Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

проф. Вили Лилков: Всичко в нашия съвременен свят дължим на науката

Във Видин учредиха Регионален съюз на физиците

2
Снимка: Радио Видин


Изявени физици се събраха днес във Видин за учредяването на Регионален съюз на физицитеЗа събитието пристигнаха бившият министър на образованието и дългогодишен ректор на Софийския университет професор Иван Лалов и председателят на Съюза на физиците в България професор Александър Драйшу, ръководител на катедра "Квантова електроника". 

Физик по професия, началникът на РУО Видин Веселка Асенова сподели, че е време да се покаже на младите в региона какво правят физиците:

"В град Видин е време да учредим Съюз на физиците и да покажем на нашите съграждани, какво правим ние и да покажем на бъдещото поколение, че те също могат, и са следващите след нас, които трябва да ни наследят."

От 3-ти до 6-ти юни 2021 г. ще се проведе 49-тата Национална конференция по физика, а домакин на събитието ще е Видин, сподели проф. Вили Лилков, който е член на Управителния съвет на съюза на физиците в България. Това е и поводът да бъде учреден Регионален съюз на физиците:

"Темата ще "Физиката в СТЕМ образованието и инженерните специалности". Очаровани сме от условията, които ни предлага гимназия Симеон Велики. Там ще можем да проведем цялата конференция с отделните панели. Практическата задача, за която сме тук, беше освен да видим базата и да направим първите контакти с хората, които ще ни помагат, и да учредим днес клон на Съюза на физиците."

Местния клон на физиците, както и организирането на 49-тата национална конференция, ще бъдат подкрепени от община Видин, каза кметът Цветан Ценков. 

С учредяването на Регионалния съюз на физиците във Видин пред него се постави една важна задача, каза проф. Вили Лилков, който гостува в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН:

"Да си сътрудничи с организационния комитет на следващата конференция, която ще е много интересна и ще бъде посветена на въпросите на физиката в STEM образованието и в инженерните специалности... Участието в една такава национална конференция дава възможност на много преподаватели да публикуват своите работи, те получават и точки за квалификация при участието си в такива форуми... За науката трябва да се разказва достъпно и на обикновен език и да се разпалва любопитството и въображението на младите хора. Иначе има жажда за един разказ на науката на обикновен език, защото всичко в нашия съвременния свят, дължим на науката... Като учени сме длъжни да отговорим на всички онези псевдонаучни и лъжливи теории, които се разпространяват в съвременния свят. Представете си, в 21 век има хора, които вярват, че Земята е плоска, има хора, които се противопоставят на ваксините, има хора, които вярват, че COVID е световен заговор. Именно тук учените трябва да излязат и да разкажат всичко това на обикновените хора." 

Има ли интерес на младите към физиката и инженерните специалности- чуйте звуковия файл.   


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 19 септември 2024 година

Стартира четвъртото издание на Балонена фиеста -Белоградчик. Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата. От днес всички граждани могат да проверяват дали имената им фигурират в подписка за регистрация на партия или..

публикувано на 19.09.24 в 18:05

Болницата в Мездра е с нов модерен скенер

Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ - Мездра“ ЕООД, се сдоби с нов модерен компютърен томограф (скенер) . Той е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“ , съобщават от местната управа . Скенерът е закупен със..

публикувано на 19.09.24 в 15:58

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за секционните избирателни комисии в община Мездра

Упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 50-ото Народно събрание не постигнаха съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., съобщават от общинската администрация. В консултациите, които бяха водени от..

публикувано на 19.09.24 в 15:49

Водоподаването във Вършец е възстановено

С ден по-рано възстановиха подаването на вода във Вършец . Заради подмяна на главен водопровод вчера без питейна вода бяха половината от жителите на града. Живеещите на 13 улици във Вършец, което е половината от населението, вчера остана без вода. По настояване на кмета на общината Иван Лазаров работниците възстановиха водоподаването..

публикувано на 19.09.24 в 15:06

Над 1800 ще са членовете на секционните комисии във Видинско

Общо 1816 ще бъдат членовете на секционни избирателни комисии в област Видин за изборите на 27 октомври. Комисиите в 11-те общини на областта са общо 234.  Най-много членове и ръководни постове в тях ще има ГЕРБ-СДС - 522-ма членове, от които 234 председатели, заместник-председатели и секретари. Продължаваме промяната-Демократична България ще е с..

публикувано на 19.09.24 в 15:02

Започна Балонена фиеста-Белоградчик 2024

Стартира четвъртото издание на  Балонена фиеста-Белоградчик . Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов , който е един от организаторите на инициативата. "Подготвили сме много богата програма за Балонената фиеста, която извън летенето с балони включва много интересни неща,..

публикувано на 19.09.24 в 14:47

Съветниците във Враца ще обсъдят намаляване на щата на общинско предприятие

Намаляват с 11 щатни бройки хората, заети в Общинското предприятие „Социални дейности“ във Враца . Предложението за това е внесено за одобрение на следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 24 септември. При положително становище от страна на съветниците, предприятието ще остане със 77 щата при досегашните 88. Свиването..

публикувано на 19.09.24 в 12:00