Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Активни потребители": Евтиното сирене е скъпа вода

Млечните продукти с голямо количество вода да се обозначат като имитиращи, предлагат от организацията

Снимка: Ани Петрова

Максимум 54% трябва да бъде водното съдържание в сиренето на пазара според Българския държавен стандарт. Само една от анализираните 30 проби покрива това изискване, сочи проучване на "Активни потребители".

Вода над 70% е установена в половината от направените проби, въпреки че стандартът допуска отклонение до 62%Така водата в сиренето замества актуалното до скоро палмово масло, анализират от организацията.

От Асоциацията предлагат нормативна промяна, която да определя млечните продукти с голямо количество вода като имитиращи продукти, каза ръководителят Богомил Николов:

"Разясненията на бранша казват, че истинското сирене се произвежда от 7 литра мляко и няма как да има продажна цена под 9 лева. Закупихме 30 сирена, с цени от 4.40 до 9 лева. Изследвахме ги по показател водно съдържание. Нашият частичен тест се съсредоточи върху това, че вместо да се влага палмова мазнина, се увеличава водното съдържание. 53% - т.е. 16 от 30 проби - имаха водно съдържание над 70%. Други 10 имаха съдържание над 62%. Според БДС водното съдържание трябва да е от 52 до 54% максимум. За да може да се задържи толкова вода в сиренето, трябва да бъдат вложени добавки, които трябва да бъдат написани. Обърнахме се към Министерството на земеделието с апел да се измени Наредбата за имитиращите продукти, като се включи показател водно съдържание".

Изследването е петият тест на бяло саламурено сирене, което Асоциацията прави от 2005 година насам. При първия такъв се отчита, че в нито една марка не е установено наличие на над 62 % вода. През 2008 година процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 - 42%, а през 2016 спада до 27,8%.

Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността.

"Водата сама по себе си не е опасна, но говорим за търговска измама. Колкото повече вода има в една храна, толкова повече е предразположена към разваляне. Опасността идва от съставки, които не са обявени - за да остане толкова вода в сиренето, трябва да се "помогне" с Е номера или други вещества. Хората имат непоносимост или алергии, затова трябва да знаят какво купуват. Вярваме, че етикетирането може да се подобри. Разчитаме и на хората, защото най-добрият контрольор в магазините е потребителят. Общественото мнение въздейства на пазара. Нито един контролен орган на света не е по-силен от информирания човек. Сирене под 9 лева няма как да бъде направено изцяло от 7 литра мляко, каквато е класическата технология. Затова избираме - дали да си купим скъпа вода, мислейки че купуваме евтино сирене или да платим повече, за да получим повече хранителна стойност".

Резултатите от изследването са печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика, смятат от организацията

Обстоятелството, че всичко тествани продукти са с цена под 10 лева, не бива да оправдава резултатите, а единствено може да служи за надеждна индикация към потребителите в унисон със старата максима, че евтиното излиза скъпо, каза още Богомил Николов: 

"Процесите при сиренето тръгнаха след 2007-8. Проблемите се дължат на липсата на развито животновъдство. Това означава недостатъчно мляко, което пък покачва цената. Започва внос на сухото мляко и търсене на заместители. На пазара има качествени неща, той е разнообразен. Ние искаме съобщаването на информацията да е честна и лоялна, за да можем да правим разлика. Не можем да сложим всичко под един знаменател. Осъзнавам, че хората очакват евтини храни, които да са екологични, вкусни и натурални, но по-качествените продукти са по-скъпи".

От "Активни потребители" предлагат промяна в изискванията за етикиране, с които да се въведе задължително изписване на водното съдържание при всички млечни продукти, както и сирене с водно съдържание над 62% да се класифицира като имитиращ млечен продукт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Даряваме ли вяра, надежда и любов

Когато говорим за Вяра, Надежда и Любов , свързваме тези три имена и майка им София с църковния празник. Дали обаче може да се намери по-различен поглед и гледна точка за тези думи, ползвани толкова често в общуването ни? В живота всичко е построено по някакъв логичен начин. Или не. Какво е да се казваш Надежда и каква надежда носиш за хората..

публикувано на 17.09.25 в 15:22

Йордан Дотов, животновъд: Чистата храна е най-голямата инвестиция в здравето

Колко трудно е да си животновъд в България- отговорите в "Земята, която ни храни" дава Йордан Дотов- един от малкото останали животновъди в региона. От 2014 година отглежда овце в Кула, а тази година откри първия млекомат във Видинско. Един разказ за перипетии, бюрокрация и спънки, съпроводени с пословична упоритост и воля.  Пътят му като..

публикувано на 17.09.25 в 15:17

Европейска седмица на мобилността - движение с грижа за здравето и околната среда

Всяка година от 16 до 22 септември с различни инициативи се отбелязва Европейската седмица на мобилността. Инициатива на Европейската комисия цели да насърчи придвижването пеша, с велосипед или с обществен транспорт, и да подобри качеството на живот в градовете и селата. Във Видин общественият транспорт не се радва на голяма популярност сред..

публикувано на 17.09.25 в 15:10

Жители на Лом: Градът ще пребъде

Един най-големите християнски празници - Денят на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София е и Ден на град Лом . Повече от 30 години неговите жители го отбелязват с вяра и надежда в по-доброто бъдеще на Лом - градът, където с любов и мъдрост създават и своето собствено бъдеще. Лом е обречен да просъществува, казва по повод празника..

публикувано на 17.09.25 в 15:00

платена публикация
Видинският музей показва ценни антични експонати в нова експозиция

В специални блиндирани витрини ще бъдат показани някои от най-ценните експонати от Античността на Регионален исторически музей - Видин. Това предвижда проектът за нова експозиция на Исторически музей "Конака", който е в процес на изпълнение. Раздел "Античност" ще представя два периода  - на Принципата, който обхваща I-III век, и Късната античност -..

публикувано на 17.09.25 в 13:00

Мила Емилова – от Монтана до световната сцена

Понякога в социалните мрежи се появяват лица и истории, които ни спират, карат ни да се заслушаме и да поискаме да знаем повече. Така открихме Мила Емилова – родена и израснала в Монтана. От малка музиката е неин спътник. Още на две години тананика песничките на госпожите в яслата, без да знае, че точно тези първи мелодии ще очертаят посоката..

публикувано на 16.09.25 в 18:00

Новото лого на образованието във Враца е дело на учители и ученик

Регионално управление на образованието (РУО) - Враца вече има собствено лого.  То е изработено от колектив преподаватели и Асен Георгиев, който тази година завърши СУ „Отец Паисий“ - Враца, паралелка "Графичен дизайн", с професия "Дизайнер".  В момента той е приет студент първа година в Художествената академия, специалност „Живопис“. От малък..

публикувано на 16.09.25 в 14:40