Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

700 седмокласници в област Видин на изпит по български и математика

Снимка: БГНЕС
700 са учениците, които завършват 7 клас в област Видин. Националното външно оценяване на седмокласниците тази година ще се проведе по-късно, на 15 юни - по български език и литература и на 17 юни - по математика. Началният час на изпита е в 9,00 часа, а продължителността е 150 минути. Противоепедемичните мерки ще се спазват във всяко училище - каза Веселка Асенова, началник на РУО - Видин:

"Част от учебния материал няма да бъде включван в НВО. За седми клас в НВО по български няма да се включва следното учебно съдържание: сложно съставно изречение, сложно смесено изречение, "Бай Ганьо пътува"- Алеко Константинов, "Неразделни" -Пенчо Славейков, "Заточеници"- Пейо Яворов, "По жътва"- Елин Пелин, "По жицата"- Йордан Йовков. НВО по математика няма да включва следното учебно съдържание: неравенства,  линейни неравенства с едно неизвестно, и неравенства, свеждащи се към тях чрез еквивалентни преобразувания, неравенства между страни и ъгли в триъгълник, неравенства на триъгълник, успоредник и видове успоредници. НВО за 4 и 10 клас тази година се отменя.."


 Завършващите седмокласници в област Видин ще могат да кандидатстват за 27 паралелки и 1 задочна в Дунавци. 
 Акцентът на българското образование е към професионалното обучение. МОН препоръчва съотношението да е 60/40 - професионални към профилирани паралелки. Поради тази причина през новата учебна година в СУ "Цар Симеон Велики" ще има две паралеки с профил Хуманитарни науки  и профил Природни науки,  в ППМГ "Екзарх Антим Първи" - 3 паралелки , в ГПЧЕ "Йордан Радичков" -3 ,  в ПГ "Проф д-р Асен Златаров" - 4 дуални паралеки , в ПГТ " Михалаки Георгиев" - 2,  в СУ "Св Св Кирил и Методий" Брегово -  една дуална паралелка  -  Агроеколог и в СУ "Васил Левски" Кула - една дуална-  информатика. 

Нови паралелки ще има в училището в село Арчар - специалност "Лозарство" и в Дунавци - "Растениевъдство" - казаха на пресконференция Веселка Асенова, началник на РУО - Видин и Анета  Кирилова, старши експерт "Професионално образование и обучение":
 
"Знаете, че ние преминахме през доста трудности относно паралелките, смятам, че учениците ще се уложат в тези паралелки...За да се сформира паралелка, минималният брой е 18 ученици, в професионалните паралелки има една допълнителна възможност и при по-малък брой да се сформира паралелка, ние силно се надяваме да няма закрита нито една паралелка. В сравнение с миналата година - ще има една по-малко паралелка в СУ "Цар Симеон Велики", там ще са две паралелки тази година. Причината - на преден план излиза професионалното образование и съответно ние имаме спуснати проценти, които трябва да заложим в професионалното образование...Трудно ни беше, защото учениците намаляват, английската и математическата остават с по три паралелки, както и миналата година ...Тази година сме заложили да няма повтаряне на профили и специалности.."
 

С всяка изминала година учениците намаляват, ако преди две години  седмокласниците в област Видин са били 750 и са разпределяни в 31 паралелки, тази година са 700 и се разпределят в 27 паралелки.

Резултатите от тестовете ще бъдат обявени до 29 юни. До 13 юли ще бъдат обявени списъците с приетите ученици на първи етап на класиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не само на..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00