Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Голям процент български емигранти искат да се върнат

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Една трета от българските емигранти имат нагласата да се завърнат в България- това показват проучвания на проекта Bulgaria Wants You. Според проучванията, около 3 милиона са нашите сънародници, пръснати по цял свят, една трета от тях имат твърди намерения да се върнат в родината. Дали това ще се случи?

Георги К. Първанов е член на УС на Асоциацията за управления на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.


"Вижда се осезаема вълна на българи, които искат да се върнат от чужбина... По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000, които са навън, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат. И са от Чили до Япония българи, които сериозни намерения имат и работят целенасочено в посока връщане... На платформата имаме интересни данни за всеки един от градовете в България...“, коментира Първанов. 


Платформата  "Bulgaria wants you" /"България те иска"/ стартира преди месец и целта и е привличане на българи от чужбина. Преведена е и на английски език и предлага информация за начина на живот в по-големите общини, ще дава предложения за работа. Разполага и с калкулатор, който позволява да се изчисли колко би струвал животът в конкретен български град. 

Основната цел на създателите е да покажат, че България е по-привлекателно място за живеене, отколкото е била преди 30 години, когато много млади хора са се отправили на Запад в търсене на по-добър живот.


Освен за възможностите и начините да се остане в България, в един от въвеждащите си текстове платформата споделя информацията, че над 100 000 българи от чужбина се върнаха само през март 2020 г., както и, че българските емигранти са най-големият чуждестранен инвеститор у нас с над 1 млрд евро годишно. Като плюс се посочва и фактът, че българите сме трети в света по брой на IT специалисти на глава от населението и, че България е от страните в Европа с най-бърза интернет връзка.


"Обединихме бизнеса и местната власт, за да ти помогнем да намериш своята причина да се върнеш или да останеш у дома. България има бъдеще и то зависи и от теб. Не знаем дали ще останеш, но ще съжаляваш, ако не опиташ!" - е слогана на инициативата "България те иска".


Мариан Начев е емигрант от 30 години. Често си идва в България, но определя себе си като политически, а не икономически емигрант. Той е категоричен, че не би се върнал, защото по- голяма част от съзнателния му живот е минал в чужбина. Въпреки това се чувства българин и дава за пример Словения и  Хърватска как са си уредили държавите и хората остават там:

"Аз няма какво да правя в България. Политически емигрант съм. Имам свой живот в Италия, и доходи...Няма защо да се връщам да живея тук, защото животът ми е там...Тук нищо не се е променило. Поне аз не виждам...Оставам си обаче българин...", казва той.


Цветина Тодорова е от Видин и е студент в Дания четвърта година. Вече се е приобщила към начина на живот там и смята да се реализира в чужбина засега:

"Там получих образованието си и смятам там да се реализирам... Бих се върнала в България, да приложа наученото и тук, но зависи от условията... Всеки от българските ми колеги мисли различно там...Има и такива, които ще се върнат... Държавата трябва да ни подаде ръка...", смята Цветина.


Петър Тодоров е баща на Цветина и замина преди 6 месеца за Дания. Адвокат по професия, отивайки в Дания, решава да остане. Работи не по специалността си, но е доволен и категорично отрича да е емигрант:

"Не съм емигрант. Отидох да видя какво е там и ми хареса и останах... Ако се наложи да помогна на семейството си за два часа и половина съм на летище София... В България имам недвижима собственост. Майка ми, баща ми са тук. И съпругата ми. Засега ще остана в Дания, но винаги мога да се върна...", казва адвокат Тодоров.


Соня Нинкова от 12 години е в Англия. Тя е икономически емигрант. Там е, за да помага на семейството си. Има желание да се завърне в България, за да помогне на страната. Но има много условности.

"Българите в Лондон се събираме и подкрепяме. Не беше така преди 12 години...Тръгнах от България, за да помагам на семейството си. Тогава останах без работа...Мъчно ми е за Родината...Трябва да се даде път на младите. В Лондон също протестираме и искаме по- добър живот в България...Бих се върнала, за да помогна на България...", заявява тя.


Всичко по темата - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45