойко Борисов пожела на българите:

"Първо утре е Разпети петък, можем да скърбим, нека мине утре и да се надяваме в събота вечер всички да поздравим Възкръсването на Христос. Тежък Великден, но ние единствени не си затворихме църквите в света, дано да има добър знак заради това." 

От въздуха министър-председателят Бойко Борисов разгледа строително–монтажните работи на бъдещата площадка на Компресорна станция "Расово", която е част от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ от българо-турската до българо-сръбската граница.

"Това е напредъкът на компресорните станции, най-мощни компресори, които да увеличават напора по Балкански поток. Виждате за един месец какъв напредък има. Тук се работи на пълни обороти. Близо 240 километра има положени тръби. Хората видяха как се полагат тръбите“- е заявил по време на инспекцията по въздух премиерът Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба. 


Компресорна станция "Расово" ще бъде оборудвана с 3 броя компресорни агрегата от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. На площадката освен трите газотурбокопресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради. Направено е заздравяване на земната основа чрез уплътняване с тежка трамбовка и изпълнение на почвено – циментови възглавници под всички сгради, както и под фундаментите на компресорите. Приключва грубият строеж и вътрешните електро и ВиК инсталации на сградите. Изпълняват се фундаментите под газотурбокомпресорните агрегати. Работи се и по тръбокалните мрежи, площадковите ВиК мрежи и пътища. Предстои да се изгради и втората компресорна станция от трасето на "Балкански поток" – "Нова Провадия".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ден на селото отбелязват в Лютиброд

2 юни, денят в който почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България е Ден на мездренското село Лютиброд.  По този повод от 20.30 часа в селото ще се проведе тържествена заря-проверка и тържество, в което ще се включат клуб "Умението да говорим" при СУ "Иван Вазов” Мездра с рецитал, популярната МФГ "Змей..

публикувано на 02.06.24 в 13:24

Видинчани се преклониха пред подвига на Ботев

С вой на сирени точно и едноминутно мълчание, точно в 12.00 часа в цялата страна бе отдадена почит към подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Видинчани също отдадоха почит и споделиха, че подвигът на героите винаги трябва да се помни: "Може би трябва да си припомним едно чувство за патриотизъм и да го..

публикувано на 02.06.24 в 13:13

Ще ремонтират пътя Лом-Козлодуй

Основен ремонт на пътя Лом-Козлодуй предвижда да извърши Агенция "Пътна инфраструктура". 94 километра от второкласния път на територията на областите Монтана и Враца е включен в инвестиционната програма на АПИ. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на техническия проект за ремонт на отсечката. До започване на основния..

публикувано на 02.06.24 в 09:36

Д-р Йордан Иванов представи исторически роман в Лом

Д-р Йордан Иванов, специалист по ушно-носно-гърлени болести в ломската болница "Св. Николай Чудотворец", представи шестата си поред книга "Видинската корона" в камерната зала на Народно читалище "Постоянство 1856". Вдъхновен от династията Шишмановци, цар Георги I Тертер и съдбата на Видинското царство, д-р Иванов извежда на преден план вечните теми..

публикувано на 02.06.24 в 09:02

Детска градина в Лом изпрати своите абитуриенти

Децата от подготвителната група на детска градина №1 "Снежанка" в Лом зарадваха родители, учители, баби и дядовци с музикално-поетична програма, по случай завършването на обучението им в детската градина. Тържество се проведе в салона на туристическия културно-информационен център в квартал "Боруна". Бъдещите първокласници показаха много знания и..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Продължава "Summer vibes" във Видин

Днес е вторият ден от провеждащия се за пети път във Видин "Summer vibes". До крепостта Баба Вида, видинчани и днес ще могат да се насладят на богата програма, каза заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. П редвидени са изложба на старинни оръжия, историческа викторина, патриотични игри, с което ще се отдаде почит към Ботев и загиналите за..

публикувано на 02.06.24 в 08:36

Организират превоз до Околчица в Деня на Ботев

Организират транспорт за всенародното поклонение на връх Околчица, съобщиха от общинската управа във Враца.  На 2 юни местната администрация и общественият превозвач "Тролейбусен транспорт" организират превоз на жители и гости на града до историческия връх в Балкана.  Транспортът от Враца до Околчица ще се извършва на всеки 30 минути в интервала от..

публикувано на 02.06.24 в 08:30