Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Кула се справят с електронното обучение

2
Снимка: Христела Александрова

В началото на кризата, когато бе обявено извънредното положение и всички учебни заведения останаха затворени, всички се шегувахме, че ако има някой доволен от наложените мерки, това са децата и учениците, тъй като няма да ходят на училище. Обучението продължи дистанционно, първоначално в социалните мрежи, след това бяха създадени и специални платформи за обучение. Бяха създадени екипи от учителите по различните учебни дисциплини, в които децата се включиха , присъстваха на виртуалните уроци и упражнения, решаваха задачи и домашни работи. Предвидени са възможности за качване на презентации, видео уроци, семинари в реална среда с видео и аудио връзка. Повечето от учениците са обхванати, достатъчно е да имат интернет връзка и устройство- таблет, компютър или смартфон, за да участват в обучението. За да са удовлетворени всички, учителите качват уроците и упражненията във всички възможни платформи, за да могат уроците да достигнат до повече ученици. За да са обезпечени повече деца с устройства, бяха раздадени таблети на нуждаещи се ученици, закупени със собствени средства на училището. Разбира се, има и необхванати от електронното обучение ученици, в някои от селата няма интернет връзка, или не притежават подходящи устройства, но такива има и в реалното обучение, когато по принцип учениците са в класовете. Позитивното в ситуацията е, че обучението продължава и учениците се включват, поставят се оценки и учебния процес не се прекъсва.

Детската градина в Кула също организира своята дейност съгласно новите условия. Децата не посещават детското заведение, но учителките и непедагогическия персонал работят по установен график. Учителките подготвят задачи и учебни материали, които предоставят на родителите на децата, за да могат те да се занимават в къщи и да не се прекъсва учебно-възпитателния процес, който е особено важен за децата от подготвителните групи. Освен това помощния персонал почиства и освежава занималните и двора на детското заведение, извършват се и належащи ремонти.

Може би по-трудно е преживяването за самите деца, тъй като общуването и игрите помежду им са забранени, от дълго време са затворени в къщи и това се отразява негативно и на здравето им. Всички се надяваме, че след 13 май ще можем да продължим нормалния си живот и да се завърнем към познатата рутина. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Намалява пътният травматизъм в област Видин

Намаление на пътния травматизъм на територията на област  Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца,  съобщи главен инспектор Владимир Герасимов , началник на сектор "Пътна полиция". " От началото на годината до..

публикувано на 30.09.24 в 12:58

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07