Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

94 зрелостници взеха дипломи от Английската гимназия във Видин

10
Снимка: Радио Видин


94 зрелостници, от които повече от половината отличници, изпрати тържествено Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин. Випуск 2020 завършва със среден успех много добър 5,35. Резултатът от матурата по български език и литература е много добър 5,07 и нарежда гимназията на първо място в област Видин и сред 50-те най-добри у нас. Средният успех от втория държавен зрелостен изпит е 5,14 и е над средния за страната. Данните представи на тържеството връчване на дипломите директорът на гимназията Любомир Георгиев:

"По основния профилиращ предмет, по който от 94 зрелостници се явиха 74, средният успех е 5,24, което е един изключително добър резултат. И още малко статистика, която не е без значение. Въз основа от дипломите средният успех от дипломите е 5,35. Общият брой отлични оценки от ДЗИ са 91. Една пълна диплома с 6,00, 11, които са от 5,50 до 5,99, 45 са от 5,50 отличниците на гимназията тази година. Това е статистика, зад която се крие огромният труд на вас, зрелостниците, и на колегите. Затова накрая искам да ви поздравя още веднъж. Носете гимназията в своите сърца, носете спомените си от гимназията и от този ден във вашите души, и бъдете гордост както за учителите, така и за вашите родители, така и за цялата наша общественост."



С две пълни шестици от матурите завършва Ива Младенова. За отличен успех и принос към училищния живот тя е предложена за национална диплома, връчвана от Министерството на образованието и науката.

"Аз не вярвах, че и на двете матури ще изкарам такива оценки, и че такава ще ми е дипломата. Но е много удовлетворяващо, като знаеш колко много си се трудил и накрая да видиш резултата. Ще уча в Англия биомедицина, с биология, медицина, химия. Биологията ми стана любим предмет от 9 клас, от една страна много ме мотивира моята госпожа по биология Елка Владимирова и това бе нещото, което най-много харесвам."



Годишната награда на родителското настоятелство получи Габриела Ничева - отличника, поетеса и певица. Тя е изпълнител в дует с нашия колега Пламен Коцев на "Песен за Радио Видин".

"Вие знаете, че най-добре се изразявам чрез музика. И тъй като ГПЧЕ беше моята сцена през всичките тези години, бих искала с един поздрав към вас да закрия своя концерт."

Зрелостници споделиха вълнението от своето дипломиране и плановете си за бъдещето:

"Ние сме доволни, че можехме да си организираме изпращане, дипломиране. Продължавам в Англия, защото прецених, че ще ми даде достатъчно добър старт образованието там и после евентуално бих могла да се върна тук и да с реализирам по-добре... Продължавам в Германия. От много отдавна имам желание да уча там, не мисля, че ще се връщам. Животът там е по-добър, образованието е по-добро, реализация по-добра и трябва много голяма носталгия да ме удари по България, за да се върна...
Радваме се, че имаме честа да си направим едно добро изпращане. На 30 юни ще имаме бал. Аз ще кандидатствам в Софийския университет. Искаше ми се да остана в България, понеже не мисля, че много ще се приобщя към обществата в чужбина...
Материалът го бяхме взели преди дистанционното обучение, така че за нас не беше трудно, даже си направихме почивката, която ни трябваше. След това стана малко-по-напрегнато, дойде ни малко повече почивката вследствие. Продължавам в София, най-вероятно почти всички са се запътили натам...Чувствам се развълнуван и ми е мъчно, все пак пет години съм с тези хора, които са около мен. Това е, все някак трябва да продължаваме напред в живота. Аз във Военноморското училище във Варна. Ще уча киберсигурност и кибероперации. "


Дипломите на зрелостниците връчиха кметът Цветан Ценков и областният управител Момчил Станков. По традиция вълнуващият момент бе запечатан с обща снимка на випуска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 15:54
Драматично-куклен театър - Враца

Театрален фестивал отново превръща Враца в културна столица на България

Тридесет и четвъртото издание на Националния фестивал на малките театрални форми ще се проведе от 10-и до 16 юни във Враца. В програмата са включени 14 постановки, които ще представят разнообразни жанрове и теми. Селекцията е на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Мирослава Тодорова и театралните режисьори Дина Маркова и Благой Бойчев. Това..

публикувано на 05.06.24 в 15:00

Подновяват се археологическите проучвания край село Майор Узуново

След 6-годишно прекъсване археолозите се завръщат в селището от ранния неолит край видинското село Майор Узуново . Обектът е сходен на този край врачанското село Оходен, който се проучва от повече от 20 години от Регионалния исторически музей във Враца. Тази година проучването ще се проведе паралелно в двете селища, каза директорът на музея Георги..

публикувано на 05.06.24 в 14:00

Момиче от Враца получи награда "Студент на годината"

Ани Павлова е млада дама от Враца , която наскоро беше удостоена с наградата "Студент на годината" в категория "Правни науки" за 2024 г. към Софийския университет. От дете обича да съчетава ученическите си успехи с извънкласни дейности и това не се променя и до днес. Тя се отличава с отлични академични резултати и активно участие в научни..

публикувано на 05.06.24 в 13:00

Видински ученици участваха в рецитал "Любов в поезията"

Видински ученици рецитираха любовни стихотворения на различни езици. Рециталът "Любов в поезията" се състоя в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин пред учители и възпитаници на училището. Целта е не само образователна и информационна, но и да се забавляват, казва Валентина Бурдашка , преподавате по Български език и литература: "Това..

публикувано на 04.06.24 в 16:20
ОП

Самотноживеещ и с увреждания жител на село Рупци се нуждае от личен асистент

Жител на село Рупци - Тодор Михайлов, потърси Радио ВИДИН и разказа, че живее сам, 100% инвалид е и има право на асистент. От Общинското предприятие "Социални дейности" му предлагали възрастни жени, които според Михайлов не могат да са му от помощ. Освен това не искали и да пътуват до село Рупци. Той няма близки, на които да разчита и моли..

публикувано на 04.06.24 в 16:17

Шоколадови изделия за истинските ценители

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за..

обновено на 04.06.24 в 14:14