Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 деца от Видин учат дистанционно благодарение на кампанията "Дари устройство"

4
Снимка: Радио Видин

Кампанията "Дари устройство" помага на повече от 300 деца в област Видин да се справят с ученето в електронна среда. Инициативата е на Видински фонд "Читалища" и организация "Фабрика за идеи". За учениците са осигурени настолни компютри и лаптопи.


Кампанията започва през пролетта, когато пристигат първите сто електронни устройства- компютри, таблети и телефони, каза Славена Петрова, председател на Видински фонд "Читалища".


"Инициативата стартира в партньорство с "Фабрика за идеи". Коментирахме проблема, който излезе, когато беше обявено извънредното положение, че не всички семейства могат да осигурят устройства, за да провеждат децата им онлайн обучение…Информацията първоначално я събирахме от читалищата, които са част от нашата мрежа. В последствия потърсихме и кметове на населени места, директори на училища... Отворени сме постоянно и се опитваме да отговорим на нуждите."  


Наскоро получават поредното голямо дарение за децата от Видин:


"Преди седмица постъпиха устройствата от големите компании. Това са 148 компютъра и 110 лаптопа, както и монитори."


Необходими са още монитори, за да се окомплектоват компютърни конфигурации, както и периферни устройства- мишки и клавиатури.


Настолните компютри и лаптопи са предимно по-малките населени места. 50 от тях са за ученици от средното училище "Н. Й. Вапцаров" в село Дреновец, каза директорът Бойка Александрова:


"Ще можем да помогнем на 50 семейства, които са с големи затруднения, да обезпечат електронното обучение. Това са многодетни семейства. Някъде децата учат с по един телефон на родител. Сега дарението ще е от голяма полза за пълноценното обучение… Родителите няма как да закупят нито таблети, нито телефони, нито компютри. Ние ще помогнем също с интернет. Говорили сме доставчици. Закупили сме вече рутери."


В семейството на Светлана Антова учениците са трима:


"Голямата е 10 клас. Баткото е седми, а най-малката е първи клас… Двамата по-големи учат от телефоните си, а малката все още е на хартиен материал. Госпожата на малката каза, че тя е предвидена за лаптоп. Класната на по-големия е казала за таблет."


8 от новите компютри са за село Буковец, каза секретарят на читалището там Вероника Атанасова:


"Някои от децата са ползвали телефоните на родителите, обаче така е по-трудно. Други са се свързвали с учители, които по някакъв начин да им  изпратят домашно или урок."


Един от новите компютри ще е за първокласничката Катрин. Ученичка е училище "Св.св. Кирил и Методий" във Видин.


"Справяме се по някакъв начин, но се надяваме сега да ни бъде по-лесно. Телефонът е малък. Камерата се губи. Интернетът ни бъгва. Става хаос. Сега екранът е голям. Надяваме се да е по-лесно"- казва майката Паула Найденова.


От Видински фонд "Читалища" продължават да попълват списъка на децата, които имат нужда от помощ, за да се справят с електронното обучение.


"Когато кампанията се популяризира, постъпват все повече съобщения за необходимост от компютри. Сега има 20 подадени. Други чакат да покрием първоначално подадените, за да покрием и тях"- каза Славена Петрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18