Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Международна организация издирва традиционните храни и напитки на Северозапада

Снимка: Людмила Савова


Издирване на традиционни местни храни, вина и други напитки предприе в Северозапада координаторът на международното движение Slow Food за България доц. Десислава Димитрова. Крайната цел е създаването на документален филм, който да представи Северозапада като интересно място с неразкрити възможности.

Десислава Димитрова е родом от Видин и изследването й е поводът да се завърне в родния край:

"В момента се завръщам във Видин, защото дълги години животът ме заведе на други места в България и сега имам възможността да преоткрия мястото, в което съм израсла... Пътувайки към Видин, минахме през региона на Враца и региона на Монтана и виждам, че има много хора, които вярват, че могат да успеят, и всъщност това е отговорът на въпроса как се случва, дори и в Северозапада."

От детството си в Северозапада доц. Десислава Димитрова е съхранила вкуса на ястията на своите баби. 

"Имам късмет аз съм отгледана от две баби, за които храната беше преди всичко емоция. Едната ми баба е от Монтана, тя пееше, докато готвеше. От нея си спомням баниците с печени кори и невероятния вкус на препечената долна коричка на тиквеник, сиропиран след това. Другата ми баба е от Златия, Ломско. От нея ми остана връзката със земята и емоцията от това, и най-съкровеният спомен от този период е нежността на затоплените на слънцето домати през лятото."

Десислава Димитрова

Храната е голям издайник, смята координаторът на Slow Food за България:

"От нея не можеш да скриеш нищо - нито какъв човек си, нито как се отнасяш към хората, нито за какво мечтаеш. Също така храната  е споделяне. Храната, приготвена с горчивина, не е вкусна."

По професия доц. Десислава Димитрова е ботаник в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, където развива направление, свързано с хранителните растения: 

"Благодарение на моята работа в Slow Food развиваме през последните десетина години едно направление, което се нарича "Етноботаника", тоест как растенията се използват в бита на хората. Ние сме се съсредоточили върху хранителните растения, не само защото има връзка със Slow Food, но и защото в научната и изследователската литература има малко информация в тази посока."

Хората щедро разкриват своите кулинарни тайни, което е едно сърдечно "добре дошла" обратно в родния край, каза още доц. Димитрова. Тя покани всеки, който желае да сподели своята специфична рецепта, да го направи във фейсбук страницата на Slow Food. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчани отчитат поскъпване на мартениците

В навечерието на първия пролетен месец, на фокус са така обичаните от всички мартенички. Баба Марта е персонаж в българския фолклор. В народните вярвания името ѝ е свързано с името на месец март. И ако нейните братя - Голям Сечко /януари/ и Малък Сечко /февруари/ са представяни с лют характер, то Баба Марта е  ту усмихната и добронамерена,..

публикувано на 28.02.25 в 17:10

Да надникнем "Зад завесата на прехода"

В България – то е ясно – ако не от друго, всеки разбира от футбол, медицина и политика. И почти всеки разбира повече от всички други. Когото и да питате, без значение на кое стъпало в социалната стълбица се намира, има готова подробна концепция за справяне с всички наболели проблеми в държавата – демографията, социалните услуги, ситуацията с..

публикувано на 28.02.25 в 17:05
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Радио ВИДИН запазва нивото си и върви нагоре

Утре, 1 март, Радио ВИДИН празнува 16 години не само като радио, а и като неотменна част от ежедневието на хората в Северозападна България. Слоганът му „Близо до хората“ не е просто израз - той е обещание, което медията изпълнява всеки ден.  През тези 16 години Радио Видин е успяло да се утвърди като важен мост между хората и новините, културата..

публикувано на 28.02.25 в 16:52

"Едно" на 28 февруари 2025 година

В "Eдно" представяме събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през месец февруари.  На 14 февруари, когото празнуваме Трифон Зарезан по стар стил, от Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни лица посетиха винарска изба в Ново село. Преди това присъстваха на ритуала по зарязване на лозята, разказа Юлита Петрова,..

публикувано на 28.02.25 в 15:16

Белоградчик се появява на европейската туристическа карта

Община Белоградчик участва в две европейски туристически изложения - в Будапеща, Унгария и в Букурещ, Румъния. Общината показа всичко, което може да предложи като изживявания, активности, туристически обекти. За първи път Белоградчик се появява на европейската туристическа карта, каза кметът Боян Минков. "Имаше интерес като цяло към..

публикувано на 27.02.25 в 14:51

Археологическото наследство- акцент в културния туризъм на Видин

Община Видин представи годишната програма за развитието на туризма . Една от основните цели на общинската администрация е да превърне Видин в привлекателна туристическа дестинация. Програмата е едногодишна и включва конкретни действия, които следва да се реализират. Заложените нови моменти в програмата представи Цецка Цокова- главен експерт..

публикувано на 27.02.25 в 14:46

10 души покориха връх Миджур

Общо 15 човека се включиха тази година в зимното изкачване на връх Миджур, като 10 от тях стигат до върха. Проявата е традиционна за туристическо дружество "Бонония"- Видин и се организира последната събота на февруари. Миджур е най-високият връх в Западна Стара планина със своите 2 168 м. Групата тръгва от хижа "Миджур".  "Забавихме се..

публикувано на 27.02.25 в 14:42