Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценка "среден" в "Бележник 2020" на институциите за грижата им за децата

Снимка: Радио ВИДИН

Национална мрежа за децата постави оценка "среден" на институциите в грижата им за децата. Докладът "Бележник 2020", който е преглед на основните политики, насочени към благосъстоянието на децата в България,  е деветият по ред, обясни Мариана Писарска,  директор "Политики за децата" в Национална мрежа за децата:

"Бележник, какъв е средният успех на държавата в грижата за децата е ежегодно издание на Национална мрежа за децата. Девета поредна година го издаваме. Целта на този документ, това е мониторингов доклад, е да направи един задълбочен анализ, да даде факти, данни, но и посоки, в които би могло да се развиват политиките в България, така че да гарантират правата на децата. Докладът е както за  политиците, за управляващите, за парламента, за хората от Народното събрание, така и за наши колеги, които се занимават в сферата на закрилата на децата, но и за всеки един, който се вълнува и желае да допринесе със своята активна гражданска позиция...

Автори на "Бележник 2020" са 36 експерти от граждански организации, които ежедневно работят с деца и семейства. Почти всички от тях са членове на Национална мрежа за децата. В съставянето на бележника участват и всяка година каним да участват деца, родители, професионалисти. Тази година в изготвянето на бележника участват и над 400 деца, млади хора, родители и професионалисти чрез анкетата "Бележник- как децата, родителите и професионалистите оценяват държавата" и чрез допитвания от децата-рапортьори в Национален Юрочайлд форум – България и младежка мрежа Мегафон….

Като  цяло водеща тема през 2019-та година е сериозното отстъпление на държавата от грижата за децата и семействата. ("Бележник 2020" отчита предходния период- 2019-та година). Знаете, че през 2019 година правителството се отказа да приеме Национална стратегия за детето 2019-2030 година. Беше отложен Законът за социални услуги. Това са основните стратегически документи, които следва да зададат посоката и да развият политиката на държавата в дългосрочен план.

Иначе във всяка една от осемте големи области, в които ние представяме бележника, има тежки пропуски и неизпълнение на ангажиментите, които държавата е поемала през годините. Темите са благосъстояние на децата, закрила от всички форми на насилие, ранно детско развитие, детско здраве, образование, семейна среда, развитие и алтернативни грижи, правосъдие за деца и детско участие. Това са големите теми, а и всяка една от тях има подттеми, по които сме работили. Например в темата за благосъстояние изследваме това тежко явление, но то е за съжаление повече от десет години в нашата страна- над 400 000 хиляди деца са в риск от бедност и социално изключване. Също така изключително важна за нас е и темата за детското участие. То е твърде формално, просто декларативно. Децата не участват истински във вземането на решения, които касаят конкретно тях и да това е изключително тревожно. Също така в областта на ранното развитие нямаме приета все още национална стратегия за ранното развитие, която следва да зададе също посоката как да обгрижваме и как да създадем най-добрите условия малките деца да се развиват."

Постоянни информационни кампании за гарантиране на правата на детето, подкрепа на семейството и изработване на ясен план за приемане на Стратегия за детето с участието на всички заинтересовани страни, са сред препоръките на Национална мрежа за децата към държавата за да подобри успеха си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00