Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 1 май се подават документи за изкупуване на охлюви

Снимка: БГНЕС

Крайния срок за подаване на уведомления за организиране на пунктове за изкупуване на охлюви на територията на РИОСВ – Монтана, за областите Монтана и Видин/ е до 1 май 2020 г. Периодът за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермерско отглеждане е от 10 май до 30 юни включително.

Дейността по събиране от природата и изкупуване с цел търговия и износ на живи охлюви, черупки и месо, включително и за фермерското им отглеждане е регламентирана в Заповед №-РД-361/09.04.2004 г. на министъра на околната среда и водите. Градинският охлюв (Helix pomatia) и лозовият охлюв (Helix lucorum) са в Приложение № 4 на Закона за биологичното разнообразие. Съобразено с биологията на двата сухоземни вида градински и лозов охлюв – разрешеният период за събирането им e от 10 май до 30 юни 2020 г. Екземплярите трябва да са с размери над 28 мм диаметър на черупките. Отговорниците на изкупвателните пунктове са длъжни да осигурят хладни или хладилни помещения за съхраняването им, подходящ амбалаж, както и калибровъчни сита за отделяне на маломерните, които трябва да се връщат веднага и на подходящи места обратно в природата. За целта физическите и юридическите лица са длъжни да уведомят РИОСВ за организираните от тях пунктове за изкупуване на охлюви, както и отговорниците към тях в срок до 1 май 2020 г. До момента са регистрирани първите два пункта за изкупуване на охлюви за настоящата година.

В случай, че до 30 юни останат неизнесени количества, то лицата са длъжни да декларират в съответната РИОСВ количествата в складовете в срок до 5 юли 2020 г., като след проверка от страна на инспекцията се съставя протокол, необходим пред МОСВ за издаване на удостоверения за износ. Лицата, които притежават ферми за охлюви, са длъжни да декларират количествата във фермите си пред РИОСВ, в срок до 25 април 2020 г. Физическите лица, нарушители на горецитираната заповед, се наказват с глоби от 100 до 1000 лв, а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции от 200 до 5 000 лева, съгласно разпоредбите на чл. 124 от Закона за биологичното разнообразие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Учениците от ППМГ "Екзарх Антим I" - Видин получиха свидетелства за основно образование

Тържествена церемония по връчването на свидетелствата за завършено основно образование се проведе днес в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Бяха връчени и грамоти за отлични резултати през периода пети-седми клас. Директорът на гимназията Ивайло Милушев поздрави учениците за отличното представяне:..

публикувано на 04.07.24 в 12:29
Проектът за новото спортно съоръжение беше представен на младежки форум във Видин.

Проект предвижда изграждането на баскетболно игрище във Видин

Баскетболно игрище ще бъде изградено във Видин в Крайдунавския парк, в участъка между Речна гара и Колодрума. Това каза заместник-кметът на Общината Десислава Тодорова . Решението е взето, след като в общинската администрация е получена подписка от повече от 500 младежи за изграждането му. "Общината финансира проектирането на инвестиционен..

публикувано на 04.07.24 в 11:59

Катастрофа затвори пътя между Лом и Козлодуй, има обход

Ограничено е движението по второкласния път Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: Горни Цибър - Вълчедръм - Вълчедръм - Септемврийци - Борован - Борован - Алтимир - Мизия - Мизия - Гложене - Козлодуй...

публикувано на 04.07.24 в 11:19

Видинчанин влезе в ареста заради наркотици

31-годишен видинчанин е бил задържан вчера за шофиране под въздействието на наркотични вещества и за притежание на дрога, съобщават от Областната дирекция на МВР. Около 16.40 часа във Видин служителите на реда спрели за проверка лек автомобил. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на амфетамин и метамфетамин...

публикувано на 04.07.24 в 11:06

Общинският съвет в Борован положи клетва

Ивайло Букерешки беше избран за председател на Общинския съвет в Борован . За неговата кандидатура бяха отчетени 8 от общо 13 гласа в местния парламент. Това се случи на тържествената сесия, на която новоизбраните общински съветници положиха клетва. Заседанието се проведе в салона на местното читалище „Цани Иванов 1907“. То беше водено от..

публикувано на 04.07.24 в 10:54

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват днес, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

обновено на 04.07.24 в 10:06