Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледата онлайн- възможна ли е?

Снимка: Ани Петрова


По време на пандемия интернет пространството става във все по-актуално място за всички нас. Учим, работим, получаваме информация, а скоро май и Коледата ни ще е онлайн - така препоръчват от Световната здравна организация. 

Идеята е по време на предстоящите празници да бъдем в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, като по този начин предпазим нас и околните от заразяване с COVID-19. Според СЗО контактът с наши близки и роднини, които не са около нас по време на празника, може да става чрез видеоконферентна връзка. Повечето видинчани не приемат добре тази препоръка, все пак някои са съгласни, че по този начин ще помогнат за пречупване на високата крива на заразата:

"Не е лошо да се освободи малко за празниците, да се направи нормално, за да се веселят хората. Друго е да се видим така в очите, друго е по техниката. Синът ми е в Чехия и за Нова година искаше да си дойде, но по всяка вероятност няма. Ще празнуваме онлайн... Бих казал, че не е толкова лошо, все пак асоциират хората. Заради коронавируса не може да се събираме. Може би моите родители ще пътуват да са при мен. Реално пак ще сме заедно... Не е приятно, това си е празник с близки. А колко хубаво беше по заведенията. Моите близки няма да идват за празниците... СЗО, не знам какво да кажа за тях. Всеки ще се събере вкъщи с деца и роднини. Не бих послушала съвета, работя в Ковид отделение, да не коментирам...  Изобщо не виждам как онлайн ще празнуваме. Ако трябва, няма да празнуваме... Не съм съгласна, губи се традицията. Вижда ми се нереално, оставаш си сам. Аз ще съм на работа в болницата и ще си купонясвам с пациентите."


Живеем в трудни времена, свързани с пандемията от COVID-19, затова нека бъдем отговорни. Въпреки, че Коледа е може би най-веселият празник, ако това е цената да излезем живи и здрави от ситуацията, нека я платим. Нека празнуваме в тесен семеен кръг, а останалите, които не са около нас, винаги можем да ги прибавим с един видеоразговор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00