Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доказан факт е, че децата, завършващи професионално образование много по-бързо се реализират на пазара на труда

ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се включва в Европейската седмица на професионалните умения

Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин ще участва в  Европейската седмица на професионалните умения с редица събития. Поради извънредните мерки за COVID-19 всичко ще се провежда онлайн, каза директорът Мариета Георгиева:

"Сега сме в режим на обучение в електронна среда. Планирали сме да го излъчваме директно в нашата фейсбук страница. ...В програмата са включени  пробни стажувания на осмокласници и деветокласници. Предвидили сме съвместен час на нашите дванайсетокласници  и Икономическата гимназия в Перник, които да споделят какво са научили за бъдещата си реализация. Учениците, които са на практика в момента, в Дания, ще споделят свои знания, ще излъчваме директно от Дания. В четвъртък, денят ще посветим на видеоматериали..."




Доказан факт е, че децата, завършващи професионално образование много по-бързо се реализират на пазара на труда, независимо от това дали ще продължат образованието си или директно ще започнат работа, допълва Георгиева: 

"Преобладаващата част от учениците продължават в същата сфера, в която са придобили професионалната си квалификация в училище и това  е изключително полезно... Дори да преминат към друг сектор, това води до това, че те са разбрали своето място, намерили са своето решение  и това е един плюс в бъдещето развитие на човек.  Изобщо да можеш е изключително полезно, да имаш реални практически умения за живия живот."


В седмицата на професионалните умения учениците от 10 А клас ще направят комбиниран урок по икономика и счетоводство на тема "Предприятия", урокът ще бъде онлайн и ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на училището, каза Радка Ванчева, преподавател по счетоводство: 

"Децата ще разиграят един кахут, това е онлайн игра, в която ще има въпроси, свързани със счетоводството. Другите въпроси ще бъдат свързани с икономиката... Учениците ще бъдат разделени на три екипа и всеки екип ще трябва да изготви баланса на предприятието."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00