Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво не знаем за чая

Снимка: Колаж на Радио Видин

Днес е Международния ден на чая. Отбелязва се от 2005 г. с решение на петия Световен социален форум в Порту Алегри, Бразилия (26-31 януари 2005). Годишнина от приемането на "Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия" (15 декември 1773). 

Чаят е безалкохолна напитка, получена чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст (Camellia sinensis). След водата чаят е най-консумираната напитка в света и има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус
Съществуват 6 основни разновидности на чая - бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението. Чай се нарича също отварата, приготвена от различни части на други растения - цветове, листа, плодове. Напитката се нарича билков чай, когато растението има лечебни свойства. 

На теория приготвянето на чай е много лесно. Необходими са ви само гореща вода, чай и чаша. Изпиването на перфектната чаша чай изисква внимателна и целенасочена подготовка. За направата на различните видове чай се изисква определено количество, време на попарване и температура на водата, обясни Красимир Рангелов, представител за България на "Julius Meinl"- един от първите производители на кафе и вносители на чай в Европа: 

"Ние, като първата кафе компания в Европа от 1862 г., семейна компания пето поколение, разработваме рецепти за чай доста активно, като сме един от първите вносители на чай в Европа. От 1894 г. датира първия внос в нашата компания за чай. Приготвянето на чай изглежда твърде лесно, но има конкретни специфики. Винаги използваме прясна вода. Другото е да спазим времето на запарване. За различните видове чай има различно време на запарване и температура, която се препоръчва. Другото, което е важно, когато консумираме напитката, да не правим по възможност нищо, за да можем максимално да се насладим на вкусовите и ароматни качества. Това, което е хубаво да се знае е, че при по-кратко запарване цветът на напитката става по светъл и вкусът на самият чай става по-лек. Ако по-дълго време запарваме напитката, цветът става по-тъмен и нюансите и вкусовете на напитката стават по-плътни."
чаена церемония, китайска му работа
Основните видове чай са 4 - черен, зелен, плодов и билков. Всеки от тях има специфика на приготвянето, поясни Красимир Рангелов:

"По отношение на черния чай- 1 грам се използва за 100 милилитра вода. Времето на запарване е хубаво да бъде между 3 и 5 минути. Температурата на запарване е хубаво да бъде близка до тази на кипене- между 95 и 100 градуса. За зеления чай отново 1 грам е дозата, която е характерна за 100 милилитра вода, но тук времето на запарване е по- малко - 2-3 минути. Температурата е чувствително по- ниска- от 75 до 85 градуса. По отношение на плодовия чай е хубаво да се сложи малко по- голямо количество - между 1 и 2 грама за 100 милилитра вода. Времето за запарване е от 5 до 10 минути и температурата е препоръчителна да е 100 градуса, за да може да се извлекат максимално вкусовите качества. При билковия чай начина на приготвяне е сходен като плодовия. Отново 1-2 грама чай за 100 милилитра вода, между 5 и 10 минути, при 100 градуса. Ако чаят е приготвен днес, не е хубаво да го консумираме на другия ден."

Чаят има тонизиращо действие и традиционно се приема, че той има здравословно влияние. Физиологичният ефект на чая се свързва с изобилието и разнообразието на съдържащите се в него активни вещества. И докато ролята им в биохимическите процеси на организма е относително добре изучена и благоприятното въздействие на някои от тях е установено, ефективността на чая като лечебна напитка продължава да е обект на научни изследвания. Пият ли чай видинчани, какъв вид предпочитат и колко често? 
 
"Обичам плодов чай сутрин след ставане за закуска... Напоследък си правя черен чай с бадемово мляко, силен е, затова го пия сутрин и на обяд... Рядко пия вечер, билков от лайка... Черен и зелен не обичам, вкуса не ми допада толкова... Чай пия всякакъв, поне 4-5 чаши на ден... По принцип пия кафе, чай много рядко... Пия мурсалски, на няколко дни веднъж сутрин..."

Чаеното растение произхожда от областите в Източна и Южна Азия и се предполага, че родината му са териториите в северната част на Бирма и китайските провинциите Юнан и Съчуан. Пиенето на чай в Китай вероятно започва по време на династията Шан (1600 - 1046 пр.н.е.), първоначално за лечебни цели. По-късно, при управлението на династията Цин (221 - 206 пр.н.е.), чаят придобива по-широко разпространение, но популярност като тонизираща напитка придобива по време на династията Тан (618 - 907 г.). През този период чаят става известен и в съседните страни - Корея, Япония, Монголия и Виетнам. Чаят е напитка консумирана и в двора на Чингис хан, а след смъртта му и приемането на будизма в Монголия е въведен като свещена напитка от Хубилай хан. 

В много страни чаената напитка е елемент от местната култура. Традициите са свързани с начина на сервирането на напитката, вида на предпочитания чай, преобладаващия начин на неговото приготвяне и със своеобразието на използваните съдове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40