Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечението при COVID-19- последователни стъпки и права на пациентите

Какво точно да правим, ако се почувстваме зле в ситуация на пандемия от COVID-19? Кои са последователните стъпки в лечението ни и какви са правата ни като пациенти? Неглижирано ли е лечението на хронично болните във време, когато се говори само за коронавирус?

Отговор на тези и други въпроси търсим от председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин- д-р Емил Мушанов, председателя на Националната пациентска организация- д-р Станимир Хасърджиев, адвокат Пламен Стефанов от Видин и кметът на село Зверино, Стоян Петров.

Коронавирусът не се различава много по симптоматика от настинка или грип, но оплакванията се появяват в определена последователност, показват резултати от изследване. Ето защо много хора се питат как да различат двете заболявания и дали кашлицата им е просто кашлица или нещо по-сериозно. Каква е разликата между тях?

Ново проучване, проведено от Южнокалифорнийския университет установи, че симптомите на COVID-19 най-често започват в определен ред. Това откритие може да помогне на хората да различат настинка или грип от коронавирусна инфекция и да вземат мерки за самоизолация и лечение още при първи съмнения за болестта.

Симптомите на коронавирус най-често се появяват в следния ред:

1.   Температура
2.   Кашлица и мускулни болки
3.   Гадене и повръщане
4.   Диария

Изследването стига до извода, че при пациентите със сезонен грип първо се появява кашлица, а след това вдигат температура, докато при коронавирус е обратното. При грип симптомите започват рязко и по няколко наведнъж, а при коронавирус те се появяват постепенно. Резултатите на проучването подкрепят идеята, че треската трябва да се използва за скрининг и преценка за приемане в болнични отделения. Също така от честите симптоми на коронавирусната инфекция са загубата на вкус и мирис. Специалистите препоръчват хората да обърнат внимание точно за появата на тези оплаквания.


"В тази пандемия от коронавирус и във всяка друга ситуация, винаги съм апелирал за едно нещо- когато човек почувства някакво неразположение, което го притеснява, първото нещо, което трябва да направи е да се свърже със своя личен лекар", категоричен е председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин, д-р Емил Мушанов:


"Лекарят ще прецени дали пациентът трябва да бъде насочен към лечебно заведение, където може да бъде направен PSR тест, или ще го приеме в кабинета си за преглед. Това е първото и основно нещо- контакт в порядъка на неотложност с личния лекар при всяко неразположение, особено в тази ситуация на COVID-19. Симптомите са най-разнообразни и при различните хора се проявяват по различен начин. Така че, контакт с личния лекар по телефона и при възможност преглед, но това се прави строго по преценка на лекуващия лекар.

Д-р Мушанов не подкрепя тезата за петте симптома като повод за назначаване на PSR тест:


"Смятам, че решението за петте симптома, които трябва да позволят назначаването на PSR тест, е пълно безумие. Не мога да приема такова нещо в никакъв случай. Какво значи пет симптома? Някои хора имат висока температура и кашлица, което са два симптома и са PSR положителни. Означава ли, че ако човек има два симптома, не е с коронавирус?" 

По думите на медика най-честите симптоми, които предполагат заразяване с COVID-19 са: висока температура- около 38 градуса, която не е постоянна- в даден момент от денонощието тя е висока, в друг момент се понижава и дори е нормална; кашлицата- суха, продължителна и мъчителна; може да се появят и болки в мускулите и ставите; може да има гадене и повръщане; разстройство. В по-тежките случаи се появява задух и недостиг на въздух, а много характерен симптом е липсата на обоняние и вкус.


"Наблюденията ми в днешната ситуация са, че ако някой има висока температура, най-често това е сигнал за коронавирус. Когато човек не се чувства добре и е с температура и кашлица, вероятността да е заразен с COVID-19, е изключително висока. При мен такива пациенти вече идват ежедневно. Много повече са, отколкото в началото на пандемията през пролетта..."


Какви са правата ни при пандемия от коронавирус, какво се случва с хронично болните, които се нуждаят от постоянни грижи, как се справят в малките населени места, където често няма медицински пункт и лекар и какви са съветите на адвоката при съмнение за нарушени права на  пациент- чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15