Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши първото издание на "Синия Дунав" във Видин

6
Снимка: Община Видин

Завърши първото издание на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“ във Видин. В последната фестивална вечер на сцената се качиха фолклорни състави от от Априлци, Макреш, Антимово, Кутово, Лом, Капитановци и Видин. Фолклорният ансамбъл "Цвят" и оркестър "Видин" при Народно читалище "Цвят 1870" изнесоха концерт, който посветиха на 150-годишнината на културната институция, а гостуващият унгарски ансамбъл „Фалмис“ впечатли публиката с изпълнения на народни танци.

В Деня на Съединението пяха народната певица Гуна Иванова и на нейните внучки Ива и Велислава Костадинови. Кулминацията на вечерта бе шоуто „Мистика“ - огън и светлина, представено от „Masters of The Dance“. В първото издание на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, който има амбициите да се превърне  в традиционен, се включиха десетки певчески групи, танцови състави, народни оркестри, ансамбли, индивидуални изпълнители, певци и инструменталисти в областта на изворния и обработения фолклор от България, Унгария, Сърбия и Румъния.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Около 400 ученици ще решават задачи на Димитровденското математическо състезание във Видин

Двадесетото Димитровденско математическо състезание ще се проведе на 19 октомври във Видин. То е по повод духовния празник на града- Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври. В него ще вземат участие ученици от 3-и до 12-и клас, каза за Радио Видин Камелия Иванова , член на Съюза на математиците: "Тази година отново сме поканили гостите..

публикувано на 05.10.24 в 07:30

Снимката на 4 октомври 2024 година

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Според видинчани да спестяваш в крайдунавския град е практически невъзможно. Безплатни продукти за новородени деца от бедни и рискови семейства ще се раздават по процедура „За по-добро бъдеще" на Програма „Храни и основно материално..

публикувано на 04.10.24 в 18:05

Поставят безплатно силанти на деца в област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години започна в област Монтана. Регионален координатор и изпълнител на силанизирането, което е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, е д-р Пепина Владимирова.  "Всеки един родител, който желае да..

публикувано на 04.10.24 в 16:00

Шофьор получи присъда за причиняване на смърт при катастрофа на път Е-79

Шофьор получи присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок  за нарушаване на правилата за движение с последвало причиняване на смърт по непредпазливост, съобщават от прокуратурата.  Инцидентът е станал на главен път Е-79 след разклона за врачанското село Руска бела в края на миналата година. Обвиняемият управлявал лек..

публикувано на 04.10.24 в 15:52

Започват скринингови прегледи за хронични незаразни болести

Регионалните здравни инспекции във Видин и Монтана организират безплатни скринингови профилактични прегледи и изследвания в рамките на Националната програма за превенция на хронични незаразни болести 2021-2025 г.  Прегледи за диабет тип 2 на хора над 18 години ще се извършват в Медицинския център "Биомед" във Видин. Скрининг за..

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Стамбол капия във Видин ще грейне в зелено

Една от емблемите на Видин -  Стамбол капия , ще бъде осветена в зелено по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи - 5 октомври. Над 20 общини подкрепят инициативата и в събота вечерта повече от 30 сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, обясни Християн Гьошев от..

публикувано на 04.10.24 в 14:17
Едното намерение е за изграждане на предприятие в село Дъбравка.

Две инвестиционни намерения в Белоградчишко ще разгледа екоинспекцията

Белоградчишкото дружество „Лаф-Велизаров и С-ие“ има намерение да изгради предприятие за производство, разфасоване и преопаковане на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко . Това става ясно от уведомление за инвестиционно предложение, постъпило в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Посочва се, че намерението е да се изгради..

публикувано на 04.10.24 в 13:34