Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониета Видин открива сезона с незабравими евъргрийни

2
Снимка: Симфониета Видин

Симфониета Видин започва новия си творчески сезон с "Вечните, незабравими евъргрийни".  Концертът ще се състои на 10 септември от 19:00 часа на терасата пред зала "Филхармония“ във Видин.

Диригент е Свилен Симеонов, който вече е добре познат на видинската публиката. Негово дело са и аранжиментите на произведенията, които ще бъдат изпълнени от оркестъра заедно със специалното участие на Ралица Петкова - електрическа и акустична цигулка, и Димитър Бъкарджиев - саксофони, сопран, алт, тенор и флейта.

Димитър Бакърджиев завършва Национално музикално училище "Любомир Пипков" София през 2003 година и Национална музикална академия "Панчо Владигеров" през 2008 година със специалност флейта. След това специализира саксофон в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Участвал е в майсторски класове на Емануел Паю, Филип Бернолд, Андрас Адорян и други.

Ралица Петкова завършва бакалаварска степен по цигулка през 2011 година в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”, София в класа на проф.Верка Стефанова. През 2012 година завършва и магистратура в Националната музикална академия при концертмайстора на оркестъра на БНР Галина Койчева. През 2012-2013 година специализира при проф. Марио Хосен в Нов български университет София. През лятото на 2019 година е поканена от проф. Марио Хосен, като негов асистент за майсторския клас по цигулка във Виена на Лятна музикална академия "Орфей". От 2019 година Ралица Петкова следва докторска степен към Департамент "Музика" в Нов български университет, с научен ръководител проф. Марио Хосен.

В програмата ще са включени творби на Ленард Бърнстейн, Клод Франсоа, Джордж Гершуин, Лерой Андерсън и др.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 25 юни 2024 година

Българският ултрамаратонец и шампион по плуване в ледени и студени води  Цанко Цанков  ще опита да постави нов световен рекорд . В деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй.  Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните формации за съставянето на правителство..

публикувано на 25.06.24 в 18:00

Ансамбъл "Мездра" ще участва в международен фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра” ще вземе участие в Международния фестивал “Calusul Romanesc” в град Каракал, Румъния, от 27 юни до 1 юли. Проявата започва през 1969 г. в Слатина, а от 1978 г. се провежда всяка година през седмицата на Петдесетница в румънския град. Целта на събитието е да разясни произхода и тайните на ритуалния танц..

публикувано на 25.06.24 в 15:47

Микробиолог представи в Лом участието си в антарктическа експедиция

Снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция представи в Лом микробиологът Снежана Русинова-Видева . Събитието се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856” и събра приятели д-р Русинова, която е родена в Лом, и почитатели на науката. „Най-често българските експедиции, които са от 32 години, се провеждат..

публикувано на 25.06.24 в 15:35

Още една жена във Врачанско е обвинена в домашно насилие

Броени дни след като жена наръга и наби мъжа , с когото живее на семейни начала във Враца, от прокуратурата оповестиха за нов случай на домашно насилие над представител на силния пол. От териториалното отделение на държавното обвинение в Бяла Слатина внесоха в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на..

публикувано на 25.06.24 в 15:24

Лом ще отбележи деня на река Дунав

Международният ден на река Дунав ще бъде отбелязан в Лом с богата програма. На 27 юни, четвъртък, от 20:00 часа, в амфитеатъра на Дунавския парк жителите и гостите на града ще могат да видят изпълненията на мaжopeтeн cъcтaв “Дyнaвcĸи биcepи”, вoĸaлнa гpyпa “3 A KЛAC” и бaлeтния cъcтaв ĸъм Народно читалище „Постоянство 1856”. Хopoтeĸa c..

публикувано на 25.06.24 в 14:00

Берковица и Годеч представят храни, обичаи и занаяти

Сдружение "МИГ – Берковица и Годеч" организира Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти.  Домакин на събитието е Годеч и ще се състои на площад "Свобода", от 16:00 часа, днес, 25 юни. Фестивалът ще включва демонстрация на местни храни от двете общини, представяне на занаятчии – сребърна бижутерия, резба, предмети от дърво. Със свой..

публикувано на 25.06.24 в 12:40

Общински съветници в Кула искат повече пари за образованата раждаемост

Общинските съветници от групата на ПП “ВМРО-БНД“ в Кула поискаха увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в общината. Те внесоха докладна записка до кмета на общината и председателя на Общинския съвет изплащаната еднократна финансова помощ за новородено дете на родители с висше..

публикувано на 25.06.24 в 11:43