Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зъболекарите подновяват плановия прием

Снимка: Светослав Цветанов


Все повече стоматолози възстановяват лечебната си дейност, след като здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за поетапно подновяване на плановия прием. Първата заповед на министъра от 13 март преустанови този прием и зъболекарите приемаха само спешните случаи. Все повече колеги възстановяват лечебната си дейност, според председателя на Районната комисия на Български зъболекарски съюз д-р Нели Драгинова.

"Първата заповед на мънистъра от 13 април касаеше лечебните заведения, в това число и нас. Нареждаше преустановяване на плановия прием. Ние сме в това число, защото при нас пациентите ги приемат по план и по график, което не означава, че населението е останало необслужено през това време. Пациентите, които имат спешни и неотложни състояния, това са състоянията, които са свързани с болка и страдание, са били обслужени. Имаше колеги, които са декларирали, че работят. Видинските пациенти не са останали без обслужване. След този първоначален шок изискваше време. Ние винаги сме били подготвени, защото така или иначе знаем как да се предпазим от въздушно-капкови и кръвни инфекции, но поради спецификата на Ковид-19 ни беше необходимо малко време, за да се снабдим с необходимите предпазни еднократни престилки, калцуни, шапки и шлемове, така че в рамките на този един месец повечето колеги се оборудваха.
Вече има нова заповед на министър Ананиев, която касае лечебните заведения, в която всъщност се казва, че се възстановява поетапно плановия прием, като пациентите, които са с неотложни състояния, са с предимство. Така или иначе, все повече колеги започват да работят. Очевидно и ние, и пациентите, ще трябва да свикнем с новата ситуация, защото мисля, че и занапред още дълго време ще трябва да работим така по този начин оборудвани. Пациентите трябва да ни разберат, защото се бавим при дейностите и манипулациите, които извършваме. Екипирани по този начин отнема повече време кабинетът да бъде почистен и дезинфекциран. Затова е добре и трябва преди да отидат при зъболекаря си, да си запишат час. Да бъдат планувани, за да могат да бъдат обслужени. Ние, освен че помагаме, трябва и да не вредим, така че са абсолютно задължителни са защитните облекла. Това включва еднократни гащеризони, престилки, калци, ръкавели, шапки, маска, ръкавици и предпазен шлем. Това всъщност е облеклото, което защитава зъболекаря и предпазва пациента. Закупили сме си вече такива за наша сметка, но така или иначе ще трябва да свикваме да работим в тези условия и очевидно още дълго време ще ги ползваме. Нагласяме се според ситуацията и обстановката."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински ученици участваха в рецитал "Любов в поезията"

Видински ученици рецитираха любовни стихотворения на различни езици. Рециталът "Любов в поезията" се състоя в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин пред учители и възпитаници на училището. Целта е не само образователна и информационна, но и да се забавляват, казва Валентина Бурдашка , преподавате по Български език и литература: "Това..

публикувано на 04.06.24 в 16:20
ОП

Самотноживеещ и с увреждания жител на село Рупци се нуждае от личен асистент

Жител на село Рупци - Тодор Михайлов, потърси Радио ВИДИН и разказа, че живее сам, 100% инвалид е и има право на асистент. От Общинското предприятие "Социални дейности" му предлагали възрастни жени, които според Михайлов не могат да са му от помощ. Освен това не искали и да пътуват до село Рупци. Той няма близки, на които да разчита и моли..

публикувано на 04.06.24 в 16:17

Шоколадови изделия за истинските ценители

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за..

обновено на 04.06.24 в 14:14

Католическата църква в село Бърдарски геран има нов покрив

Католическата църква „Дева Мария - Майка на Светата надежда” във врачанското село Бърдарски геран вече е с нов покрив. От години храмът не беше ремонтиран, а покривното пространство беше в критично състояние. Самата църковна сграда е с архитектурна стойност. Тя съдържа ценни стенописи като например изображенията на светите братя Кирил и Методий,..

публикувано на 04.06.24 в 14:00

Млад учител от Козлодуй получи поредно отличие

Петя Петрова-Павлова получава отличието "Млад педагог на годината" на Община Козлодуй за втора поредна година.  Това е още едно доказателство, че когато човек влага сърце и душа в работата си, успехът е неизбежен. Спомням си преди година, когато споделих същата радост за първия приз, казва учителят по начална педагогика Петя Петрова-Павлова:..

публикувано на 04.06.24 в 13:00

Видински парк е с нови пейки, според видинчани местата за отдих не са достатъчни

Нови и ремонтирани  пейки в парковете красят градската среда във Видин . Шест нови съоръжения са поставени в парковото пространство зад сградата на електроразпределителното дружество  в жилищен комплекс "Възраждане" . Пейките в Крайдунавския парк са ремонтирани и лакирани. Видинчани са доволни от облагородяването, но искат повече места за..

публикувано на 04.06.24 в 12:00

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30