Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин не се раждат бебета от февруари

| обновено на 01.05.20 в 10:34
Снимка: Радио ВИДИН

Недостигът на кадри в болницата на Видин от години е сред основните проблеми на лечебното заведение. През последните седмици заради множеството случаи на медицински персонал с положителни проби за Covid - 19 две от отделенията - по неврология и кардиология, спряха приема на пациенти и те се пренасочват към общинската болница в Лом. Така отделенията, които пренасочват пациентите си към Лом, стават три. 

От слушателски сигнал Радио Видин научи, че и Отделението по акушерство и гинекология не функционира повече от два месеца. В началото на годината, там, след смъртта на новородено, заради което започна разследване, четирима лекари подадоха молби за напускане, а по-късно ги оттеглиха, но така или иначе отделението не работи, защото...  лекарите са в болнични. Има и подадени молби за напускане, но не заради коронавируса, каза прокуристът на Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" Ивета Найденова. Потърсена от Радио Видин за ситуацията в отделението, тя не пожела да коментира с мотив, че в момента това е най-малкият проблем за болницата във Видин.

Това е изключително притеснително, особено в случаите, когато има спешност, коментира местният депутат от ГЕРБ Владимир Тошев:

"Всяка майка, на която ѝ предстои да ражда, си прави някакви планове, но плановете, видяхме и с коронавируса, че ние планираме едно, а то се случва друго, което съдбата или Господ решава, и тогава, когато ражданията са нормални и планови, всяка родилка може да предприеме мерки да ражда и извън Видин, но тогава, когато се наложи по спешност, нещата стават изключително сериозни. Отдавна има проблеми във видинското родилно отделение и аз не считах и не считам, и продължавам да си мисля, че стъпките, които се предприеха от хората, които работят там, не са най-доброто, което трябва да се извърши точно в този кризисен момент. Но в края на краищата, всеки решава за себе си, обаче техните решения касаят живота на млади майки, на малки деца и не е добре положението. Търсят се решения, засега все още нищо няма положително в тази посока..."


Според народния представител Владимир Тошев възможно решение за болницата е, в лечебното заведение да се изпращат специализанти, които след това да останат да работят в града. От своя страна Общината ще помогне с жилища за тях.


Нелепо е областен град да няма родилно отделение, особено в ситуация като тази, коментира бъдеща майка, пожелала да не оповестяваме името ѝ:

"Несериозно е и отношението на работещите в отделението. Тези хора излизат в болничен, в ситуация на криза, в която трябва да са на работа, в която трябва да помагат на своите съграждани, на бъдещите родилки - хора, които за пръв път очакват дете, трябва да ходят в Лом, Монтана, изключвам София, предвид случващото се и водеща се за град - огнище... Кметът ни обеща, че ще доведе професионалисти, които ще се грижат за бъдещите деца на Видин... Не мисля, че е извинение случващата се ситуация в държавата - да се спре това и да не се прави нищо. Точно сега е момента- не може да се очаква да пътуваш със новородено от София, от Монтана или от Лом към града. Срамното е, че в областен град като Видин не може да се приложи нещо толкова просто и обикновено. Преди да бъде затворено отделението - направиха му ремонт, получиха субсидии, получиха нова апаратура. Доколкото ми е известно, имаше доктор, мисля, че завеждащият им доктор - той можеше да работи с тази апаратура. Мои познати са раждали при него преди да се случи инцидента с бебето, което почина, и бяха останали доволни, но не мисля, че докторите са виновни за всяко лошо нещо, което се случва. Както виждате, ситуацията в страната показа, че лекарите, здравните работници, всички ние имаме нужда от тях и не всеки път проблема е в тях... Ако болницата имаше родилно отделение щях да родя тук. Искам детето ми да е родено в града, в който съм и аз."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Раковишкият манастир отбеляза своя храмов празник

На 23 юни, когато православната църква чества Педесетница, Раковишката света обител "Св. Троица" отбеляза своя храмов празник. Днес, в 7:30 часа, в храма на манастира, Негово високопреосвещенство видинският митрополит Даниил, съвместно с монахините и архиерейският наместник на кулска духовна околия отец Илия, беше отслужено Утринно Богослужение, а..

публикувано на 23.06.24 в 15:51

Жители на Громшин: Искаме кмет, който да се грижи за хората

Спокойно, без напрежение, преминават частичните избори за кмет в Громшин . До тях се стигна, след като общинската избирателна комисия прекрати правомощията на избрания през есента на миналата година кмет, тъй като не е излязъл от своя фирма. Въпреки, че е представил документ от НАП, че тя не е действаща, е нарушил разпоредбите. За това днес жителите на..

публикувано на 23.06.24 в 15:43

Литературният клуб в Мездра закрива творческия сезон на Еньовден

Закриването на творческия сезон на Литературен клуб "Христо Ботев" при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра ще се състои на 24 юни, понеделник. Инициативата е под мотото „Магическият Еньовден” и ще се състои от 17:30 часа в библиотеката с традиционното за творците четене, посветено на хубавата народна традиция.  Входът е свободен. 

публикувано на 23.06.24 в 15:00

Летни занимания за деца провежда читалището в Горни Вадин

Летни занимания за деца предлага читалището в село Горни Вадин. То си партнира с пенсионерския клуб и кметството в селото, а мероприятия се провеждат всеки ден, обясни за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят към културната институция Мая Димитрова: "Това лято имаме доста дечица - едни тръгват, други идват, но колкото и да са, се стараем да ги обхванем..

публикувано на 23.06.24 в 14:30

Без нарушения протичат частичните местни избори във Видинско

Във видинското село Слана бара днес гласуват отново за кмет, след като Административен съд - Видин обяви за недействителен проведения там избор. Денят протича спокойно, информират от Областната избирателна комисия. Към 11:00 часа гласувалите са 162-ма от общо 345. Нормално протичат и частичните избори за кмет на кметство Подгоре , каза за..

публикувано на 23.06.24 в 12:38

Спокойно протичат изборите в Борован

33 на сто е избирателната активност в община Борован, където се провеждат частични местни избори за общински съветници. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия и уточниха, че изборният ден протича спокойно. В Борован хората определят новия общински съвет, след като Върховният административен съд отмени резултатите от вота за местен парламент..

публикувано на 23.06.24 в 11:53

Част от Враца е без ток

Авария в електропреносната мрежа остави центъра на Враца без ток рано тази сутрин. От електроразпределителното дружество очакват захранването да бъде възстановено по обед. Най-вероятно причина за аварията е натоварването на мрежата в горещините.

публикувано на 23.06.24 в 11:26