Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тошев: През 2024 година от Видин ще пътуваме по магистрала

Снимка: АПИ

През 2024 година пътят Видин- Ботевград вече ще готов, обяви народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Заедно с председателя на общинската организация на политическата партия във Видин Емилиян Енчев той коментира актуални теми. Тошев, който е и областен координатор на ГЕРБ обяви, че ангажиментите на правителството към региона продължават да се реализират дори в условията на пандемия. Допълни, че процесът на изграждане на пътя е необратим:


"Реално двата участъка, по които се работи са Мездра-Ботевград, който е в напреднала фаза и другият Макреш-Ружинци, който е в началото. Тези процеси са необратими за моя, надявам се и за обща радост на хората, които живеят във видинския регион или го посещават. Средствата са заделени. Те никак не са малко. Само за участъка Макреш- Ружинци- Монтана са около 370 милиона лева."


Изключително бързо са приключили отчуждителните процедури по трасето на магистралата, каза Тошев:


"Общинските кметове дадоха съгласието си, заедно с областния управител и кметовете на населени места. Процедури, за които практиката в България показва, че траят от месец до три месеца, ги проведохме за по-малко от седмица. Цените, определени за имотите, са усреднени. Под 5 %, дори мисля, че по-малко от 5% са съдебните искове."


За три години трябва да е готов целият участък от пътя Видин- Ботевград:


"Надявам се преди зимния сезон да бъде пуснат участъкът Люти дол- Ребърково за нормално движение към София, защото сега всички пътуваме до София и знаем, че през Петрохан и през Ребърково-Ботевград е доста трудно, особено пък сега, когато започнат дъждовете и поледиците. Мисля, че и там ще се спазят сроковете, защото се работи ударно да се отвори участъкът за Ботевград и да могат да преминават тежките превозни средства пък… Аз мисля, че през 2024 година ще имаме действаща магистрала и четирилентов скоростен път до Ботевград, в зависимост от участъците."


В напреднала фаза е строителството на газопоровода "Балкански поток", който преминава и през територията на региона. От общинската администрация във Видин се очаква справка, която доказва необходимостта от газификация на областния център. В нея трябва да са посочени прогнозните количества газ, които ще се консумират, за да може да се направи отклонение към Видин.


"Едно такова отклонение е доста скъпо мероприятие и за да бъде извършено като строителство, като инфраструктура, трябва да бъде доказана необходимост, както и евентуални срокове, когато тази инвестиция ще бъде изплатена. Това е реалният шанс Видин да бъде газифициран. Много е важно това да се случи, защото газта е най-евтиният източник на енергия. След като направим магистралата, не само се надявам, а съм сигурен, че инвеститорите ще започнат да проявяват внимание. Те вече проявяват. Нещата вървят паралелно, дори изпреварващо. Освен път, хората искат и евтина енергия."  


Според Владимир Тошев факторите за развитие на областта са достъпност, туризъм и селско стопанство. Депутатът коментира, че със строителството на пътя достъпността ще е факт, а в региона има археологически обекти и паметници на културата, които да задържат за по-дълго туристите.


"В последна фаза на завършване е тръжната процедура по възстановяването на синагогата, което ще ни даде възможност заедно с крепостта "Баба Вида" и други обекти на територията на областта, да задържаме по-дълго туристите."


В петък във Видин предстои отриването на новата академична година на филиала на Русенския университет в града, напомни Владимир Тошев. Очаква се председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да връчи дипломите на отличниците от първия випуск, завършил в града. 157 ще са само първокурсниците тази година, отбеляза Тошев.


"От изграждането на филиала ние стигнахме много бързо, за 4-5 години, до това имиджът на филиала работи само за себе си и интересът към филиала е огромен."


Владимир Тошев коментира и политическата ситуация в страната и заяви, че твърдо и аргументирано подкрепя позицията на правителството да не подава оставка. Според него от общонационално значение са промените в данъчното и икономическо законодателство, за да може в края на ноември-началото на декември да се приеме бюджетът на страната. Тошев допълни, че само едно редовно правителство би могло да изпълни промените в Изборния кодекс.


Депутатът и областен координатор на ГЕРБ, заедно с председателя на общинската организация на партията във Видин, коментираха състоянието на структурите в региона. 80 души са напуснали партийната организация, като това е станало на два транша, а над 400 са новоприети, каза Тошев:


"Не сме правили специални кампании за приемане на нови членове. Реакцията беше: "Добре, че те си тръгнаха, за да можем ние да дойдем при вас, да работим заедно, защото не искахме да работим под тяхно ръководство."


Над 2 600 са членовете на ГЕРБ в областта, а само във видинската общинска организация те са повече от 1200, каза Тошев.


Клуб на ГЕРБ е учреден в село Гомотарци, обяви  председателят на общинската партийна организация във Видин Емилиян Енчев. Ново ръководство е избрано в село Капитановци.

"Имахме среща в Гомотарци, където учредихме клуб. Имаме около 30 нови членове. Също така  в Капитановци, където нашият секретар на клуб напусна, всъщност това е единственият ръководител на клуб, който ни е напуснал, избрахме ново ръководство. Предстои да направим това и в села, в които нямаме активна политическа дейност. Това показва, че ние работим съвсем активно. Ние в нашите взаимодействия нямаме абсолютно никакви конфликти. Не воюваме с бившите ни съпратийци. Те са взели своето решение. Ние отстояваме своите тези. Мястото ни е в политическа партия ГЕРБ"-каза Енчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16

В "Музикална зона" на 23 май 2024 слушаме романтични мелодии от филми

Наближава лятото и в умовете ни вече започват да се въртят всякакви планове за почивка. Накъде ще пътуваме, с кого ще се срещнем, към коя дестинация ще поемем. В "Музикална зона" ви предлагам своеобразно "междугалактическо пътуване" из филмовата музика на миналото столетие. Слушаме инструментални версии на популярни романтични песни и музикални теми..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

150-годишен юбилей празнува читалището в Ново село

150 години от своето създаване чества Народно читалище "Земеделец 1874" в Ново село. Годишнината ще бъде отбелязана с концерт под наслов "Да пазим миналото, за да има бъдеще". На читалищната сцена ще се изявят местните самодейци и гостуващи състави от Видин и други населени места в областта, обясни секретарят на културната институция Любка Ангелова...

публикувано на 23.05.24 в 08:15