Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бактерицидни лампи осигуряват безопасна среда в залата на Симфониета Враца

| обновено на 19.11.20 в 11:05
Снимка: Симфониета Враца

Бактерицидни лампи, които унищожават вируси, бактерии и микроорганизми, осигуряват безопасна среда на музикантите от Симфониета Враца. Осигурен е и комфортът на публиката, която ще се наслади на концерта им в четвъртък. Освен тази нова мярка, местата ще бъдат ограничени съгласно противоепидемичните правила, обясни директорът на културната институция Христо Павлов:

"Всички зали и открити пространства, на които сме свирили от края на юни насам, се дезинфекцират доста сериозно. Спазват се също всички наредени отстояния или запълване на зала, които трябва да бъдат 30%. Няма какво много повече да направим, с изключение на това, че успяхме да се сдобием с уреди, които да ни помагат по време на репетиция да пречистват въздуха. Въздухът минава през ултравиолетови лампи, които са скрити, за да не се опасни за хората. Всъщност това ни позволява да поддържаме и в репетиционната си зала малко по-сигурна среда... Но от друга страна концертните зали са едно от най-сигурните места в целия свят, тъй като хората, които ходят на концерти, са твърде дисциплинирани. Второ, седят на достатъчно голямо разстояние, гледат в една посока, разделени са потоците и на влизане, и на излизане, няма на практика сериозен допир на хора на близко разстояние в никакъв момент..."

Георгиос Филаделфевс. Снимка: Симфониета Враца

Оркестърът подновява своите срещи с публиката с концерт от цикъла "VIVA BEETHOVEN", посветен на 250 години от рождението на гениалния немски композитор. В програмата са включени емблематични негови произведения:

"В програмата са Трети и Четвърти концерт за пиано, защото измежду произведенията на Бетовен гледахме да подберем в течение на годината, не, че обикновено не свирим Бетовен, но автор от този ранг и с такова влияние върху последващите векове музика си струва да бъде почетени повече от обичайното. Бяхме планували повече събития през годината, но бяхме принудени почти всички да бъдат така програмирани, че да съдържат произведения, подходящи за нашия оркестър...И всъщност инструменталните му концерти определено са много подходящи и около 2/3 от симфониите му."

Виктория Петкова, пиано. Снимка: Симфониета Враца

Двама ще са солистите на концерта - Георгиос Филаделфевс и Виктория Петкова:

"Георгиос Филаделфевс е много познат като певец, но всъщност той е концертриращ пианист, от много високо качество. Искаме да го представим във Враца за първи път и в тази светлина. А пък другият солист ще бъде дебютант с оркестър, казва се Виктория Петкова и е част от политиката ни да даваме шанс на младите изпълнители да намерят своята публика, своята сцена."

Концертът с музиката на Лудвиг ван Бетовен ще се състои на 19 ноември, от 19:00 часа, в залата в народно читалище "Развитие" Враца. Диригент е Христо Павлов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00