Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Тонина: И добрите, и лошите неща в живота ни имат смисъл

9
Ина Тонина, екскурзовод
Снимка: личен архив
В това издание на "Калейдоскоп" ще погледнем към личността и живота на екскурзовода Ина Тонина, която е обиколила целия свят, но сърцето ѝ остава завинаги в Северозапада. 

Ина Тонина е родена в София на 3 март 1967 година, но като свое родно място определя Чупрене. От Чупрене е нейният баща, а майка ѝ е от Габровница. Детството ѝ е свързано със старата хубава София, спокойна и без много автомобили. А  летата ѝ - с Чупрене и Чупренския Балкан. Тръгва на училище в най-близкото  92-ро училище, сегашната Френска гимназия. Когато е на 10 години семейството ѝ заминава за Либия. В Триполи Ина и брат ѝ  учат като частни ученици.  Там 10-годишната Ина попада в един различен свят, докосва се до друга култура, научава се да гледа през погледа на местните хора, който начин на възприятие остава  водещ в живота ѝ и до днес. 

Причината да заминат за Либия е майка ѝ, която работи като рехабилитатор. Баща ѝ Иван Тонин е известен спортист и треньор по вдигане на тежести. В Либия той става треньор на националния отбор на страната и се радва на голяма почит и уважение. Ина и брат ѝ се връщат в България, за да продължат да учат в българско училище. След 8. клас продължава в Спортното училище "Олимпийски надежди". Тренира  джудо, което се оказва, че най-много се приближава до нейния темперамент.  Продължава висшето си образование в Спортната академия, ВИФ- София. По това време в България навлиза джуджицу. Започва да ходи на курсове по този  спорт. Сама научава италиански, за да може да чете италиански списания за футбол, който е един от любимите ѝ спортове. През 1995 година печели стипендия за специализация в Рим, където заминава да учи за треньор. Успоредно с това  усъвършенства езика и  научава много за историческите, архитектурни паметници на Рим. Всяка свободна минута е сред групите туристи, които разглеждат забележителностите на Рим. През 1998 година започва работа в Рим като екскурзовод, води български групи предимно в Италия. Всеки месец по три пъти е в Италия.  И така до 2006 година. През 2006 година заминава за Испания, където посреща туристически групи. Оказва се, че Испания ѝ приляга повече и тя споделя: "Испания е някак по-близко до нас, аз се чувствам по-добре в Испания. Испания е 17- свята, събрани на едно." Продължава да води група в Централна Америка - в Мексико, Куба, Карибския регион.


Ина Тонина, екскурзоводСпоред Ина професията на екскурзовода не е само забавление, но и  огромна отговорност за това каква информация поднасяш на туристите. Това е причината тя да продължи да учи  специалности, свързани с работата ѝ,  завършва "Културология" и магистратура по история в Софийския университет. Ина знае няколко езика, испански, италиански, португалски, руски и сръбски. Определя се като авантюрист, оптимист, луда глава, много луда и много любопитен човек към всичко, което го заобикаля

ЧУПРЕНЕ
"Човек се ражда някъде, но мястото, където те тегли сърцето, е твоето истинско място. Детството ми премина в центъра на старата, хубава София. В Чупрене минаха най-хубави детски ваканции. Чупрене е винаги едно връщане към истината. Надявам се много хора да разберат за тая красота, в Чупрене."
 
СПОРТЪТ
"Отидох в Спортно  училище "Олимпийски надежди". В този период пробвах няколко вида спорт, минах през какво ли не, но в крайна сметка намерих себе си в джудото. По  една простичка причина - бях много тормозена, защото носех очила... Мен баща ми ме беше научил, че никой не може да ми причинява болка, и че дали ще ме е ударил, трябва да си го отнесе. И аз просто се научих да се бия и го правех брутално... Аз просто намерих себе си в спорта и следващите ми години бяха белязани само и отличително със спорт. Бях в "Левски Спартак."

ИТАЛИЯ
"Докато учех, аз всеки ден ходех и гледах Рим, ама го гледах в детайли, разхождах се, гледах някакъв екскурзовод и хуквах след него да слушам. Рим го познавах като двете си ръце. В Рим живееш в безвремие, няма сграда, която да не те впечатли. Вървиш и виждаш разкопки, на другия  ъгъл виждаш разкошна сграда от 14 век, на третия ъгъл - модерна сграда. На всяка крачка се развяваш във времето и пространството... В София попаднах на една обява, в която търсят човек, който знае италиански и познава Рим. И така се започна, беше 1998 година, един пълен автобус с ученици заведох в Рим... Това силно искане да се върна в Рим се случи така, че всеки месец пътувах по 3 пъти в месеца до Рим. Италия за мен си беше голямата любов."


Ина Тонина, екскурзоводИСПАНИЯ
"Изпратиха ме в Испания да посрещам български туристи. Ако ме попитате къде ми харесва повече в Италия или Испания, ще отговаря, че аз се чувствам по-добре в Испания, просто се слях... В Испания начинът на възприемане на света е по-близък до нашия... но и там е много различно."

ГВАТЕМАЛА

"Там всичко е впечатляващо, там е различен свят, от нашето възприятие за света... На мен най-много ми харесва Гватемала. Страшно запазена е природата... Но те унищожават цели плантации с кафе, за да засаждат маслодайна палма, която се търси... В Гватемала няма лов, забранен е , защото всичко е Национален парк.  Бях впечатлена, минаваш през селища, в които нямат прозорци...пристигнахме в хотела и още 20 минути  пътувахме, защото се намира в  в Националния парк  и се оказа че живеят всякакви диви животни на тази територия... Разбираш че наоколо всичко гъмжи от живот - ара-папагали са навсякъде, пълзят едни такива като игуани, в езерото до нас видях, че има крокодил. Това впечатлява - това  кротичко съжителство с дивата природа и това е най-красивото. "

Професия Екскурзовод 
"То е много натоварващо, отговорността е огромна. Първо това - каква информация ще дадеш. И съм се научила, и го казвам на млади колеги - когато кажеш нещо, ти трябва да застанеш твърдо зад това нещо. Това е най-малкото. Тези хора ти се доверяват и ти трябва да взимаш решения за тях. Всичко зависи от твоето решение в момента. Изкарвала съм 6 месеца без почивен ден. Има и хубави моменти. Това ми се превърна в съдба. Срещаш се с много хора, които са позитивни. Вече работя с много колеги и предпочитам дългосрочни ангажименти. Сега вече се ориентирам към по-малки групи, туризмът отива в тази посока, малки групи с общи интереси, нещата опират до това какво искам, а не какво се предлага. Този масов туризъм вече няма да съществува."

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00