Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софтуерна компания от Враца - лидер в Източна Европа

Враца софтуер общество
Снимка: Враца софтуер общество


Софтуерната компания "Вола софтуер" е лидер сред най-препоръчваните в Източна Европа за 2020 година. Класацията е на платформата за оценки и отзиви "Клъч". Компаниите са избрани въз основа на способността им да предоставят висококачествена работа за своите клиенти. 

Основатели на врачанската компания са Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов. Те са създатели на "Враца софтуер общество", чиято мисия пък е да предоставя възможности за предизвикателна и добре платена работа на врачани в родния им град. 

Софтуерната компания, която двамата създават, е на трета позиция за разработка на уеб - приложения и на пета за мобилни. Как стана участието на врачанската фирма, разказва управителят Емилиян Кадийски:


"Ние като стандартна компания, т.нар. "сървис компания", не разработваме собствен продукт, а помагаме на клиенти да разработват своите цели. Достатъчно е да имат идея и ние им помагаме идеята да се превърне в реален софтуерен продукт. Регистрирали сме се в платформата и на база рейтинга, който сме събрали от всички клиенти, които имаме, се образува тази класация. ....Имаме интересен проект на Регионалната библиотека във Враца, който е от 2017 година. Спечели няколко награди като идея - това е създаване на дигитален архив за Северозапада, те са обиколили  всички села от региона и са събрали истории  ...Събрали са архив за обичаите, песните, всяко село си има дигитален архив...Това се оказа доста популярен проект, имат около 100 000 посещения в сайта годишно... Правим и корпоративен тип проекти, мобилни приложения - в сферата на здравеопазването, за разплащания.."


Екипът на "Вола софтуер" е от програмисти, преминали през курсовете, които "Враца софтуер общество" организира. Идеята е точно такава- да даде възможност на успешно завършилите курсисти да се реализират в дигиталната индустрия с добре платена работа, казва Емилиян Кадийски:

"Следващото нещо, което на нас ни се иска да виждаме във Враца, е да започнат да се появяват и дигитални продуктови компании, което ще рече - компания, която разработва собствен продукт, тъй като ние сме само подизпълнител... Ние като започнахме, работихме в София...Просто си казахме, че клиентите са от чужбина и за тях няма разлика къде е базиран екипът, и за щастие се получи...Четири години правихме безплатни курсове, сега вече са платени... Смятаме, че е хубаво нашата дигитална екосистема да се самоиздържа. Краткосрочната ни  цел е повече хора да стартират в дигиталната среда и  сме показали как. За целта започнахме курсове по дигитален дизайн, надяваме се да има хора, които да започнат кариера след курса, това е основният фокус, защото виждаме, че има смисъл. ...Хората в екипа ни се развиват... Вярваме, че повече млади хора ще започнат работа тук, във Враца..."
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да плащаме ли задължително при посещение на концерти?

Български музиканти изпратиха отворено писмо, адресирано до Министерството на културата с искане да се ограничат събитията с безплатен вход. Десетки изпълнители, сред които Иво Папазов-Ибряма, Камелия Тодорова, Любо Киров, Дарина Такова и други са оставили своите подписи под въпросното искане. Музикантите настояват за промени на настоящия..

публикувано на 28.10.24 в 17:00

Заради природата семейство от Полша избра да живее във видинско село

Семейство от Полша избра дома си във видинското село Коста Перчово, което е с по-малко от 40 жители. Радват се на природата и спокойствието, а животът им не се различава от този на местните хора.  Моника и Томек Тоха са от Староград Гдански, Северна Полша. Напускат родния си град, за да работят в Англия и се установяват в Саутхемптън...

публикувано на 28.10.24 в 16:43

Кампанията "5 минути за здраве" с безплатни изследвания в Монтана

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и на функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината утре в Монтана. Те са част от кампанията "5 минути за здраве“, която се организира от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването и техни партньори. Какво..

публикувано на 28.10.24 в 15:40

"Пътувай с Коледния влак на БДЖ"

Искате ли да пътувате в специален влак за коледните празници ? Това може да се случи, ако се возите с БДЖ в периода от 09-и до 31 октомври ,   включително. За да се включите в играта на държавната железница, е нужно само да регистрирате номера на своя билет. От всички регистрации ще бъдат изтеглени 15 потребители , които ще получат безплатно..

публикувано на 28.10.24 в 13:08

Песни от анимационни филми в "Музикална зона"

  Нова седмица- нов късмет, че и с нов месец след няколко дни!  Честит ни прекрасен нов ден: днес е Международният ден на анимацията. И за да мине по-бързо работният предиобед, ето какво съм ви измислила.Както си седим на работа, можем да се пренесем мислено в различни краища на света- по-близки и по- далечни; да се срещнем с различни герои-..

публикувано на 28.10.24 в 09:00

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00