Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готова е програмата за енергийна ефективност на община Белоградчик до 2026 година

С LED лампи и система за умно управление модернизират уличното осветление в Белоградчик, санирането продължава

2
Снимка: Иванка Петрова

За покриване на енергийното потребление в община Белоградчик са изразходвани 361 698 лв.- 7,1% от общинския бюджет. Това стана ясно от Общинската програма за енергийна ефективност, приета на последното заседание на Общинския съвет.

В Програмата е направен подробен анализ на енергийните разходи за 2018г, от който става ясно, че през изминалия програмен период община Белоградчик активно се е възползвала  от мерките за енергийна ефективност и е успяла да ги приложи към почти всички обществени и административни сгради, както и към голяма част от многофамилните жилищни сгради. 

От 2015 г. до момента са изпълнени мерки по енергийна ефективност на 14 многофамилни жилищни сгради с общо 463 апартамента. В момента се изпълняват или предстои да стартират подобни дейности на още 5 многофамилни жилищни сгради с 58 апартамента. По селата ситуацията е по-различна- мерките по въвеждане на енергийна ефективност с аизпълнени само в ОУ "Васил Априлов" в село Рабиша. Затова в програмата мерките за енергийна ефективност са насочени към тези сгради. 

До края на 2021 г. е предвидено да се модернизира с LED лампи и система за умно управление уличното осветление в града. До 2024г. в Програмата е планувано в кметските наместничества на селата Рабиша, Салаш и Стакевци да бъдат топлоизолирани, да се подмени дограмата, да се изгради отоплителна инсталация и да се подмени осветлението. До 2025 г. е предвидено в СУ "Христо Ботев" и Детска градина "Иглика" в Белоградчик и в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка да бъдат доставени и монтирани котли за изгаряне на пелети, а в кметското наместничество в село Раяновци да бъдат приложени всички мерки за енергийна ефективност. До 2026 г. в селата Салаш, Рабиша и Боровица ще се изпълнят всички дейности за енергийна ефективност в читалищните сгради, а в Боровица- и в сградата на кметското наместничество. Общо за целия период 2020 – 2026 година са необходими 1 064 871 лв.

Спестяванията в резултат на взетите мерки в изброените целеви групи ще облекчат общинския бюджет и ще доведат до осигуряване на по-високо качество на услугите. В целевата група "Улично осветление" ще се повиши безопасността и удобството и ще намалеят отрицателните влияния. Източник на финансиране могат да бъдат общинският бюджет – субсидии от държавния бюджет за капиталови разходи или собствени приходи, като използването на тези средства се регламентира със закон. Общината ще търси и други възможности за финансиране през Оперативни програми, Фонд "Енергийна ефективност", Международен фонд "Козлодуй", Национален доверителен екофонд, ще се търсят средства и по различни български програми и безвъзмездни средства от различни фондове и международни програми. 

Програмата за енергийна ефективност е отворен документ и може да се актуализира при необходимост. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Намалява пътният травматизъм в област Видин

Намаление на пътния травматизъм на територията на област  Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца,  съобщи главен инспектор Владимир Герасимов , началник на сектор "Пътна полиция". " От началото на годината до..

публикувано на 30.09.24 в 12:58

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07
Бюро по труда Враца

311 са били продължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август

П родължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима. Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Нужда от помощ от властите за намирането на работа са потърсили 616 души със средно образование и 563-има с основно и по-ниско..

публикувано на 30.09.24 в 09:14