Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на видински села споделиха свои проблеми с общинския кмет

9
Снимка: Радио Видин

Импровизирана среща с жителите на селата Ботево и Цар Симеоново направи кметът на Видин Цветан Ценков, за да се запознае с проблемите на местното население. Отводняването, изсичането на гората и асфалтирането на улиците са част от проблемите, които жителите на Ботево откроиха

"Улиците, нещо страшно е... Толкова е важна тая гора за нашето село, защото ние сме свлачище... Тая гора, ако я няма, ние направо отиваме в Дунава... Минаваха коли отгоре и си режат, когато си искат. Липи, направо целите са изрязани...Тротоарът, който е натам по улицата... Бяха отпуснати средства да се направи тротоар откъм дигата - 30 хил. лв. и се направи, какво? Сложи се найлон, след това се сложи камък, един камион и валяк го намачка камъка. В момента камъкът, който е сложен проби найлона, тревата изби и сега нищо от това не остана... Автобусите - тоя, който идва от Арчар само сутрин и вечер... Събота и неделя идват хора от Видин, имат нужда да се приберат в неделя, а нямаме... Отводняването - правиш ремонт, след един месец избива вода... Двора ми е 40 сантиметра по-нисък от пътя, как да направя отводняването... Това е от 8 години... Вие знаете ли, че с лодка трябваше да си минава по дворовете... Засилете контрола на всичко, което се прави... Никакъв контрол няма"

Липсата на хранителен магазин, асфалтирането на улиците и недоволство от работата на кметския наместник, са част от проблемите, който жителите на Цар Симеоново споделиха пред кмета Цветан Ценков. Скоростта на преминаващите превозни средства по главната улица, която е част от републиканската пътна мрежа, както и липсата на тротоари, също е голям проблем.

"Като почнете да ги снимате и да им отчитате скоростта, ще си напълните бюджета в общината... Единственото ни спасение е камера... Проблем е тротоара, защото няма тротоари... Улици нямаме... По една на година поне да се направи... Тук трябва да се направи магазин... Рейсовете... След колко време ще се поставят крушки, където са изгорели... Гробищата - да се намерят хора и да идат да окосят горе... Нямаме кофи за боклук... До кога само пенсионери кметове... От последните 15 години само пенсионери кметове в това село... Миналата година тия гробища бяха перфектни, а сега са джунгла... Минете из улиците, да видите, какви улици имаме."

Целта на срещите е запознаване с проблемите на местното население, за да може да се отделят средства за всяко населено място в община Видин и да разполага със собствен бюджет за благоустрояване, каза Цветан Ценков:

"Аз съм изумен, как години наред, първо, не се отделя сума пари, които естествено, че ще ги плаща община Видин, по Закона за местната власт и местното самоуправление, но тези хора трябва да разполагат със средства, за да могат, най-належащите си комунално битови условия, инфраструктура да бъде пипана. Второ - аз съм изумен, защо, дали кмет, депутат или министър трябва да ходят само по време на избори при хората. На всеки 2-3 месеца ще обикалям селата. Ще направим, за първи път в България, бюджет на всяко населено място, за да могат хората да разполагат със собствени средства."

Всеки четвъртък кметът на Видин Цветан Ценков ще посещава населени места в община Видин, за да приказва с хората за проблемите в населените им места. На импровизираната среща присъства също председателят на Общинския съвет Генади Велков и секретаря на Общината Валери Димитров .

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00