Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на инфраструктуратае основен приоритет на кметицата

Село Стубел, в което младите се връщат

3
Снимка: радио Видин



В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца.

Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от селото и това дава възможност хората да живеят в Стубел и да работят в Монтана, а децата им да учат в града.

Местните хора разказват, че тук е имало селище от 7 век, а името Стубел е произлязло от дървото стубла, от което извира вода. 

Днес в селото живеят 550 души. По-голяма част от тях са възрастни хора. Селото има голяма вътрешна улична мрежа, почти 34 км улици. Основната задача, която си поставя кметът, е да започне асфалтиране на част от тях.


Кмет на село Стубел е Емилия Йорданова, която вече четвърти мандат е на този пост. През тези години са направени важни неща за село Стубел, свързани най-вече с ремонти и подобряване на жилищната  среда  - казва Емилия Йорданова:


кметицата Емилия Йорданова с награди от фолклорен фестивал 2019"Първото нещо, което направих, бе да вкарам вода в гробищния парк... Обнових центъра на селото, направихме плочки, детска площадка... Сменихме покривите на читалището, на съблекалнята на стадиона, реновира се пътят, който минава през селото и сменихме водопровода... Направихме оградата на църковния двор... Беседка и тенис маси, както и три шах маси... Тази година реновирахме улица "Пета", в кметството направихме лек ремонт, рампа за инвалиди..".
 
Всяка година се прави по нещо, за да изглежда село Стубел приветливо и красиво и за местните хора, и за гостите.


Работи се по социални програми, 4 души с увреждания  имат лични асистенти. Работи се и по програмата "Грижа в дома".

Към селото проявяват интерес млади семейства, които се връщат да живеят в него или пък купуват къщи.


"В момента има млади хора, които се занимават с бизнес - едно младо семейство Милена и Александър отглеждат зеленчуци, разсади... Имаме други млади семейства, които отглеждат животни и правят вкусно сирене, това са Соня и Мирослав Младенови, Светла и Петър Зарчеви... Имаме друг млад човек, който отглежда лозя... Стубел не запада, а имаме напредък в това, че млади хора се заселват и живеят на село."


Хората в селото са вярващи християни, почитат празниците си и правят курбан за здраве, надяват се пандемията да ги подмине. Спортът в село Стубел е сред приоритетите. От 80 години има футболен отбор за мъже ФК "Селяк Стубел":


"Имаме развит спорт, Петко Петков е президент на нашия клуб...Помощник му е Трайко Благоев, имаме възрастен домакин Методи Лалов, който ни помага и отборът ни дели 5-то  и 6-то място с Бойчиновци .... От 12 отбора, без много спонсори, е трудно... Опитваме се да ги поддържаме, по-голяма част от футболистите са софиянци... Освен това имаме едно момче- състезателята Недялко Рангелов- Дени, той се е запалил по рали кросовете ... В последното рали във Видин е на 4-то място, а в годишното класиране заема 5-то място от 16 състезатели"- с гордост казва Емилия Йорданова. 


Селото притежава плодородна земя- обработваемите площи са 16 000  декара. Обработва се от няколко арендатори. Само 30 % от жителите са продали земята си, останалите получават рента за отдадената под наем земя. 


Здравеопазването в селото се поддържа от личен лекар, който идва всеки ден. В момента личният лекар е болен, затова кметицата Емилия Йорданова купува лекарствата на своите съселяни от Монтана. Опитва се да направи така, че възрастните хора да не пътуват в обществен транспорт и да бъдат запазени от коронавируса. Иначе в селото няма заразени с COVID.

За бъдещите  цели, Емилия Йорданова споделя

село Стубел"В селата има толкова много неща, които биха могли да се свършат. Най-вече улиците, инфраструктурата, това във всички села е проблем. Стубел е много голямо село, само две улици са асфалтирани, те са главни артерии. Хубаво е и другите улици да се ремонтират.  Покривът на кметството е в безобразно състояние, но покривът е много голям и е невъзможно наведнъж да го сменим, надявам се да направим ремонт пролетта. Ще продължавам с улиците, това най-много ме тревожи."
 





За съхраняване на местните фолклорни традициив в село Стубел активно работи читалището, което има много певчески и танцови групи и се включва във всички фолклорни празници в региона и в страната - казва Емилия Йорданова, която е и председател на читалището. 

 певческата група към читалището в село Стубел


Иванка Шишкова е на 72 години, родом от Стубел, включва се в певческата група към читалището. В селото я знаят като  най-добрата готвачка и тя отговаря и за супата, която се приготвя, когато се дава курбан. В Стубел се правят два курбана - на 1 юни и на 1 ноември:


"Предишният ден колим яренцето, останалите продукти ги донасяме ние....На другия ден сутринта рано приготвяме супата, тя е много хубава, попът я прекажда ...Пея много отдавна в този състав, от 18 години ...Моята любима песен е "Василке, млада невесто"....Лошо е, че много кал има по нашите улици, иначе ние си правим да ни е хубаво селото.".


Виолета Тодорова е на 74 години. Тя не е от селото, но отдавна живее тук и то се е превърнало в нейно родно село. Тя също участва в самодейния певчески състав към читалището и се радва на сплотеността на самодейците:

" Аз съм нещо като летописец на групата, записвам къде ходим, какви песни пеем, за да не се повтарят....Харесва ми, че в селото има живот...."
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20