Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Международна организация издирва традиционните храни и напитки на Северозапада

Снимка: Людмила Савова


Издирване на традиционни местни храни, вина и други напитки предприе в Северозапада координаторът на международното движение Slow Food за България доц. Десислава Димитрова. Крайната цел е създаването на документален филм, който да представи Северозапада като интересно място с неразкрити възможности.

Десислава Димитрова е родом от Видин и изследването й е поводът да се завърне в родния край:

"В момента се завръщам във Видин, защото дълги години животът ме заведе на други места в България и сега имам възможността да преоткрия мястото, в което съм израсла... Пътувайки към Видин, минахме през региона на Враца и региона на Монтана и виждам, че има много хора, които вярват, че могат да успеят, и всъщност това е отговорът на въпроса как се случва, дори и в Северозапада."

От детството си в Северозапада доц. Десислава Димитрова е съхранила вкуса на ястията на своите баби. 

"Имам късмет аз съм отгледана от две баби, за които храната беше преди всичко емоция. Едната ми баба е от Монтана, тя пееше, докато готвеше. От нея си спомням баниците с печени кори и невероятния вкус на препечената долна коричка на тиквеник, сиропиран след това. Другата ми баба е от Златия, Ломско. От нея ми остана връзката със земята и емоцията от това, и най-съкровеният спомен от този период е нежността на затоплените на слънцето домати през лятото."

Десислава Димитрова

Храната е голям издайник, смята координаторът на Slow Food за България:

"От нея не можеш да скриеш нищо - нито какъв човек си, нито как се отнасяш към хората, нито за какво мечтаеш. Също така храната  е споделяне. Храната, приготвена с горчивина, не е вкусна."

По професия доц. Десислава Димитрова е ботаник в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, където развива направление, свързано с хранителните растения: 

"Благодарение на моята работа в Slow Food развиваме през последните десетина години едно направление, което се нарича "Етноботаника", тоест как растенията се използват в бита на хората. Ние сме се съсредоточили върху хранителните растения, не само защото има връзка със Slow Food, но и защото в научната и изследователската литература има малко информация в тази посока."

Хората щедро разкриват своите кулинарни тайни, което е едно сърдечно "добре дошла" обратно в родния край, каза още доц. Димитрова. Тя покани всеки, който желае да сподели своята специфична рецепта, да го направи във фейсбук страницата на Slow Food. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Актуализират Наредбата за престой и паркиране във Видин

До края на тази седмица на сайта на Община Видин трябва да бъде качен Проект на нова Наредба за престой и паркиране.  Гражданите могат да вземат отношение с предложения и мнения по новия документ. Какви промени се предвиждат, обясни директорът на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин Петър Петров : "Новостта, която ще..

публикувано на 03.09.25 в 16:01
Драматично-куклен театър - Враца

Врачанският театър подготвя шест премиери

Шест нови спектакъла ще имат своите премиери на врачанска сцена до края на годината. Две от тях - комедиите "Голям мръсник" от Пиер Шано и класиката "Вишнева градина" от Чехов, публиката ще може да види още през октомври. Две заглавия за деца също ще бъдат представени през новия творчески сезон, обясни директорът Владлен Александров ...

публикувано на 03.09.25 в 16:00

Видин - градът на трите крепости, вече и с четвърта?

Останките на неизвестно досега укрепление от ранновизантийския период откриха археолози при проучвания в рова на крепостта "Баба Вида" във Видин. Работната хипотеза е, че става дума за част от стена на кула от 6 век. Работата в този участък ще донесе ново познание за историческото минало на Видин, смята научният ръководител на проучването д-р Ваня..

публикувано на 03.09.25 в 15:08

"Вълшебната флейта“ ще звучи сред Белоградчишките скали

"Вълшебната флейта" от Моцарт ще огласи едно от вълшебните места на Северозапада - Белоградчишките скали. В случването на оперното вълшебство участват Симфониета Видин, солисти на Варненската опера и възпитаници на проф. Иванка Нинова от Националната музикална академия. Диригент е Симон Павлов, режисьор - Снежина Аврамова. След Видин, Лом и..

публикувано на 03.09.25 в 15:00

Септември- сух и топъл

Между 17 и 20 градуса ще бъдат средните месечни температури през септември. Най-високите температури ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските- между 5 и 10 градуса. И в първия есенен месец слънцето ще продължава да ни радва.  Агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и валежи около и под нормата за..

публикувано на 02.09.25 в 16:58
Кирил Николов-Дизела

Кирил Николов преодоля трасето Връшка чука – Ком

Кирил Николов - Дизела пробяга планинския маршрут от връх Връшка чука до връх Ком за по-малко от 24 часа - 23 часа и 30 минути. Трасето е около 130 километра. Теренът е тежък и досега никой не го е бягал. Кирил Николов казва, че най-голямо предизвикателство за него е било да навигира по този маршрут, както и бягането през нощта.  "Мина..

публикувано на 02.09.25 в 16:28

Видински младежи започнаха учебна практика

Ученици в дуална форма на обучение, специалност "Организация на хотелиерството", от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започнаха своето практическо обучение в реална работна среда. Практиката им  ще продължи 3 месеца.  Борислава Бориславова  и Теодора Георгиева  ще бъдат 11. клас. Започват работа във видински хотел. Ще учат поетапно..

публикувано на 02.09.25 в 15:10