Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Снимка: БГНЕС

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца. Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че от утре търговските комплекси затварят. 
Анкета в търговския център на Видин показа, че хората са раздвоени- както за инициативата "Черен петък", така и за новите мерки, които влизат в сила от тази нощ:

"Това за мен е измама. Така е в чужбина, така е и тук, така че след два месеца, цените са си същите, според мен... Това с мерките е пресилено, така или иначе по Коледа, като се пуснат по магазините всичките, ефекта е никакъв... Сега чувам, че е "Черен петък", предполагам, че не е черно качеството... Аз вече съм се възползвала, купихме си един климатик... Аз още миналата седмица се възползвах, имаше доста неща, но сега пак оглеждам честно казано."

Терминът "Черен петък" за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 60-те години на миналия век. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността заради големите задръствания по пътищата. "Черен петък" в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар. На този ден обикновено се предлага намаление на цените на стоките и чувствителните към изгодата американци започват лудо пазаруване. Много работодатели отчитат интереса на своите подчинени и дават свободен ден на служителите във фирмата. На този ден магазините отварят много рано - около 5 сутринта, а някои от най-големите търговски вериги - даже в полунощ. 
Интересът на потребителите към "Черен петък" е придобил популярност по-целия свят,  включително и в България.


Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58