Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки съвет в Лом ще работи съвместно с общината

3
Снимка: Радио ВИДИН

 Младежки съвет бе учреден в град Лом. В него участват ученици, които ще обсъждат и предлагат идеи и инициативи за развитие на община Лом.
В новата структура ще участват 24 членове, които ще изберат свой председател с мандат една година. Във всички училища ще бъдат организирани кампании за избор на представители в Младежкия съвет.

Младежкият съвет е дейност за мотивация на младите хора за активно гражданско включване по проекта „Активни младежи – активно общество“. Той се изпълнява от Северозападен институт за младежки политики и фондация „Генерация“.  "Този проект цели младите хора да придобият умения за участие в обществени процеси, както и да повиши самочувствието им и усещането за принадлежност и участие в живота на общността" - каза  Сребрина Ефремова, учредител на фондация "Генерация":

" Голямата цел е местната власт и всички заинтересовани страни в града да чуват гласа на младите. Инициативата е част от по-голяма инициатива от граждански организации ....Обединили сме се около желанието ни да направим популярно гражданското участие......Идеята е новият Младежки парламент да води свой собствен живота, тоест  да стане част от процеса на живота в града със съдействието на общината..."

30 младежи, представители на всички училища в община Лом се включиха в събитието. Според Ванеса Стефанова,  ученичка в училище "Димитър Маринов",  срещата е била полезна за нея:

 " Надявам се да подпомогнем за развитието на нашия град, защото има много потенциал...Бих искала да се създаде Младежки дом  за развиване на талантите на младежите ....като например танци,   имам интерес към това ..."

Община Лом по всякакъв начин ще подкрепя младите хора в града и ще съдейства за техните инициативи - казва Хилда Владимирова, заместник-кмет по образование и социални дейности към община Лом :
"Общината много държи на младите хора, искаме да чуем техния глас и искаме да работим с тях. До сега нямаше никакъв спорт за младите, сега имаме нов стадион, започваме с художествена гимнастика за малките момиченца... Спортната ни зала се ремонтира, ще ги очакваме и там."
 
Предстои младите хора  в град Лом сами да изградят собствена предизборна кампания и да участват в избори за включване в младежкия парламент, чиято цел ще бъде да подпомага работата на общината в областта на младежките дейности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05

В "Музикална зона" на 03 октомври 2024 слушаме Светозар Русинов

Светозар Русинов е български творец – композитор, изпълнител и преподавател. Автор е на музиката на редица български поп песни, изпълнени от големи имена в родната музика. Сред най-известните са "Сребърни ята" и "Яворова пролет" – многократно кавърирани и пренаписвани. Като оркестрант в Биг бенда на БНР създава джаз пиеси за състава. През 90-те..

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Млади актьори попълниха състава на драматичния театър във Видин

Двама млади актьори се присъединиха към състава на драматичния театър във Видин . Калина Савова и Симеон Георгиев са студенти на Калин Сърменов от Театрален колеж „Любен Гройс”. Завършили са през тази година неговия клас по актьорско майсторство.  Първата голяма роля на Калина на театралната сцена е именно във Видин. Ще дебютира в главната..

публикувано на 02.10.24 в 17:45

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо селскостопанските животни, затворени в клетки и отглеждани за храна. Датата, избрана за отбелязване на..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00