Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира инициативата "За още деца в Северозападна България"

Кабинетът по репродуктивно здраве във Враца празнува първия си рожден ден

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Една година от своето създаване ще отбележи на 23 октомври Кабинетът по репродуктивно здраве във Враца. По този повод фондация "Искам бебе" дава началото на благотворителна инициатива "За още деца в Северозападна България", в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми от региона. Партньори на кампанията са ин витро клиники, които даряват различни пакети с прегледи и изследвания, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова:

"Тук се случиха много интересни предложения от най-добрите клиники в България. Има много процедури, които подаряват въпросните клиники и най-добри лекари. Има един набор от документи, които трябва да бъдат попълнени и изпратени на посочената електронна поща. След 23 октомври, когато всъщност е годишнината на кабинета, ще бъдат изтеглени с жребий. Всеки може да кандидатства за една процедура." 

Един от предоставените пакети включва безплатна ин витро процедура с донорска яйцеклетка. Друга клиника осигурява възможност на 4 двойки да преминат през ин витро процедура. Документите за участие в инициативата и информация за нея са публикувани на сайта на фондация "Искам бебе".

Безплатният кабинет по репродуктивно здраве се помещава в база 2 на Втора градска поликлинка във Враца. За година през него са преминали над 150 пациенти, а две семейства вече се радват на своите бебета. Тази събота, 10 октомври, в кабинета ще приема д-р Николай Ковачев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задържаха двама пияни и един дрогиран водачи на автомобили в Монтана и Лом

Към 16.00 часа вчера в село Златия, община Вълчедръм, полицаите от Лом спрели за проверка лек автомобил. Оказало се, че шофьорът на 54 години от селото е неправоспособен. При тестването с техническо средство уредът отчел 2.27 промила алкохол в издишания от него въздух. Водачът на колата е отказал кръвна проба и е приел показанията. По случая е..

публикувано на 19.05.24 в 13:30

Българо-хърватска съвместна изложба откриват в Монтана

Изложба хърватска и българска графика ще бъде открита в Монтана на 21 май. Творбите са показвани в столицата преди години и сега ще бъде представени и на публиката в Монтана, каза Виолета Апостолова , художник-фотограф и организатор на изложбата. "Тази изложба е вследствие на моето присъствие в Хърватска. Аз бях там и работих с тези хора, двама..

публикувано на 19.05.24 в 13:21
Снимката е илюстративна.

Обработват с хербицид железопътното трасе в община Лом

Обработка с хербицид срещу плевели ще се извърши по железопътната линия на територията на община Лом, съобщават от ДП "Национална компания железопътна инфраструктура".  Наземното третиране е планирано за периода от 21 до 26 май 2024 г. и ще се осъществи при подходящи метеорологични условия. Пръскането ще започва рано сутрин и ще приключва до 10,00..

публикувано на 19.05.24 в 12:51

Стартира Националният литературен конкурс "Яна Язова"

Националният литературен конкурс "Яна Язова" стартира за 18-та поредна година. Организаторите от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом съобщават, че тази година в конкурса могат да се включат автори от 14 до 40 години. До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, е условието..

публикувано на 19.05.24 в 10:18

Над 2000 участници ще се включат в похода "По пътя на Ботевата чета"

Над 2000 участници се чакат да тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година. 76-ото издание на Националния туристически поход от Козлодуй до Околчица тръгва на 27 май от Дунава, за да стигне на 1 юни до българската Голгота.  Организатор на проявата е областната администрация във Враца, като губернаторът Надя Донкинска и заместникът й Николай Николов..

публикувано на 19.05.24 в 09:47

Община Лом удължи срока на социална услуга

Храна и продукти от първа необходимост се доставят на хора с увреждания и самотноживеещи от община Лом, които са в невъзможност за самообслужване, съобщават от местната общинска управа. Социалната услуга е по проект "Грижа в дома в община Лом" и включва също така заплащане на битови сметки, осигуряване на административни, битови и здравни услуги. За..

публикувано на 19.05.24 в 09:36

Млади таланти от Враца с награда в Хърватия

Млади музикални таланти от Враца спечелиха престижна награда от международен конкурс. Клавирното дуо на Моника Георгиева и Мария Филипова завоюваха първа награда в Хърватия.  Фестивалът "Quattromania 2024" се организира от Академия за изкуства и култура в четвъртия по големина град в Хърватия Осиек. Конкурсът е за клавирни дуа и композитори, и се..

публикувано на 19.05.24 в 09:06