Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забранено за кучета?!

Снимка: Полина Тодорова, Радио Видин

В Градската градина на Видин бяха поставени табели, забраняващи разхождането на кучета. Малко след поставянето им, те бяха премахнати, заради правописна грешка в текста, но така или иначе темата за забраната предизвика бурна полемика във Фейсбук. Темата бе коментирана в понеделник на пресконференция в община Видин от заместник-кмета по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев:


"Идеята е тази забрана, която хората така я наричат и се възмущават, е с цел да предотвратим всички тия изхождания по парковите пространства, по тревните площи т.к. знаете деца се разхождат и играят там. Ние си знаем нашата отговорност - всички тези бездомни кучета, безстопанствени, ще бъдат заловени, ще се постараем да ги премахнем от Крайдунавския парк, но трябва да се знае веднъж завинаги, че трябва да има ред. Знаете, че на запад всеки, който си разхожда домашния любимец, като се изходи, кляка с пликчето, взима си каквото има да си взима и си го изхвърля на отреденото място. Това при нас във Видин специално не се случва. Може би в по-големите градове я има тази култура вече, докато не се изгради, просто няма как да продължи по този начин."


По думите на зам.-кмета по "Европейски политики и инвестиции" Десислава Тодорова с взето наскоро Решение на Общинския съвет  ще се изгради модерна кучешка площадка в района между Речна гара и Колодрума. Площадката ще бъде изградена от дарения и ще бъде с модерни съоръжения, като предстои това да се случи в най-кратки срокове, става въпрос за седмици. Идеята за площадката е много хубава. Такива площадки не са новост в големи градове, като София, Варна, или Бургас, за чужбина няма да говорим - там такива площадки съществуват от десетилетия. Тези съоръжения представляват оградени площи, в които са поставени уреди за игра и дресировка на кучета и в тях домашните любимци могат да бъдат пускани да играят и тичат на воля, без да притесняват околните. Подобни площадки, обаче няма как да са алтернатива на разходката и кучетата няма как да бъдат разхождани само и единствено в тях. Справка на официалната страница на Сентрал парк в центъра на Манхатън в Ню Йорк, Съединени щати показва, че паркът е достъпен за кучета и неговите 843 декара са естествен магнит за собствениците на кучета и техните пухкави малки приятели. Всъщност хиляди кучета идват в парка всеки ден, за да се разхождат на открито и да се насладят на пътеките със собствениците си. Задължения на собствениците са да да събират отпадъка, от кучето и да се грижат кучетата им да не притесняват другите посетители на парка. Кучетата могат да играят на тревните площи, но не могат да копаят в тях и те трябва да са на къса каишка по алеите.  В съседна Румъния - в  град Крайова - най-големият парк  "Николае Руманеско" също е достъпен за кучета, като изискването е стопаните им да събират отпадъка и да ги държат на каишка. Това са разумни изисквания и може би ако се засили контрола в парка във Видин, няма да е необходимо да се въвеждат забрани, още повече на Бюджета на Общината  няма да се отразят лошо приходи, та дори и от глоби. 


Съвсем естествено собствениците на кучета реагират негативно на подобна забрана, показа анкета на Радио Видин:


"Това, не знам, за мен е пълно безумие... Почиствам... Спазвам абсолютно всичко и не виждам какъв е проблема кучетата да се разхождат в парка... Къде трябва да се разхождат кучетата?! Ще се определи определена зона и как си представяте, че там примерно 50 кучета в едно заградено такова... в смисъл има злобни кучета, има всякакъв вид кучета... Това е решение на някой, който няма идея кое е нормално да се случи и кое не е... Абсолютно против, много ясно щом съм собственик на кучета... Не мисля, че е редно точно в тази зона да нямаме право да си разхождаме кучетата. Да, тук има деца, обаче ако кучето е възпитано и културно според мен няма проблем... А след уличните кучета кой почиства? Никой, нали?... Да, редно е всички да почистваме... Аз като майка с деца и без куче, моята гледна точка е относно кучетата, които ги отвързват и не са на повод. Особено големите, нали, макар, че не се случва много често, но ако се случи такава ситуация, малката ми дъщеря, примерно, я е страх. Но аз нямам против кучетата да бъдат разхождани вързани и да се чисти след тях, стопаните да си чистят..."


Анкетата е направена именно в Крайдунавския парк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов живот за стари дървета в Крайдунавския парк във Видин

Днес говорим за добрия пример или както се казва - как от нищо можем да направим нещо. Поводът за това са две изсъхнали дървета в Крайдунавския парк на Видин , в района на Художествената галерия. Каква е тяхната история ни разказва Емилиян Евтимов , директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство": "В първото каре до..

публикувано на 10.10.24 в 14:27

Държавен архив-Видин отбелязва Деня на архивиста с изложба и почетен знак за Светлана Кръстева

"В Държавен архив Видин се осъществява подбор, комплектуване, регистриране, обработване, съхраняване и предоставяне за използване на определените за постоянно запазване документи, както и научно-методическото ръководство и контрол на организацията на работата с документите в деловодствата и учрежденските архиви, тяхното опазване и използване." Това..

публикувано на 10.10.24 в 13:30

В "Музикална зона" на 10 октомври 2024 слушаме Джузепе Верди

На 10 октомври се навършват 211 г. от рождението на италианския оперен композитор Джузепе Верди.  И до ден днешен музикално-сценичните му произведения са неизменна част от оперния репертоар, като повечето от тях се превръщат в шедьоври. Звучат арии и номера из оперите "Травиата", "Риголето", "Аида", "Набуко", "Дон Карлос", "Трубадур"...

публикувано на 10.10.24 в 09:00

Борислав Вълов – актьорът от Монтана, който покорява сцената и социалните мрежи

Днес ви срещам с Борислав Вълов , актьор и инфлуенсър от Монтана, по-известен в социалните мрежи като Ей Бо . Борислав е горд със своите корени от Северозападния край, като смята, че те са важна част от идентичността му и оказват влияние върху неговия характер. Завършил е природо-математическата гимназия в Монтана, но пътят му го отвежда..

публикувано на 09.10.24 в 17:30
Лъчезар Ошавков, художник

Документален филм разказва за родения във Видин художник Лъчезар Ошавков

Документален филм за музикалния период на големия български художник, роден във Видин и творящ в Париж, Лъчезар Ошавков , бе представен наскоро в София. Прожекцията на "Имало едно време в Париж" бе по повод завръщането на твореца в България и представянето на изложбата "70 години живопис". В документалната лента, редом с Лъчезар Ошавков,..

публикувано на 09.10.24 в 14:00

Какво е да си пощальон в днешно време

Пощенските служители празнуват на 9 октомври, обявен преди 55 години за Световен ден на пощите . През последните 40 празник има и Соня Ружева - един от най-дългогодишните служители на видинската поща. Всеки ден тя разнася пратките на видинчани - писма, периодични издания, пенсии. Придвижва се само и единствено пеша, независимо от сезона и адреса на..

публикувано на 09.10.24 в 13:45

Симфониета-Видин с концерт "Вагнер и вагнерианство" в бившата синагога

Три последователни концерта, посветени на творчеството на Рихард Вагнер , ще представят в партньорство Симфониета-Видин и Софийски университет "Св. Климент Охридски", катедра "Музика и мултимедийни технологии". Първият е тази вечер, в Културен център "Жул Паскин" във Видин . Публиката ще има възможност да преоткрие Вагнер, коментира диригентът..

публикувано на 09.10.24 в 13:00